ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Παγκόσμια Εβδομάδα συν-δημιουργίας του Open Government Partnership

Αυτό το μήνα οι 29 συμμετέχουσες  χώρες του OGP,  αναμένεται να αρχίσουν να αναπτύσσουν νέα Εθνικά Σχέδια Δράσης (ΕΣΔ). Οι κυβερνήσεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, και οι πολίτες θα συνεργαστούν για να αναπτύξουν φιλόδοξες δεσμεύσεις, προκειμένου να κάνουν τις δημόσιες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται περισσότερο, οι δημόσιες πολιτικές να είναι συμμετοχικές και χωρίς αποκλεισμούς, να καταπολεμηθεί η μεγάλη διαφθορά, να παρέχεται μεγαλύτερη δημόσια λογοδοσία και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα της κάθε χώρας, μέσα από την ανοιχτότητα.

Σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει την εκμάθηση και την ανταλλαγή μεταξύ των χωρών και την υποστήριξη των κυβερνήσεων καθώς  και οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών να κάνουν τα ΕΣΔ φιλόδοξα και χωρίς αποκλεισμούς,  το OGP οργανώνει την πρώτη Παγκόσμια Εβδομάδα συν-δημιουργίας. Από τις 27 έως τις 30 Μαρτίου, θα πραγματοποιηθούν μια σειρά δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η κοινότητα OGP γνωρίζει τις απαιτήσεις που περιγράφονται στα νέα Πρότυπα Συμμετοχής και Συν-δημιουργίας του OGP και ότι οι βέλτιστες πρακτικές και ιδέες, θα μοιράζονται σε όλη την κοινότητα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συν-δημιουργήσουμε λύσεις σε ορισμένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας και να κάνουμε τις κυβερνήσεις πιο ανοικτές, υπόλογες και να ανταποκρίνονται στους πολίτες.

Πώς να συμμετάσχετε;

Η Παγκόσμια Εβδομάδα συν-δημιουργίας θα ξεκινήσει με μια κοινωνική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης στην οποία θα ενθαρρύνει την κοινότητα να χρησιμοποιούν το #OGPcocreate + # [όνομα χώρας],  για να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία της συν-δημιουργίας ΕΣΔ, το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην ανάπτυξη διαδικασία, ή/και να ζητήσετε την στήριξη από τη Μονάδα υποστήριξης OGP. Εμείς θα σας ενθαρρύνουμε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε το hashtag #myNAPask + # [όνομα χώρας], ώστε να  υποβάλετε συγκεκριμένες προτάσεις για δέσμευση, τις οποίες  η Μονάδα Υποστήριξης θα παραδώσει σε αρμόδιους κυβερνητικούς υπαλλήλους. Τα tweets μπορούν να αποσταλούν στα αγγλικά ή στην τοπική σας γλώσσα, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις διέσεις #OGPcocreate και #myNAPask. Για να σας βοηθήσουμε να υπάρξει μία εποικοδομητική συζήτηση, ζητάμε τα tweet σας να είναι συγκεκριμένα και να επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές αναζήτησης ή σε προτάσεις πολιτικής που θα επιθυμούσατε να προτείνετε για το ΕΣΔ της χώρας σας.

Θα ζητήσουμε από όλες τις κυβερνήσεις του OGP να δημοσιεύουν ρητά το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα τους για την ανάπτυξη νέων ΕΣΔ, στις οποίες να εκθέτουν τις δραστηριότητες συν-δημιουργίας για τους πολίτες και για την κοινωνία των πολιτών. Θα ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συν-δημιουργίας τους με τη φιλοξενία εργαστηρίων ή συναντήσεων με την κοινωνία των πολιτών κατά τη διάρκεια (ή περίπου) της  Παγκόσμιας Εβδομάδα συν-δημιουργίας.  Τέλος, οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν το #OGPcocreate + # [όνομα χώρας] για να δημοσιεύσουν, να προωθήσουν και να ευαισθητοποιήσουν σχετικά με τις δραστηριότητες της συν-δημιουργία τους.

Οι 45 χώρες και 15 υποεθνικές οντότητες που εφαρμόζουν σήμερα τα OGP σχέδια δράσης τους,  ενθαρρύνονται να συμμετέχουν στην Εβδομάδα δραστηριοτήτων της Παγκόσμιας Εβδομάδας συν-δημιουργίας, για την ανταλλαγή των ιδεών, των εμπειριών και των βέλτιστων πρακτικών τους με την ευρύτερη κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, η Μονάδα Υποστήριξης του OGP θα φιλοξενήσει τέσσερα σεμινάρια συν-δημιουργίας, ένα για κάθε περιφέρεια: την Αμερική (στα ισπανικά), την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Τα webinars θα ξεκινήσουν με μια δυναμική παρουσίαση των νέων Προτύπων Συμμετοχής και Συν-δημιουργίας και πώς αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή και αληθινή συν-δημιουργία των ΕΣΔ του OGP. Στη συνέχεια, εκπρόσωποι από διάφορες χώρες και τομείς (Κοινωνία των Πολιτών, κυβέρνηση, και ερευνητές Ανεξάρτητων Μηχανισμών Αξιολόγησης) εντός της περιοχής θα συζητήσουν τις βέλτιστες πρακτικές και θα προβληματιστούν σχετικά με το πώς η  συν-δημιουργία,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση των σημερινών  πιο πιεστικών προβλημάτων.

Επιπλέον, το ενημερωτικό δελτίο μας  του Απριλίου,  θα πρέπει να επικεντρώνεται σε συν-δημιουργία και θα περιλαμβάνει κομμάτια από την κοινότητα ανοιχτής διακυβέρνησης, ώστε να μας δώσει μια πλήρη και ολοκληρωμένη άποψη για το πώς η συν-δημιουργία, μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία ανάπτυξης των ΕΣΔ.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, επίσης θα «ποστάρουμε» blogs για συν-δημιουργία από τους εταίρους και τους μεταρρυθμιστές του OGP. Αν έχετε ιδέες ή εμπειρίες που θα θέλατε να μοιραστείτε με την κοινότητα, ανατρέξτε στις οδηγίες blogging μας, ώστε  να υποβάλετε ένα κομμάτι που πρέπει να εμφανιστεί στο blog OGP.

Οι 29 χώρες που πρόκειται να αναπτύξουν ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης είναι:

  1. Αφγανιστάν*
  2. Αργεντινή
  3. Βοσνία και Ερζεγοβίνη
  4. Μπουρκίνα Φάσο *
  5. Πράσινο Ακρωτήριο
  6. Κολομβία
  7. Κόστα Ρίκα
  8. Κροατία
  9. Δανία
  10. Φινλανδία
  11. Γαλλία
  12. Γερμανία*
  13. Γκάνα
  14. Ισραήλ
  15. Ιαμαϊκή*
  16. Λατβία
  17. Λιβερία
  18. Λουξεμβούργο*
  19. Μάλτα
  20. Μαυροβούνιο
  21. Νιγηρία
  22. Πακιστάν*
  23. Παναμάς
  24. Περού
  25. Φιλιππίνες
  26. Ισπανία
  27. Τανζανία
  28. Τρινιντάντ και Τομπάγκο
  29. Ηνωμένες Πολιτείες

* Νέα χώρα

Πηγή: Alonso Cerdan ,Madaleine Weber  http://www.opengovpartnership.org

Leave a Comment