ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Γαλλική περιφέρεια των Κεντρικών Πυρηναίων παραμένει προσηλωμένη στο Ελεύθερο Λογισμικό

“Το ελεύθερο λογισμικό είναι ένας από τους τρεις πυλώνες της ψηφιακής στρατηγικής μας”, επιβεβαίωσε η  Pellefigue, η αντιπρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου των Κεντρικών Πυρηναίων (Νότιο-Δυτικά της Γαλλίας) στο συνέδριο 4η Rencontres Regionales du Logiciel Libre που έγινε στην Τουλούζη .

“Το Ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα βοηθήσει την περιφερειακή βιομηχανία και την απασχόληση, διότι μπορεί να κινητοποιήσει τους ανθρώπους», είπε η Nadia Pellefigue. «Οι Δημόσιες συμβάσεις έχουν ήδη προχωρήσει, αλλά υπάρχει ακόμα περιθώριο για βελτίωση”, πρόσθεσε. Η εξοικονόμηση κόστους, οι  τοπικές θέσεις εργασίας και η απεξάρτηση από τις ξένες επιχειρήσεις είναι τα τρία πλεονεκτήματα του ελεύθερου λογισμικού που αναφέρθηκαν.

g3418

Η κα Pellefigue ήταν ένας από τους αξιωματούχους του Rencontres Regionales du Logiciel Libre (RRLL), η οποία έλαβε χώρα στην Τουλούζη τον Οκτώβριο.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το συγκρότημα SoLibre, το οποίο συγκεντρώνει τις τοπικές εταιρείες ελεύθερου λογισμικού και το CNLL (Εθνικό Συμβούλιο του Ελεύθερου Λογισμικού). Η εκδήλωση έχει ως στόχο να προωθήσει τις τοπικές κοινότητες ελεύθερου λογισμικού και να ενθαρρύνει την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και γνώσεων.

Το ελεύθερο λογισμικό αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο της ψηφιακής στρατηγικής μας», δήλωσε ο Bertrand Serp, αντιπρόεδρος  της Τουλούζης. Είναι υπεύθυνος για την ψηφιακή στρατηγική και πρόεδρος του συλλόγου Open Data Γαλλία. “Από το 2014, το 90% της Τουλούζης βασίζεται σε ελεύθερο λογισμικό και βοήθησε  να εξοικονομηθούν 1,8 εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια”, είπε. Η πόλη της Τουλούζης χρησιμοποιεί παντού το LibreOffice, την ανοικτή σουίτα παραγωγικότητας.

Η συγκέντρωση πόρων για την οικοδόμηση μιας δημόσιας υπηρεσίας

Η εκδήλωση υπογράμμισε διάφορα έργα της δημόσιας διοίκησης. Τα παραδείγματα περιλάμβαναν το τοπικό συμβούλιο της Gironde (περιοχή του Μπορντό), η οποία έδειξε πως μπορεί να αναπτυχθεί μια online υπηρεσία για ψηφιακά αρχεία που κάθε τοπική διοίκηση δύναται να χρησιμοποιεί. Βασιζόμενοι σε μια ανοικτή συνεργασία, η υπηρεσία αυτή χρησιμοποιεί τις λύσεις ανοικτού κώδικα για να βοηθήσει τη συγκέντρωση πόρων (οικονομικών, HR) από τρεις τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις. Η πόλη του Μπορντό και της Μητρόπολης του Μπορντό είναι μέρος του έργου, αλλά και άλλες διοικήσεις θα μπορούσαν να αφοσιωθούν σε αυτό.

Ο οικισμός της Καρκασόν (ο νομός του γαλλικού διαμερίσματος Aude) ανέπτυξε μια διακοινοτική πύλη με βάση το σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ανοικτού κώδικα, Ametys.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment