ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός του Λουξεμβούργου επιλέγει ανοιχτό κώδικα

Για πρώτη φορά, μια κυβέρνηση του Λουξεμβούργου συμπεριέλαβε τον ανοιχτό κώδικα στη συμφωνία συνασπισμού της νέας κυβέρνησης. Η νέα κυβέρνηση, που ορκίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου, θεωρεί ότι ο ανοιχτός κώδικας είναι πρωταρχικό εργαλείο για την ψηφιοποίηση της κυβέρνησης.

Ο ανοιχτός κώδικας, τα ανοικτά πρότυπα και τα ανοιχτά δεδομένα εξετάζονται στην πρώτη παράγραφο του τμήματος συμφωνίας συνασπισμού σχετικά με την κυβερνητική ψηφιοποίηση. Το τελευταίο θεωρείται ως ο τρόπος μείωσης της γραφειοκρατίας και αύξησης της αποτελεσματικότητας, εξηγεί η δήλωση του συνασπισμού. “Η ψηφιακή αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών και η απλούστευση πρέπει να συμβαδίζουν”, γράφει η νέα κυβέρνηση. Το περιεχόμενο θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους πολίτες και οι υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα είναι εύχρηστες και προσιτές σε όλους.

Ο ανοιχτός κώδικας  αναφέρεται στο εκλογικό πρόγραμμα των Πρασίνων, ένα από τα τρία κόμματα του νέου συνασπισμού. Οι Πράσινοι, οι οποίοι κέρδισαν τρεις ακόμη έδρες στο κοινοβούλιο – από έξι σε εννέα – ευνοούν τη χρήση ανοικτού κώδικα στις δημόσιες υπηρεσίες και την εκπαίδευση. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Λουξεμβούργου,  θέλει να διασφαλίσει ότι το λογισμικό  θα βελτιώνεται, ώστε να σταματήσει η τεχνητή επιβολή ημερομηνίας λήξης στο λογισμικό από τις εταιρίας.
Περισσότερες πληροφορίες:

Συμφωνία Συνασπισμού 2018 – 2023 (στα γαλλικά)

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment