ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Μελέτη για τις οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις του Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα

Ο ανοιχτός κώδικας βρίσκεται στο επίκεντρο της υποδομής του Διαδικτύου, του λογισμικού που χρησιμοποιείται από άτομα ή κυβερνήσεις και των διαδικασιών καινοτομίας των εταιρειών τεχνολογίας. Αντιμέτωπες με απειλές για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα του μοντέλου ανοιχτού κώδικα, οι κυβερνήσεις αρχίζουν να ασχολούνται πολύ πιο εμπεριστατωμένα με το θέμα, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο γεωπολιτικό. Η μελέτη “Software Power: The Economic and Geopolitical Implications of Open Source Software” από το Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων τονίζει την σημασία του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην εθνική ασφάλεια, την διεθνή επιρροή και την ψηφιακή ανεξαρτησία της Ευρώπης.

Ο ανοιχτός κώδικας διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στο λογισμικό: είναι ο θεμέλιος λίθος υποδομών και έχει γίνει σημαντικός παράγοντας για τις διαδικασίες καινοτομίας των εταιρειών. Είναι επίσης μια ελκυστική εναλλακτική λύση σε ιδιόκτητες λύσεις.

Ωστόσο, το ανοιχτό κώδικα είναι θύμα της δικής του επιτυχίας. Υποφέρει από έλλειψη πόρων αφιερωμένων στη συντήρηση στοιχείων ανοιχτού κώδικα, παρόλο που οι ευπάθειες στον ανοιχτό κώδικα μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες, όπως φαίνεται από την ευπάθεια Log4Shell τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι ιδιωτικές εταιρείες επενδύουν όλο και περισσότερα χρήματα και ανθρώπινο δυναμικό στην ανάπτυξη και συντήρηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα και έχουν αποκτήσει δομικούς ρόλους στη διακυβέρνηση του οικοσυστήματος. Αυτή η υποστήριξη, ωστόσο, δεν είναι χωρίς κίνδυνο για το οικοσύστημα ανοιχτού κώδικα, το οποίο διαμορφώνεται όλο και περισσότερο από τα ιδιωτικά συμφέροντα των εταιρειών Big Tech.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις ανησυχούν ολοένα και περισσότερο με τις επιπτώσεις του λογισμικού ανοιχτού κώδικα στην κυβερνοασφάλεια και με τους κινδύνους τυχαίας ευπάθειας και χειραγώγησης κωδικών από εγκληματίες και ξένους πράκτορες.

Η μελέτη παρουσιάζει μια ανάλυση των περιπτώσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ευρώπης δείχνει ότι η κυβερνητική εμπλοκή στον ανοιχτό κώδικα δεν είναι μόνο ρεαλιστική αλλά πολιτικοποιείται όλο και περισσότερο και χρησιμεύει στην υποστήριξη των φιλοδοξιών των κυβερνήσεων για εθνική ασφάλεια, διεθνή επιρροή και την ψηφιακή ανεξαρτησία. Η μελέτη υπογραμμίζει τα διλήμματα που προκύπτουν, για τις δημόσιες αρχές, από τις εντάσεις μεταξύ της επιθυμίας διασφάλισης καθολικής χρήσης, κρίσιμων στοιχείων ανοιχτού κώδικα, της επιθυμίας ανάπτυξης «κυρίαρχων» τεχνολογιών και του κινδύνου καταπάτησης της οριζόντιας και αποκεντρωμένης λειτουργίας του ανοιχτού κώδικα.

Διαβάστε όλη την μελέτη εδώ

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment