ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η θεσμοθέτηση του opengov θέλει πολιτική βούληση

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στην ώρα του Πρωθυπουργού ότι το πείραμα του κ. Παπανδρέου με το opengov απέτυχε.  Πράγματι, η συγκεκριμένη λειτουργία του opengov, οι προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση φορέων σε διάφορους τομείς της Κυβέρνησης πράγματι απέτυχε, αλλά η 2η  λειτουργία των διαβουλεύσεων δεν απέτυχε και η στελέχωσης θέσεων μετακλητών απέτυχε για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις παρά τη δυνατότητα ανοικτής υποβολής βιογραφικών οι υπουργοί επέλεγαν εκείνους που θα επέλεγαν έτσι κι αλλιώς, όπως άλλωστε ομολόγησε και ο ίδιος ο ΠΘ ότι εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα.  Δεύτερον και κυριότερον, γιατί εκείνη η κυβέρνηση αγνόησε την εισήγηση της ομάδας ανοικτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να προχωρήσει σε θεσμική  θωράκιση των διαδικασιών προσλήψεων μετακλητών και διαβουλεύσεων νομοσχεδίων και κανονιστικών πράξεων.
Ωστόσο, η αποτυχία του πειράματος του opengov δεν είναι οριστική καθώς η θεσμοθέτηση μιας ανοικτής διαδικασίας επιλογής στελεχών του δημοσίου με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία αποτελεί δέσμευση της Ελλάδας στο σχέδιο δράσης ανοικτής διακυβέρνησης που υλοποιεί για την περίοδο 2014-2016 στο πλαίσιο της συμμετοχής της χώρας στην Συμμαχία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση Open Government Partnership (To ελληνικό σχέδιο δράσης εδώ: http://www.opengovpartnership.org/country/greece/action-plan. Το σχέδιο περιέχει επίσης δέσμευση και για τη Διαύγεια  για την οποία εκκρεμμεί η απόσυρση της σχετικής τροπολογίας που την αποδυναμώνει).

 

Είναι θετικό ότι στην απάντησή του στον κ. Θεοδωράκη ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι θετικός σε αυτή τη συζήτηση και αυτή του η στάση είναι μια ευκαιρία για Το Ποτάμι, ίσως και για το ΠΑΣΟΚ μετά την αλλαγή ηγεσίας, αλλά και για μεμονωμένους βουλευτές να επιδιώξουν να προχωρήσει η θεσμοθέτηση. Το σχέδιο υπάρχει. Βούληση χρειάζεται.

Leave a Comment