ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πώς οι ισπανικές διοικήσεις επαναχρησιμοποιούν λογισμικό – μια συνέντευξη του FSFE με τo Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας (CTT) της ισπανικής κυβέρνησης

Το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας (CTT) αποτελεί μια πρωτοβουλία της ισπανικής κυβέρνησης, σκοπός του οποίου είναι να διευκολύνει την ανταλλαγή και την επαναχρησιμοποίηση λογισμικού και υπηρεσιών μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων. Για να ρίξουμε φως σε αυτή τη βέλτιστη πρακτική, πραγματοποιήσαμε μια συνέντευξη στην Elena Muñoz Salinero, επικεφαλής του CTT, για να την ρωτήσουμε για το νομικό, πολιτικό και τεχνολογικό υπόβαθρο του CTT.

Σε μια πρώτη συνέντευξη μιας σειράς που σχετίζεται με το Δημόσιο χρήμα; Δημόσιος κώδικας του FSFE καλέσαμε την Elena Muñoz Salinero, Επικεφαλής του τομέα τηλεματικών συστημάτων της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών και Δημόσιας Λειτουργίας της Ισπανίας. Σ ‘αυτό το ρόλο, ηγείται του Κέντρου Μεταφοράς Τεχνολογίας της Ισπανικής Κυβέρνησης, στόχος του οποίου είναι να ευνοήσει την επαναχρησιμοποίηση λύσεων λογισμικού μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων με τη δημοσίευση κώδικα υπό τις άδειες χρήσης Ελεύθερου Λογισμικού.

 

FSFE: Είστε επικεφαλής του Κέντρου μεταφοράς τεχνολογίας (CTT) της ισπανικής κυβέρνησης, στόχος του οποίου είναι να ευνοήσει την επαναχρησιμοποίηση λύσεων λογισμικού μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων. Μπορείτε να εξηγήσετε εν συντομία το νομικό και πολιτικό υπόβαθρο του CTT και τι κάνετε ακριβώς για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο;

Όπως είπατε, το Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας (“CTT”) δημοσιεύει ένα αποθετήριο λύσεων λογισμικού που παρέχονται από ισπανικές δημόσιες διοικήσεις (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο). Επιτρέπει επίσης τη συνεργατική ανάπτυξη προγραμμάτων πληροφορικής για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο CTT-Forge, που τώρα ενσωματώνεται στο GitHub.

Η καταγωγή του CTT χρονολογείται από το 2007, ως απάντηση στη νομική εντολή που θεσπίστηκε με το άρθρο 46 του νόμου 11/2007 για την ηλεκτρονική πρόσβαση των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. Την εποχή εκείνη είχε ήδη διαπιστωθεί ότι η ύπαρξη ηλεκτρονικών δημόσιων υπηρεσιών σε όλα τα επίπεδα διοίκησης ήταν δυνατή μόνο, με αποτελεσματικό τρόπο, εάν οι δημόσιες διοικήσεις μπορούσαν να μοιραστούν την πρόοδό τους.  Τέλος, το 2016 τέθηκαν σε ισχύ νέες απαιτήσεις (και αυξήθηκαν) στα άρθρα 157 και 158 του νέου νόμου 40/2015 για το νομικό καθεστώς του δημόσιου τομέα, τον βασικό νόμο για το σύνολο του ισπανικού δημόσιου τομέα ο οποίος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο οι δημόσιες διοικήσεις λειτουργούν. Όπως μπορείτε να δείτε, η ιδέα της κοινής χρήσης και επαναχρησιμοποίησης των ΤΠΕ στην Ισπανία αποτελεί θεμελιώδη βάση.

FSFE: Είναι το CTT προσφορά μόνο λύσεων Ελεύθερου Λογισμικού, δηλαδή κώδικα που δημοσιεύεται με άδεια ελεύθερου λογισμικού ή ανοικτού κώδικα; Εάν ναι, γνωρίζετε ποια είναι η πλέον προτιμώμενη άδεια χρήσης λογισμικού που χρησιμοποιούν οι ισπανικές αρχές;

Από την αρχή, θεωρήσαμε ότι η “κοινή χρήση και επαναχρησιμοποίηση” είναι μια ευρύτερη έννοια από το “ελεύθερο λογισμικό”. Για εμάς, η έννοια αυτή συνδέθηκε πάντοτε με την επαναχρησιμοποίηση των υπηρεσιών, που σήμερα ονομάζονται “υπηρεσίες cloud”.

Στο CTT, μπορείτε να βρείτε πολλά διαφορετικά είδη επαναχρησιμοποιήσιμων λύσεων: εφαρμογές, κοινές υπηρεσίες, σημασιολογικά  στοιχεία κλπ. Ακόμη και οι εφαρμογές μπορούν να είναι εντελώς ανοιχτές πηγές, μόνο “ανοικτού κώδικα” για δημόσιες διοικήσεις ή μόνο για χρήση στον δημόσιο τομέα. Είναι απόφαση του παρόχου. Η γενική σύσταση και η προτιμώμενη άδεια είναι η EUPL (Δημόσια Άδεια Ευρωπαϊκής Ένωσης). Αν και βεβαίως δεχόμαστε οποιαδήποτε άλλη άδεια ανοιχτού κώδικα.

FSFE: Στο Κέντρο Μεταφοράς Τεχνολογίας φιλοξενείτε τον κώδικα του λογισμικού των υπηρεσιών σας ή τρέχετε κυρίως μια βάση δεδομένων με διαθέσιμες λύσεις και   κατευθύνετε τους επισκέπτες στην πλατφόρμα φιλοξενίας κώδικα άλλου προγράμματος;

Στην περίπτωση αυτή η απάντηση είναι “αμφότερα”. Είμαστε ένα “είδος βάσης δεδομένων” διαθέσιμων λύσεων, αλλά μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ φιλοξενίας του κώδικα στο CTT, φιλοξενώντας το στο CTT-forge (στο GitHub) ή φιλοξενώντας τον σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα. Είμαστε πολύ ευέλικτοι.

“Η βασική ιδέα είναι ότι οι Δημόσιες Διοικήσεις θα πρέπει να μοιράζονται τις δικές τους αναπτυγμένες εφαρμογές εάν ζητηθεί από κάποια άλλη Δημόσια Διοίκηση”.

FSFE: Είναι υποχρεωτική για μια δημόσια διοίκηση να εξετάσει το CTT και να ευνοήσει μια επαναχρησιμοποιήσιμη λύση Ελεύθερου Λογισμικού έναντι άλλων λύσεων, συμπεριλαμβανομένων ακόμη φθηνότερων επιλογών του ιδιόκτητου λογισμικού; Στην πράξη, πώς εφαρμόζεται η υποχρέωση;

Η βασική ιδέα είναι ότι οι Δημόσιες Διοικήσεις πρέπει να μοιράζονται τις δικές τους ανεπτυγμένες εφαρμογές εάν το ζητήσει κάποιος άλλος δημόσιος φορέας. Φυσικά, πρέπει να έχουν τα πνευματικά δικαιώματα να το κάνουν. Ο νέος νόμος αναφέρει επίσης ότι, πριν αναπτύξουν κάτι νέο, οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να ελέγξουν εάν υπάρχει παρόμοια αίτηση ή υπηρεσία στο CTT. Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το ξαναχρησιμοποιήσουν.

Ωστόσο, αν μπορείτε να δικαιολογήσετε ότι υπάρχει φθηνότερη επιλογή για τον οργανισμό σας χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε άλλη λύση (ανοιχτή πηγή ή ιδιόκτητο), μπορείτε να προχωρήσετε με αυτό.

