ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το κίνημα για το «Δικαίωμα στην επισκευή» κερδίζει έδαφος και μπορεί να χτυπήσει σκληρά τους κατασκευαστές

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν αυτή την εβδομάδα για την αποδοτικότητα και την επισκευή των ψυγείων και των πλυντηρίων πιάτων. Αν αυτό ακούγεται βαρετό, τότε πρέπει να εξετάσετε την τελευταία φορά που το δικό σας πλυντήριο πιάτων  χάλασε. Με τους σωστούς κανόνες που θα ίσχυαν, θα ήταν μια φτηνή και εύκολη λύση η επισκευή του. Ωστόσο, δεν επιτρέπεται να “πειράξετε” το μηχάνημα, διότι θα ακυρώσει την εγγύηση και σε πολλές περιπτώσεις είναι παράνομο. Έτσι λοιπόν, πηγαίνετε να αγοράσετε ένα νέο μοντέλο και να πετάξετε το παλιό στη χωματερή.

Ενώ αυτό είναι καλό για τους κατασκευαστές, γίνεται όλο και μεγαλύτερο πρόβλημα για τους καταναλωτές. Στην ΕΕ και σε τουλάχιστον 18 αμερικανικές πολιτείες, οι ρυθμιστικές αρχές αρχίζουν να ακούν και να εξετάζουν προτάσεις που αντιμετωπίζουν τον αντίκτυπο της προγραμματισμένης απαξίωσης, καθιστώντας τα οικιακά αγαθά ισχυρότερα και ευκολότερα επισκευάσιμα, αναφέρει το BBC.

Η ψηφοφορία για τα πλυντήρια πιάτων αυτής της εβδομάδας ήταν μόνο μία από μια σειρά που αναθεώρησε την οδηγία Ecodesign Directive, του 2009, η οποία διέπει τα πάντα, από την ποσότητα ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιήσει μια ηλεκτρική σκούπα που πωλείται στην ΕΕ, καθώς επίσης σε πόσες οικιακές συσκευές και ηλεκτρονικά προϊόντα ανακυκλώνονται. Συνολικά, η ΕΕ εξετάζει τους κανόνες κατασκευής που αφορούν τα πάντα, από τον φωτισμό έως τις τηλεοράσεις και τις μεγάλες οικιακές συσκευές, όπως τα πλυντήρια ρούχων και τα ψυγεία.

Ταυτόχρονα, οι ακτιβιστές έχουν εισαγάγει νομοσχέδια στις Η.Π.Α. που επιδιώκουν να δώσουν στους καταναλωτές μεγαλύτερο έλεγχο στον τρόπο με τον οποίο επιδιορθώνουν και διατηρούν την ιδιοκτησία τους. Η Αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου αποφάσισε το 2015 ότι οι αγρότες θα μπορούσαν να τροποποιήσουν το λογισμικό αν χρειαζόταν για την επισκευή συσκευών όπως τα τρακτέρ, προκαλώντας αντίδραση από τον κατασκευαστή τρακτέρ John Deere και πολλές νομοθετικές μάχες σε αρκετές γεωργικές περιοχές.

Οι οργανώσεις Consumer Reports (CR) και iFixit   και πολλοί άλλοι συμμετέχοντες στο κίνημα για το δικαίωμα για επισκευή, έχουν προωθήσει πρότυπα που θα αναγκάσουν τους κατασκευαστές να το κάνουν νόμιμο και πρακτικό για τους καταναλωτές ή τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευής να επισκευάζουν τις συσκευές τους. Στην πραγματικότητα, χρειάστηκε μια τέτοια πίεση για να μπορέσουν οι τοπικοί μηχανικοί αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, να μπορούν να διορθώνουν τα ηλεκτρονικά στα αυτοκινητα  αναφέρει η CR

Αυτό συμβαίνει επειδή οι κατασκευαστές προτιμούν να διατηρούν τον έλεγχο των προϊόντων τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Για παράδειγμα, ο σύνδεσμος βιομηχανιών Digital Europe είπε στο BBC ότι τα «σχέδια των κανονισμών της Ευρώπης περιορίζουν την πρόσβαση στην αγορά, αποκλίνουν από τις διεθνώς αναγνωρισμένες βέλτιστες πρακτικές και παραβιάζουν την πνευματική ιδιοκτησία».

Ο Gay Gordon-Byrne του The Repair Association πρόσθεσε στην CR: “Μάχονται ενάντια στους πελάτες τους. Δεν νομίζω ότι είναι μια στρατηγική νίκης. ”

Πηγή άρθρου: http://fortune.com/

Leave a Comment