ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ εγκαινιάζει νέα πακέτα εκμάθησης (tutorials) των ανοικτών δεδομένων

Σε μικρό χρονικό διάστημα, τα ανοικτά δεδομένα μετατράπηκαν από μια αφηρημένη ιδέα σε μια ολοένα και περισσότερο κοινή πρακτική της οποίας οι κρατικοί φορείς στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν την επίτευξη της. Είναι πολύ σημαντικό ότι τα δεδομένα είναι ελεύθερα και προσβάσιμα διαδικτυακά, αλλά τι μπορείς να κάνεις με όλα αυτά τα δεδομένα εάν δεν ξέρεις από πού να αρχίσεις; Οι περισσότεροι από εμάς δεν είμαστε αναλυτές δεδομένων, όμως οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτά τα σύνολα δεδομένων μας είναι σημαντικές και θα θέλαμε να αλληλεπιδράσουμε.

Commerce Data Usability Project-800

Το ζήτημα αυτό έγινε αντιληπτό από τους παροχείς δεδομένων και γι αυτό το Υπουργείο Εμπορίου εγκαινιάζει το Έργο Ευχρηστίας των Εμπορικών Δεδομένων ( Commerce Data Usability Project (CDUP)). Αυτό το έργο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους αρχάριους να εμπλακούν και να γίνουν πραγματικοί χρήστες των ανοικτών δεδομένων που δημοσιεύονται από το Υπουργείο Εμπορίου της Αμερικής,  παρέχοντας τους πακέτα εκμάθησης στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Το έργο αυτό στοχεύει απευθείας στο θέμα του ψηφιακού εγγραμματισμού και στα ανοιχτά δεδομένα. Σε μια εποχή όπου η βασική κατανόηση της τεχνολογίας αποτελεί επιταγή για την μελλοντική επιτυχία του ατόμου, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν έχουν τις δεξιότητες για να ασχοληθούν με την τεχνολογία με χρήσιμο τρόπο και ιδιαίτερα με ένα θέμα που είναι προχωρημένο όπως τα ανοικτά δεδομένα. Γι αυτό το λόγο, ένα έργο όπως το CDUP δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί  να λυθεί το πρόβλημα και επιπλέον, είναι ένα θετικό βήμα γιατί παρέχει στο κοινό τα προσόντα με τα οποία θα είναι σε θέση να  αξιοποιήσει τα ανοιχτά δεδομένα.

Ο μεγάλος στόχος των ανοιχτών δεδομένων είναι να κάνει τους ανθρώπους περισσότερο γνώστες μέσω της άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες, έτσι ώστε να μπορούν να είναι καλύτεροι και πιο ενεργοί. Παρέχει την αναγκαία ώθηση για να συμβεί η καινοτομία!

Οι πάροχοι δεδομένων, όπως το υπουργείο Εμπορίου μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τον ψηφιακό εγγραμματισμό. Καθώς οι πάροχοι δεδομένων απελευθερώνουν περισσότερες πληροφορίες, θα θέλαμε τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά εργαλεία να ενσωματωθούν σε προγράμματα και να εκδοθούν. Online σεμινάρια όπως αυτά που παρέχονται από CDUP καθώς και απλή επίδειξη για το πώς να χρησιμοποιηθούν τα εργαλεία που συνοδεύουν την έκδοση νέων ανοικτών δεδομένων, θα κρατήσουν για πολύ καιρό. Εργαλεία και μαθήματα όπως «CitySDK» και το « Σχολείο δεδομένων» έχουν ήδη αρχίσει στην Αμερική με στόχο να  εκπαιδεύσουν το κοινό σχετικά με τις βασικές δεξιότητες δεδομένων. Ελπίζουμε ότι περισσότεροι κρατικοί φορείς θα αντιγράψουν το υπουργείο Εμπορίου και θα ενσωματώσουν την εκπαίδευση παράλληλα με τις νέες κυκλοφορίες ανοικτών δεδομένων.

Απόδοση: Κοκκόρη Αθηνά

Πηγή άρθρου: http://sunlightfoundation.com

Leave a Comment