ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παρουσιάσεις από την ημερίδα Ανοικτή διακυβέρνηση & τρόποι εφαρμογής της

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου διεξήχθη ημερίδα με µε θέµα: «Ανοικτή διακυβέρνηση & τρόποι εφαρμογής της».

Η ημερίδα  διοργανώθηκε από τo Εθνικό Κέντρο Τεκµηρίωσης (EKT) σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας για την Ανοιχτή Διακυβέρνηση της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισµικού/Λογισµικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, https://opengov.ellak.gr) στην αίθουσα διαλέξεων του  Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Αίθουσα Σεμιναρίων) µε θέµα: «Ανοικτή διακυβέρνηση & τρόποι εφαρμογής της».

imerida

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Δημόσιας διοίκησης, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων,  εκπρόσωποι από πρωτοβουλίες για την ανοικτή διακυβέρνηση και  πλήθος πολιτών.

Στην  πρώτη ομιλία της ημέρας η Νάνσυ Ρουτζούνη, (Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Υπουργείο Eσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης) παρουσίασε  την επιτυχημένη συνταγή του προγράμματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και τη χρήση του από τους πολίτες και τις δημόσιες υπηρεσίες. (παρουσίαση .pdf)

Στην συνέχεια η Βασιλική Νταλάκου, (Νομικός Συνεργάτης Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μέλος Σ.Ε.Π. Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου) παρουσίασε το θεσμικό πλαίσιο για τη διάθεση των ανοικτών δεδομένων στην Ελλάδα, μαζί με τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρακτική εφαρμογή του πλαισίου.  (παρουσίαση .pdf)

Η Αναστασία Παπαστυλιανού, (Συντονίστρια Μονάδας Τεκµηρίωσης και Καινοτοµιών ΕΚΔΔΑ, Συντονίστρια του opengov.gr) παρουσίασε τα στατιστικά στοιχεία για τις ανοικτές προσκλήσεις και τις δημόσιες διαβουλεύσεις στο opengov.gr,  τα προβλήματα που υπάρχουν στην υιοθέτηση τους  από όλους τους φορείς και τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες όσον αφορά την ικανοποίηση για τις διαδικασίες διαβούλευσης.  Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις δράσεων που θα συμβάλλουν στην προώθηση των ανοικτών διαβουλεύσεων και την ενδυνάμωση της συμμετοχής των πολιτών σε αυτές.  (παρουσίαση .pdf)

Ο Παναγιώτης Βλάχος (Συνιδρυτής του Vouliwatch) παρουσίασε τις δράσεις του Vouliwatch.gr, και  το ρόλο θεσμικών και τεχνολογικών εργαλείων για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής, της καλής νομοθέτησης και της ανοικτής διακυβέρνησης. (παρουσίαση .pdf)

Στη συνέχεια ο Γιάννης Χαραλαμπίδης, (Επίκουρος Καθηγητής / Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) μίλησε για την κατάσταση των ανοικτών δεδομένων στη Ελλάδα, και παρουσίασε τις δράσεις του ερευνητικού κέντρου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου και την εφαρμογή συλλογής ανοικτών δεδομένων Gov4All. (παρουσίαση .pdf)

Οι ομιλίες έκλεισαν με τον  Πέτρο Καβάσαλη, (Αναπληρωτής καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Εργαστήριο Διαχείρισης Πληροφορίας (i4M Lab)), ο οποίος  παρουσίασε τα πλεονεκτήματα της Ψηφιακής Ταυτότητας στην υιοθέτηση της ανοικτής διακυβέρνησης, και το Stork 2.0 Framework για τη ψηφιακή ταυτότητα (παρουσίαση .pdf)

Στην συνέχεια ακολούθησε πάνελ στο οποίο συμμετείχαν οι: Θεόδωρος Καρούνος (ΕΕΛ/ΛΑΚ), Γιάννης Χαραλαμπίδης (Παν. Αιγαίου), Πέτρος Καβάσαλης (Παν. Αιγαίου), Αντώνης Στασής (Υπ. Εσωτερικών), Ιωάννης Βλάχος (ΓΓΔΕ), Δημήτρης Βαφειάδης (ΓΓΔΕ).  Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

  • Τα προβλήματα και οι περιορισμοί στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για τα ανοικτά δεδομένα
  • Οι περιορισμοί του σημερινού μοντέλου της δημόσιας διοίκησης για την αποτελεσματική προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης
  • Συμφωνήθηκε το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Δημοσίων φορέων, Ακαδημαϊκών και ΕΕΛ/ΛΑΚ για την  διαλειτουργικότητα  της ηλεκτρονικής ψηφιακής ταυτότητας για την υλοποίηση Ευρωπαϊκών προτύπων με το πρότυπο ανοικτού λογισμικού  Stork 2.0 (https://www.eid-stork2.eu/ )

 

Leave a Comment