ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων και το διακύβευμα των κοινών αγαθών

commons-wordleΤο ζήτημα για το οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση στο επερχόμενο δημοψήφισμα, έχει εσφαλμένα μετατοπιστεί στο αν θέλουμε ευρώ ή όχι, αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρώπη ή να εγκαταλείψουμε. Το πραγματικό ζήτημα στο οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση, και το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της ζωής μας και των επόμενων γενεών είναι αν συμφωνούμε στις πολιτικές λιτότητας που οι δανειστές θέλουν να μας επιβάλλουν. Ως κοινότητα που μαχόμαστε για την προστασία των κοινών αγαθών τασσόμαστε ξεκάθαρα ενάντια σε αυτές τις προωθούμενες πολιτικές, και σε συμφωνίες –απ’ όπου κι αν προτείνονται-που θα οδηγήσουν σε ανεπιστρεπτί ενέργειες εκχώρησης (βλέπε “ιδιωτικοποιήσεις”) του δημόσιου πλούτου και των κοινών αγαθών και σε περαιτέρω συγκέντρωση πλούτου στα χέρια εγχώριων και ξένων οικονομικών ελίτ σε βάρος της ευρύτερης κοινωνίας.

Οι πολιτικές υφαρπαγής του δημόσιου πλούτου και των κοινών αγαθών μέσω των ιδιωτικοποιήσεων οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση του πληθυσμού, καταστροφή του περιβάλλοντος και σε υποθήκευση του μέλλοντος. Καταλήγουν δε, όχι στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, αλλά στη διόγκωση της ανεργίας, την καταστροφή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη φτωχοποίηση των μεσοστρωμάτων, την διάλυση των κοινωνικών-δημόσιων υποδομών όπως το σύστημα υγείας, συντελώντας έτσι στην περιθωριοποίηση των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και το ξεπούλημα – όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας – αλλά και όλων αυτών των κοινών-συλλογικών αγαθών όπως το νερό και το περιβάλλον, που ανήκουν σε όλους και όλες, και που κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ξεπουλήσει σε ιδιώτες.

Σύμφωνα με τα προωθούμενα μέτρα οι δανειστές ζητούν ανεπιστρεπτί ενέργειες ιδιωτικοποιήσεις στρατηγικών τομέων της οικονομίας και δημοσίων αγαθών που σχετίζονται με την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές (περιφερειακά αεροδρόμια και το πρώην Ελληνικό, το μερίδιο του δημοσίου στον ΟΤΕ, ΔΕΔΔΗΕ, τα λιμάνια του Πειραιά και Θες/νίκης, σιδηρόδρομους) και το σταδιακό ξεπούλημα μέσω του ΤΑΙΠΕΔ της δημόσιας περιουσίας και γης.

Τα μέτρα αυτά, προωθούμενα με fast-track διαδικασίες, αποστερούν από τη χώρα τη δυνατότητα χάραξης αυτόνομης εθνικής πολιτικής σε νευραλγικούς τομείς. Αυτό επιπλέον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια – ανεξαρτήτως των ισχυρισμών των ιδιωτικών επιχειρήσεων που τις εποφθαλμιούν – στον αποκλεισμό των χαμηλών οικονομικά τάξεων από την πρόσβαση σε αγαθά, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, που θα έπρεπε να είναι προσιτά σε όλους. Επιπλέον, με αγανάκτηση παρατηρούμε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να υποχωρεί ως προς αυτούς τους όρους απέναντι στους δανειστές.

Ως κοινότητα που συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά κινήματα για την προστασία των κοινών-συλλογικών αγαθών υποστηρίζουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικά μοντέλα βιωσιμότητας που στηρίζονται στη συλλογική διαχείριση των κοινών πόρων και την κοινωνική οικονομία, προς όφελος συνολικά της κοινωνίας, τα οποία έχουν ξεπηδήσει και έχουν ενδυναμωθεί μέσα στην παρατεταμένη κρίση. Στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Κοινών αναδείξαμε πολλά τέτοια παραδείγματα που άπτονται της ενέργειας, της γεωργίας, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, της παραγωγής γνώσης, των τηλεπικοινωνιών και των εναλλακτικών νομισμάτων.

Στο επερχόμενο δημοψήφισμα, πέραν όλων των άλλων κοινωνικά ζημιογόνων προωθούμενων μέτρων, θεωρούμε ότι είναι τεράστιο το διακύβευμα σε σχέση με τα κοινά αγαθά που ανήκουν σε όλους μας. Για τους λόγους αυτούς, θεωρούμε ότι πρέπει πάραυτα να αναχαιτιστούν τα μέτρα υφαρπαγής των αναγκαίων για την αξιοπρεπή μας διαβίωση κοινών αγαθών.

Παραθέτουμε αυτούσιο το απόσπασμα που αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις:
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εγκρίνουν και να προχωρήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Οι Αρχές δεσμεύονται να προχωρήσουν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρμογή του οποίου έχει σαν στόχο τη δημιουργία ετησίων εσόδων (εκτός των τραπεζικών μετοχών) 1,4 δις ευρώ για το 2015, 3,7 δις ευρώ για το 2016 και 1,2 δις ευρώ για το 2017. Οι Αρχές δεσμεύονται για την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων που κατέχει το ΤΑΙΠΕ∆ καθώς και για την ολοκλήρωση όλων των κυβερνητικών ενεργειών που εκκρεμούν. Μεταξύ άλλων δράσεων, οι Αρχές θα υλοποιήσουν άμεσα, μη αναστρέψιμα, βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων και του Ελληνικού, τη μεταβίβαση των μετοχών που κατέχει το ∆ημόσιο στον ΟΤΕ στο φορέα ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕ∆, την ολοκλήρωση των όρων πώλησης των λιμανιών Πειραιά, Θεσσαλονίκης και του διαχειριστή των σιδηροδρόμων, καθώς και για την προώθηση του διαγωνισμού για την επέκταση της συμφωνίας παραχώρησης του ∆ιεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και την πώληση των μετοχών. Για τα θέματα ακίνητης περιουσίας, το ΤΑΙΠΕ∆ θα θέσει ετήσιους στόχους εσόδων που θα είναι εναρμονισμένοι με τους γενικούς στόχους εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της Κυριακής, καλούμε τους πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, να ευαισθητοποιηθούν σε σχέση με το διεθνικό κίνημα των Κοινών, και να υλοποιήσουν το κοινό τους μέλλον.

Πηγή: http://commonsfest.info/2015/

Leave a Comment