ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ξεκίνησε η μετάβαση σε ανοιχτό λογισμικό στην πόλη της Βαρκελώνης

Η πόλη της Βαρκελώνης ξεκίνησε την μετάβαση σε εφαρμογές Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού .Η στρατηγική της πόλης είναι να αντικαταστήσει πρώτα όλες τις εφαρμογές των σταθμών εργασίας της πόλης με  λύσεις ανοιχτού κώδικα, μέχρι να απομείνει μόνο το λειτουργικό σύστημα των Windows ως το μοναδικό κλειστό λογισμικού που θα υπάρχει στους υπολογιστές. Σε τελικό βήμα, το λειτουργικό σύστημα θα αντικατασταθεί από το Linux.

Για να επιτευχθεί αυτό, η πόλη θα ξεκινήσει την ανάθεση έργων πληροφορικής σε τοπικές ΜΜΕ και ταυτόχρονα θα προσλάβει 65 νέους προγραμματιστές για να εργαστούν σε προγράμματα λογισμικού. Ένα από τα έργα θα είναι η ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (ψηφιακή αγορά) που θα επιτρέπει στις μικρές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε δημόσιες προσφορές.

Για το επόμενο έτος, το 70% του προϋπολογισμού λογισμικού της πόλης θα επενδυθεί σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Σύμφωνα με την Francesca Bria, Επίτροπο Τεχνολογίας και Ψηφιακής Καινοτομίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, η μετάβαση θα ολοκληρωθεί προτού λήξει η εντολή της τρέχουσας διοίκησης την άνοιξη του 2019.

Αρχικά, το πρόγραμμα αλληλογραφίας του Outlook και ο Exchange Server θα αντικατασταθούν με το Open-Xchange. Με παρόμοιο τρόπο, ο Internet Explorer και το Office θα αντικατασταθούν με το Firefox και το LibreOffice, αντίστοιχα. Η διανομή Linux που θα χρησιμοποιηθεί τελικά θα είναι πιθανώς το Ubuntu, δεδομένου ότι η πόλη της Βαρκελώνης τρέχει ήδη 1.000 υπολογιστές που βασίζονται στο Ubuntu, ως μέρος ενός πιλότου.

Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας

Τα χρήματα των φορολογουμένων θα πρέπει να επενδυθούν σε επαναχρησιμοποιήσιμα συστήματα ανοιχτά στο τοπικό οικοσύστημα, δήλωσε η Μπρια στην El País. Η Βαρκελώνη είναι ο πρώτος δήμος που έχει προσχωρήσει στην ευρωπαϊκή εκστρατεία «Δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας». Αυτή η εκστρατεία είναι μια πρωτοβουλία του Free Software Foundation Europe (FSFE) και περιστρέφεται γύρω από μια ανοικτή επιστολή που υποστηρίζει ότι το χρηματοδοτούμενο από το δημόσιο λογισμικό πρέπει να είναι ελεύθερο. Επί του παρόντος, αυτή η καμπάνια υποστηρίζεται από περισσότερους από 100 οργανισμούς και περίπου 15.000 άτομα.

Επαναχρησιμοποίηση

Με τη νέα στρατηγική ανοικτού  κώδικα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Βαρκελώνης έχει ως στόχο να αποφύγει να δαπανήσει μεγάλα χρηματικά ποσά για άδειες χρήσης λογισμικού και να μειώσει την εξάρτησή του από τους προμηθευτές μέσω συμβάσεων οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Επιπλέον, το λογισμικό ανοιχτού κώδικα προωθεί την επαναχρησιμοποίηση, δήλωσε ο Bria. Τα προγράμματα που αναπτύχθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν από την πόλη της Βαρκελώνης μπορούν να αναπτυχθούν σε άλλους δήμους στην Ισπανία ή σε όλο τον κόσμο. Η Sentilo Platform,, για παράδειγμα, ένα δίκτυο αισθητήρων και actuator ανοιχτού κώδικα που αναπτύχθηκε αρχικά από την πόλη της Βαρκελώνης, χρησιμοποιείται πλέον και αναπτύσσεται από την ισπανική πόλη Terrassa και έχει αναπτυχθεί στο Ντουμπάι και την Ιαπωνία.

Πηγές άρθρου:

http://ajuntament.barcelona.cat

https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment