ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Ευρώπη μια αποικία λογισμικού: Ένα βίντεο για την κυριαρχία της Microsoft στην Ευρώπη

Το “Wanna Cry” τον Μάιο του 2017 απείλησε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογιστές παγκοσμίως. Τα προγράμματα λογισμικού της Microsoft αποδείχτηκαν η αχίλλειος πτέρνα αυτών των υπολογιστών.  Αλλά γιατί συνεχίζουν ορισμένες κυβερνήσεις να χρησιμοποιούν το λογισμικό της Microsoft;

Δείτε το το βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=duaYLW7LQvg

Οι εταιρείες και οι ιδιώτες χρησιμοποιούν λογισμικό από τη Microsoft. Οι κυβερνήσεις και οι δημόσιες διοικήσεις από το Ελσίνκι έως τη Λισσαβόνα το χρησιμοποιούν επίσης. Αυτό καθιστά όλα αυτά  τα συστήματα ευάλωτα σε επιθέσεις από χάκερ και κατασκόπους.

Η κυριαρχία της Microsoft υπονομεύει επίσης την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, εμποδίζει την τεχνολογική πρόοδο και κόστισε στην Ευρώπη ένα πολύ. Ο δημοσιογράφος Harald Schumann και η ομάδα ερευνητών της Investigate Europe μίλησαν με στελέχη και διαχειριστές  από όλη την Ευρώπη. Ο πρώην διευθυντής  IT της Γερμανικής κυβέρνησης, Martin Schallbruch, μας λέει πως οι χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη Microsoft.

Ένας νομικός εμπειρογνώμονας από τις Κάτω Χώρες περιγράφει πώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι κυβερνήσεις παραβιάζουν τους ευρωπαϊκούς νόμους που ρυθμίζουν τις δημόσιες προσφορές. Ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων του Αμβούργου, Γιόχανς Γκασπάρ, προειδοποιεί ότι τα συστήματα της Microsoft εκθέτουν τα ιδιωτικά δεδομένα των ατόμων στα αδιάκριτα βλέμματα των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ. Εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι το γερμανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Ασφάλεια Πληροφοριών (BSI) υποψιάζεται το ίδιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το γερμανικό κοινοβούλιο απάντησαν επανειλημμένα ζητώντας να μετατραπούν τα κυβερνητικά συστήματα πληροφορικής σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Στον πηγαίο κώδικα τους μπορούν να αποκτήσουν ελεύθερη πρόσβαση και να αντιγραφούν κατά βούληση, γεγονός που θα επέτρεπε στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας να τις χρησιμοποιούν, να τις τροποποιούν και να τις παρακολουθούν. Ο στρατός της Ιταλίας επιλέγει ανοιχτό λογισμικό, όπως και η αστυνομία στη Γαλλία, η Λιθουανία και οι πόλεις της Ρώμης και της Βαρκελώνης. Γιατί οι περισσότερες κυβερνήσεις αντιστέκονται στις εναλλακτικές λύσεις ή πέφτουν πίσω στα χέρια της Microsoft, όπως έκαναν οι αρχές του Μονάχου;.

Στο βίντεο ο Επίτροπος της ΕΕ για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά Andrus Ansip και άλλοι βασικοί παράγοντες της ΕΕ έχουν τις απαντήσεις σε αυτό το βίντεο.

Πηγή άρθρου: http://www.dw.com/

Σχετικά άρθρα:

Η Ευρώπη είναι μια ψηφιακή αποικία, εξαρτημένη από ένα προμηθευτή λογισμικού: Μια έρευνα του Investigate Europe

 

Leave a Comment