ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το καντόνι της Βέρνης διαθέτει το λογισμικό που αναπτύσσει ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Το  καντόνι της Βέρνης στην Ελβετία,  έχει αρχίσει να μοιράζεται το λογισμικό που αναπτύχθηκε από και για το καντόνι ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Νωρίτερα φέτος, το καντόνι προσάρμοσε τους κανονισμούς ΤΠΕ για να επιτρέψει την κοινή χρήση κώδικα και την προηγούμενη εβδομάδα η Βέρνη δημοσίευσε επίσημα το πρώτο της έργο: τον πηγαίο κώδικα για την ÖREB-Kataster Smart-Auszug,  μια εφαρμογή για την παραγωγή αποσπασμάτων από τα αρχεία γης και ακινήτων.

Οι κανονισμοί ήταν ένα από τα εμπόδια για την ελεύθερη διανομή του πηγαίου κώδικα των λύσεων λογισμικού, εξηγεί το καντόνι της Βέρνης σε ένα δελτίο τύπου. Οι υπάρχοντες κανόνες επέτρεψαν την κοινή χρήση, αλλά αυτή η άδεια έγινε σαφέστατη στους κανονισμούς ΤΠΕ που εγκρίθηκαν τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Αυτό ενθάρρυνε το τμήμα πληροφορικής να προσφέρει εργαλεία που διευκολύνουν τις δημόσιες υπηρεσίες του καντονιού να μοιράζονται τον κώδικα τους. Το τμήμα πληροφορικής δημιούργησε μια σελίδα για το καντόνι της GitHub, την δημοφιλή πλατφόρμα για την κοινή χρήση πηγαίου κώδικα.

“Από το 2018, ο Καντονικός Κανονισμός ΤΠΕ επιτρέπει ρητώς στο καντόνι της Βέρνης να προσφέρει το λογισμικό του ως λύσεις ανοιχτού κώδικα, καθιστώντας το προσβάσιμο σε όλους δωρεάν. Βασικά, εναπόκειται σε κάθε διεύθυνση να αποφασίσει εάν επιθυμεί να μοιραστεί τις εφαρμογές της. Οι εταιρείες και οι διοικήσεις άλλων καντονιών είναι επίσης ευπρόσδεκτες στη χρήση και προσαρμογή των προτύπων και διαδικασιών. Το σύνολο του περιεχομένου είναι υπό ανοικτή άδεια χρήσης (BSD-3) και βασίζεται εν μέρει σε πηγές ανοιχτού κώδικα. ”

Με τη διανομή του πηγαίου κώδικα, η Βέρνη θέλει να ενθαρρύνει άλλα καντόνια και άλλους να επαναχρησιμοποιήσουν και να βοηθήσουν στη βελτίωση των λύσεων λογισμικού της. Η διάθεση λογισμικού ως ανοιχτού κώδικα βοηθά επίσης τις δημόσιες υπηρεσίες να αποφύγουν τον αποκλεισμό προμηθευτή τεχνολογίας πληροφορικής: κάθε πάροχος υπηρεσιών πληροφορικής μπορεί να προσφέρει υποστήριξη στο λογισμικό.

Ο πρώτος κώδικας ανοιχτού κώδικα που μοιράζεται ως ανοικτή πηγή είναι ένας viewer για το ÖREB Kataster του καντονιού, ένα σύστημα διαχείρισης αρχείων καταγραφής του κτηματολογίου. Το ÖREB (Öffentlich-Rechtlichen EigentumsBeschränkungen ) παρουσιάζει  τους περιορισμούς στη χρήση γης (συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής), για παράδειγμα για την προστασία των υπόγειων υδάτων, για την πρόληψη της ρύπανσης ή λόγω άλλων κανονισμών.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment