ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σχολιάζουμε τις προτάσεις της Βουλής για την Ανοικτή Διακυβέρνηση

Power-to-the-people-300x180 Στο πλαίσιo της προετοιμασίας και κατάριτσης του 3ου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ανοικτή Διακυβέρνηση, που θα ισχύσει για την περίοδο 2016-2018, η Βουλή ανάρτησε στις 13 Ιουλίου 2016 στην ιστοσελίδα Κοινοβουλευτική Διαφάνεια τις προτάσεις της. Οι προτάσεις αυτές δημοσιεύονται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων από την έναρξη της διαβούλευσης και μόλις πέντε ημέρες πριν τη λήξη της (20.07.2016).

Σε γενικές γραμμές, οι προτάσεις της Βουλής είναι σε καλή κατεύθυνση και αποδεικνύουν ότι η ατζέντα της ανοιχτής διακυβέρνησης κερδίζει έδαφος, όπως εξάλλου και κάποιες από τις προτάσεις που το Vouliwatch έχει δημοσιεύσει στο σχετικό διάλογο και εχει υποβάλει στη Βουλή από την πρώτη στιγμή. Για παράδειγμα, χαιρετίζουμε τη δέσμευση που αφορά στη δημοσίευση των φορέων που θα καλούνται στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών, ως ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Επίσης, είναι θετική η (γενική) δέσμευση για τα ανοιχτά κοινοβουλευτικά δεδομένα, όπως και η προτεινόμενη πρακτική να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν αιτήματα προς την Βουλή (όπως ήδη κάνει το Vouliwatch ζητώντας κοινοβ. δεδομένα). Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δέσμευση παρακολούθησης της νομοθετικής διαδικασίας, των σχεδίων και προτάσεων  νόμων, από την κατάθεσή τους μέχρι και την ψήφισή τους στο σύνολο, ένα πάγιο αίτημα της οργάνωσής μας.

Επισημαίνουμε, όμως, ότι αρκετές από τις προτάσεις, όπως οι παραπάνω, χρειάζονται αποσαφήνιση και συγκεκριμένες δράσεις: για παράδειγμα αναφέρεται η δημιουργία και δημοσίευση καταλόγων, χωρίς να προσδιορίζεται ούτε τι θα περιλαμβάνουν ειδικότερα αυτοί οι κατάλογοι και, κυρίως, ούτε σε τι μορφή αρχείων θα αναρτώνται. Επίσης,  οι προτάσεις περιέχουν θέματα που δεν σχετίζονται με την ανοιχτή διακυβέρνηση, αλλά που αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (για παράδειγμα, η επέκταση της ψηφιακής υπογραφής στην Βουλή) και στον ευρύτερο εκπαιδευτικό ρόλο της Βουλής, όπως κατάρτιση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, οργάνωση του αρχείου της βιβλιοθήκης της Βουλής και διοργάνωση συνεδρίων.

Υπενθυμίζουμε ότι η “Ανοικτή Διακυβέρνηση” σχετίζεται με το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα και διαδικασίες της κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να επιτρέπεται η αποτελεσματική δημόσια εποπτεία και λογοδοσία.

Διαβάστε αναλυτικότερα τα σημεία που χρήζουν βελτίωσης, συμπλήρωσης ή διευκρίνισης:

Η ΒΟΥΛΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ VOULIWATCH ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ
Άνοιγμα Κοινοβουλευτικών Δεδομένων

Δημοσίευση καταλόγων με:
α. Βουλευτές εν ενεργεία
β. Βουλευτές από το 1975 μέχρι σήμερα
γ. Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα των Βουλευτών
δ. Σύνθεση των Επιτροπών της Βουλής
ε. Φορείς που καλούνται στις συνεδριάσεις των επιτροπών
στ. Νομοσχέδια και προτάσεις νόμων
ζ. Περιεχόμενο συνεδριάσεων της Ολομέλειας
Πως θα τα ανοίξει αυτά τα δεδομένα; Σε τι μορφή θα παρουσιάζονται; μηχαναγνώσιμα: html, xml και json ή pdf;
Θα είναι δυνατή η διασταύρωση των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτούς τους καταλόγους ή θα αναζητάται η πληροφορία στον καθένα ξεχωριστά;

Σημείο γ: Δεν διευκρινίζεται τι θα περιλαμβάνει ο κατάλογος για την κοινοβουλευτικη δραστηριότητα των Βουλευτών, η οποία περιλαμβάνει από τη συμμετοχή τους στις ψηφοφορίες των νομοσχεδίων μέχρι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούν (ερωτήσεις, επερωτήσεις, αναφορές κοκ.)

Σημείο ε: Χαιρετίζουμε την δημοσίευση των φορέων που καλούνται στις συνεδριάσεις των επιτροπών, σαν ένα σημαντικό βήμα προς τη διαφάνεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Βλ. πρόταση 3 Vouliwatch

Ηλεκτρονικά Συστήματα – Ψηφιακή Υπογραφή:

α. Ηλεκτρονική διεκπεραίωση του κοινοβουλευτικού ελέγχου μεταξύ της Βουλής και των υπουργείων.

β. Ανασχεδιασμό των λειτουργιών υποστήριξης των Διοικητικών και Κοινοβουλευτικών Διαδικασιών υποβοηθώντας και την άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων των βουλευτών.

γ. Υποστήριξη της ηλεκτρονικής κατάθεσης ψηφιακά υπογεγραμμένων αιτημάτων των πολιτών, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες κάθε πολίτη.

Σημείο α: όχι μόνο ηλεκτρονική -μεταξύ των υπηρεσιών- αλλά και “ανοικτή”, δηλαδή προσβάσιμη στους πολίτες.

Σημείο β: πρόκειται για δέσμευση της Δημόσιας Διοίκησης, στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όχι της ανοικτής διακυβέρνησης.

Σημείο γ: χαιρετίζουμε την πρακτική του να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν αιτήματα προς την Βουλή (όπως ήδη κάνει το Vouliwatch ζητώντας κοινοβ. δεδομένα) αλλά το σημείο αυτό χρειάζεται εξειδίκευση, π.χ. είναι για αίτηση κατάθεσης εγγράφου ή απλά επικοινωνια με πολίτες;

Βλ. πρόταση 4 Vouliwatch.

Παρακολούθηση Νομοθετικής Διαδικασίας

Σχεδιασμό για την ενίσχυση των υποστηρικτικών εργαλείων διαχείρισης της νομοθετικής διαδικασίας και παρακολούθησης του περιεχομένου των σχεδίων και προτάσεων νόμων, από την κατάθεσή τους μέχρι και την ψήφισή τους στο σύνολο.

Τι ακριβώς σημαίνει η παρακολούθηση της νομοθετικής διαδικασίας;
Θα περιλαμβάνει ηλεκτρονική ψηφοφορία;
Θα ενημερώνεται εγκαίρως και ηλετρονικά ο πολίτης για τις προσθήκες και τροπολογίες στα νομοσχέδια;
Θα μπορεί ο πολίτης να έχει πρόσβαση στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών και όλα τα παραπάνω θα δημοσιεύονται με τη μορφή “ανοικτών” αρχείων;

Βλ. πρόταση 1 Vouliwatch.

Το Vouliwatch, στο πλαίσιο του συμβουλευτικού του ρόλου στην πρωτοβουλία ‘’Συνεργασία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση’’ (Open Government Partnership), έχει ήδη καταθέσει στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τις προτάσεις του για το 3ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Οι προτάσεις μας περιέχουν δράσεις που δεν εφαρμόστηκαν την προηγούμενη διετία, σύγχρονες τάσεις στην ανοιχτή διακυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική διαφάνεια, αλλά και δράσεις (ανοικτή δημοσίευση οικονομικών κομμάτων και βουλευτών, ανοικτή διάθεση των δημόσιων δεδομένων/πληροφοριών έπειτα από κατάθεση αιτήματος) που θα ενισχύσουν τη λογοδοσία και τη διαφάνεια στην ελληνική πολιτική ζωή.

Καλούμε για άλλη μια φορά τους πολίτες και τους φορείς να συμμετέχουν ενεργά στον διάλογο και να καταθέσουν τις προτάσεις τους  εδώ.

 

Πηγή: http://www.vouliwatch.gr

Leave a Comment