ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πολιτεία της Καλιφόρνια προωθεί το λογισμικό ανοιχτού κώδικα σε όλες τις υπηρεσίες της

Το Τμήμα Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας δημοσίευσε μια επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώνοντας μια νέα πολιτική – που ονομάζεται Πολιτική ανοικτού κώδικα και επαναχρησιμοποίησης κώδικα – η οποία αυξάνει τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε όλες τις πολιτείες. Οι οργανισμοί και οι κυβερνητικές οντότητες καλούνται να αναπτύξουν, να αγοράσουν ή να επαναχρησιμοποιήσουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα – οτιδήποτε με πηγαίο κώδικα που διατίθεται δημοσίως για προβολή, προσαρμογή ή επαναχρησιμοποίηση – για νέα έργα πληροφορικής ως πρώτη επιλογή όπου είναι οικονομικά βιώσιμη. (Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, όπως περιπτώσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο την εθνική ή την κρατική ασφάλεια.)

Η πολιτική εφαρμόζεται επίσης αναδρομικά στο υφιστάμενο  λογισμικό, απαιτώντας από τους οργανισμούς να κάνουν έναν τέτοιο κώδικα «ευρέως διαθέσιμο για επαναχρησιμοποίηση σε όλη την  κυβέρνηση με συνεπή τρόπο». Η πολιτική επισημαίνει ότι η επαναχρησιμοποίηση κώδικα προσαρμοσμένου στις ανάγκες των  φορέων μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για τους φορολογούμενους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του  κόστους και αποσκοπεί στην «προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας μεταξύ των  τοπικών κυβερνήσεων».

Το κλειστό λογισμικό θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται – ένας υπάλληλος του Τμήματος Τεχνολογίας της Καλιφόρνια διαβεβαίωσε το StateScoop ότι η πολιτεία θέλει να διατηρήσει την πόρτα ανοιχτή για όλους, αλλά τόνισε ότι το open source έχει αξία που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τους οργανισμούς.

Εκτός από τις διαδικαστικές απαιτήσεις, όπως η ενσωμάτωση του λογισμικού ανοιχτού κώδικα σε κύκλους ζωής, η πολιτική απαιτεί επίσης τη δημιουργία ενός νέου αποθετηρίου- του  code.ca.gov – όπου θα αναρτάται ο πηγαίος κώδικας κάθε ανοιχτού λογισμικού.

Ιστορικά, η επιτυχία των  προγραμμάτων κοινής χρήσης κώδικα εξαρτάται από την ικανότητα των διοργανωτών να εξασφαλίζουν το περιεχόμενο των αποθετηρίων τους να είναι χρήσιμο όσο και προσβάσιμο, δήλωσε η Deborah Bryant, διευθύντρια του διοικητικού συμβουλίου στο Open Source Initiative,. Είπε ότι ορισμένες από τις πρώτες προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είχαν παρεμποδιστεί από μια προσέγγιση “περιφραγμένου κήπου” όπου η κοινή χρήση κώδικα ήταν περιορισμένη εμβέλειας και επίδρασης.

“Αν γίνει σωστά – αν υπάρχει αρκετή διαφάνεια, αν οι άνθρωποι μπορούν να φτάσουν εύκολα σε αυτό  –  δεν θα δημιουργείται ο ίδιος κώδικας δύο φορές”, δήλωσε η Bryant.

Πολλές προσπάθειες είχαν γίνει στο παρελθόν για τη κοινή χρήση και την επανάχρηση κώδικα, Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 είχε δημιουργηθεί ένα αποθετηριο που αν και δεν ήταν ρητά ανοιχτό,  σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει την κοινή χρήση κώδικα. Ακόμα, το πρόγραμμα Open Government Code Collaborative, ήταν ένα πρόγραμμα που δρομολογήθηκε το 2004 ως συνεργασία μεταξύ μη κερδοσκοπικών ακαδημαϊκών φορέων και της κυβέρνησης να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές ανταλλαγής κώδικα και το Forge.mil του Υπουργείου Άμυνας.

Υπό τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Πηγαίου Κώδικα του Λευκού Οίκου καθόρισε ένα πρότυπο για την επαναχρησιμοποίηση του κυβερνητικού κώδικα το 2016 με την έκδοση πολιτικής ομοσπονδιακού πηγαίου κώδικα που συνοδεύει ένα πιλοτικό σχέδιο που απαιτεί από τους οργανισμούς να υποβάλουν τουλάχιστον το 20% -διαμορφωμένο προσαρμοσμένο κώδικα ως ανοικτού λογισμικού.

Στην περίπτωση της Καλιφόρνιας, υπάρχει πολύς κώδικας που πρέπει να τυποποιηθεί και να μοιραστεί. Το κλειδί, δήλωσε η Bryant, θα είναι να δοθεί προτεραιότητα στα σωστά έργα για να συμπεριληφθούν πρώτα, αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας κακής φήμης για το αποθετήριο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υιοθέτηση της πολιτικής.

“Εάν αρχίσετε να συσσωρεύετε χρόνια κώδικα, μπορείτε να καταλήξετε σε κάτι σαν το Sourceforge”, δήλωσε η Bryant, αναφερόμενος στο δωρεάν ηλεκτρονικό αποθετήριο, “όπου έχει πολλά βιώσιμα, καλά έργα, αλλά είναι επίσης γεμάτο με τα χιλιάδες “κουφάρια” -έργα που έχουν εγκαταλείψει οι άνθρωποι. ”

Η πολιτική της Καλιφόρνιας είναι ένα “φανταστικό σημείο εκκίνησης”, αλλά μόνο ένα σημείο εκκίνησης, ανέφερε – τελικά, θα είναι η εφαρμογή που θα καθορίσει αν το κράτος μπορεί να επιτύχει τους στόχους του για μείωση του κόστους και ώθηση της συνεργασίας.

Πηγή: https://statescoop.com

 

 

Leave a Comment