ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πύλη του JOINUP “ένα ουσιαστικό μέσο για τις κοινές προσπάθειες και την επιτυχία των κρατών μελών” για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Η πύλη του Joinup της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μια κοινότητα που προσφέρει μια σημαντική συλλογή βέλτιστων πρακτικών, εργαλείων και επαναχρησιμοποιήσιμων λύσεων ΤΠΕ, καθιστώντας  την ένα ουσιαστικό μέσο για  τις κοινές προσπάθειες και  τις επιτυχίες από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέει ο Peter Kustor, Head of Department for Digital and E-Government – Legal, Strategic and International Affairs στο Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών και Οικονομικών Υποθέσεων της Αυστρίας.

“Η πύλη του Joinup βοηθά τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης να γίνουν σταδιακά αρθρωτές”, λέει ο κ. Kustor. Η πύλη κατευθύνει τα κράτη μέλη προς τη χρήση  υπηρεσιών που βασίζονται σε δυναμικά επαναχρησιμοποιήσιμα στοιχεία, γεγονός που θα τα βοηθήσει να δημιουργήσουν νέες παροχές για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες υπηρεσίες.

Ο επικεφαλής της μονάδας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Αυστρίας είναι ένας από τους κυριότερους κυβερνητικούς αξιωματούχους που συμμετέχουν ενεργά στο Πρόγραμμα ISA² της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2016 – 2020). Ο κ. Kustor εργάστηκε με τα τρία προηγούμενα προγράμματα: ISA (2010-2015), IDABC (2005-2009) και IDA (2000-2004). Συμμετέχει επίσης στην εκπόνηση της μελλοντικής αντικατάστασής του: «Είμαι προνομιούχος να προεδρεύω στην Ομάδα Εργασίας του Συμβουλίου για τις Τηλεπικοινωνίες και την Κοινωνία της Πληροφορίας υπό την αυστριακή Προεδρία για το νέο “Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης”, που είναι και ο διάδοχος του ISA²».

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η πύλη Joinup θα ξεκινήσει μια νέα συλλογή για την παρακολούθηση της προόδου των κρατών μελών όσον αφορά την εφαρμογή της υπουργικής δήλωσης του 2017 για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση – γνωστή και ως δήλωση του Ταλίν. Για να συμβάλει στην απογραφή, η Αυστρία θα διοργανώσει διάσκεψη υψηλού επιπέδου στις 26 Σεπτεμβρίου. “Με την πύλη Joinup, η Επιτροπή συμβάλλει στη διαφανή και αποτελεσματική παρακολούθηση της κατάστασης εφαρμογής και των βέλτιστων πρακτικών των κρατών μελών”, λέει ο κ. Kustor.

Το πλαίσιο πολιτικής

Η δήλωση του Ταλίν είναι ένα αποτέλεσμα του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 2016-2020. Η διορατικότητα του σχεδίου δράσης – που αποτελεί μέρος της στρατηγικής ψηφιακής ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – είναι ότι οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης πρέπει να είναι ανοικτές, αποτελεσματικές και χωρίς αποκλεισμούς. Το όραμα είναι να παρέχονται σε όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις στην ΕΕ απεριόριστες, εξατομικευμένες, φιλικές προς το χρήστη ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες.

 

Η πύλη Joinup θα αποτελέσει μια  πολύτιμη πηγή πληροφοριών και θα δημιουργήσει μια αειφόρο συλλογή δραστηριοτήτων εφαρμογής στα κράτη μέλη: “Καλώ όλους τους εκπροσώπους των κρατών μελών να κάνουν χρήση της πύλης και να συμβάλουν στη συλλογή”  προσθέτει. Η συλλογή Joinup θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενημερωθούν, επιτρέποντάς τους να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και τις προκλήσεις που θέτουν οι έξυπνες τεχνολογίες όπως το Διαδίκτυο των πραγμάτων, το blockchain και η τεχνητή νοημοσύνη. “Η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου έχει σαφή προτεραιότητα στην ψηφιακή τεχνολογία και θα επενδύσουμε αξιοσημείωτη ενέργεια για να συμβάλουμε στις ευρωπαϊκές προσπάθειες”.

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση: βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι κάτι περισσότερο από απλή εφαρμογή των ΤΠΕ στον δημόσιο τομέα, λέει ο Peter Kustor. “Είναι το μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, δημιουργώντας οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μειώνοντας το κόστος, επιταχύνοντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες και βελτιώνοντας την ποιότητά τους”.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μονάδας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Αυστρίας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση εκμεταλλεύεται τη διαφάνεια των κρατικών δραστηριοτήτων και συμβάλλει σημαντικά στη δημοκρατική συμμετοχή: “Έχει ήδη γίνει η τάση των τελευταίων ετών, αλλά πρέπει να υπερβεί το μετασχηματισμό χαρτιού σε ψηφιακές διαδικασίες. Δεδομένου ότι η κινητικότητα είναι μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση και σήμερα πολύ περισσότερο κανόνας παρά εξαίρεση, ο στόχος μας πρέπει να είναι η διακυβέρνηση, και όχι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Δεν ζούμε σε απομονωμένα νησιά, η διατομεακή και η διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών είναι ζωτικής σημασίας σε έναν κόσμο που συνδέεται πάντοτε. Η διαλειτουργικότητα είναι βασική, καθώς αποτελεί τον οδηγό για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των σύγχρονων επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Ενεργοί όπως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής αναγνώρισης και εμπιστοσύνης δείχνουν τις δυνατότητες καινοτομίας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Εδώ είναι ένας σαφής ρόλος για τις επιχειρήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, για τη δημιουργία λύσεων που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου μας – να ελαχιστοποιήσουμε τη συχνότητα με την οποία οι πολίτες πρέπει να αλληλεπιδρούν με τη διοίκηση ».

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/news/implementing-tallinn

Leave a Comment