FSFE: Βοηθάτε επίσης τις άλλες διοικήσεις προληπτικά ή σε περίπτωση που σας ζητήσουν να βρείτε μια λύση γι ‘αυτούς, που ταιριάζει; Ή μήπως πρέπει να βρουν μια λύση μόνοι τους; Προσφέρετε οποιαδήποτε βοήθεια;

Κάθε λύση είναι υπεύθυνη για την προσφορά της δικής της υποστήριξης, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Το συνεισφέρουν δωρεάν, οπότε εναπόκειται σε αυτούς να παράσχουν υποστήριξη ή όχι. Το υπουργείο μας είναι όντως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους λύσεων επαναχρησιμοποίησης για άλλες δημόσιες διοικήσεις. Παρέχουμε πολλές εφαρμογές ανοικτού κώδικα και πολλές υπηρεσίες cloud σε όλες τις δημόσιες διοικήσεις, προσπαθούμε να καλύψουμε τις σημαντικότερες ανάγκες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παρέχουμε υποστήριξη σε όποιον προσπαθεί να τα χρησιμοποιήσει.

FSFE: Τι γίνεται με το Λογισμικό που αναπτύσσεται ακόμα από τις διοικήσεις εντός της Ισπανίας ή που έχει αναπτυχθεί αλλά ίσως δεν είναι ακόμα Ελεύθερο Λογισμικό; Βοηθήσατε αυτές τις διοικήσεις να απελευθερώσουν το λογισμικό τους και να το τοποθετήσουν στην αποθήκη σας; Προσφέρετε νομική ή κοινοτική υποστήριξη;

Βοηθούμε τις δημόσιες διοικήσεις να προσπαθούν να ελευθερώσουν το λογισμικό τους με διαφορετικούς τρόπους. Για αυτούς, έχουμε αναπτύξει έναν πολύ ενδιαφέρον οδηγό: το Asset Reuse – Guide to Asset Publication and Licensing.  Το CTT προσφέρει επίσης υπηρεσία υποστήριξης όπου μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδικασία, τον τρόπο επιλογής της άδειας κ.λπ. Και βεβαίως, είμαστε εντατικοί χρήστες της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το EUPL που διατίθεται στο JOINUP.

FSFE: Στο περυσινό συνέδριο Share and reuse, η Ισπανία τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία σε τρεις κατηγορίες για τέσσερις διαφορετικές λύσεις για το Ελεύθερο Λογισμικό. Πιστεύετε ότι το Ελεύθερο Λογισμικό είναι ένα σημαντικό ή αυξανόμενο θέμα στο εσωτερικό της διοικητικής κουλτούρας της Ισπανίας;

Αυτά τα βραβεία είναι απλώς η απόδειξη και η αναγνώριση όλων των προσπαθειών που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στην Ισπανία. Το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι μόνο ένα αυξανόμενο θέμα στην ισπανική διοικητική κουλτούρα, αλλά είναι πια και θεσμοθετημένο.

FSFE: Πώς είναι η γενική αποδοχή και η ανατροφοδότηση των CTT σε όλες τις διοικήσεις σε ολόκληρη την Ισπανία;

Η ανατροφοδότηση είναι πολύ θετική σε όλες τις αισθήσεις. Έχουμε πολλούς παρόχους και πολλές επαναχρησιμοποιούμενες λύσεις. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι η ποικιλία αδειών ανοικτού κώδικα. Αν είχαμε μόνο ένα πολύ μικρό σύνολο, η ανάλυση για την απελευθέρωση του λογισμικού θα είναι πολύ απλούστερη και πολλοί περισσότεροι πάροχοι θα είναι πρόθυμοι να απελευθερώσουν τις λύσεις τους έχοντας όλες τις εγγυήσεις.

Το άλλο μειονέκτημα είναι ότι η επαναχρησιμοποίηση του λογισμικού δεν είναι εύκολη. Όσο μεγαλύτερο είναι το προϊόν, τόσο πιο δύσκολη είναι η επαναχρησιμοποίησή του. Όλα τα προϊόντα που παράγονται σε δημόσιες διοικήσεις (και σε οποιαδήποτε άλλη μεγάλη επιχείρηση) είναι πολύ προσαρμοσμένα για τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά του οργανισμού αυτού. Σε γενικές γραμμές, δεν έχουν αναπτυχθεί, έχοντας κατά νου ότι οιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιήσει, επομένως, χρειάζονται πάντα κάποιες προσπάθειες (μερικές φορές αρκετά μεγάλες) για να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον.

FSFE: Θα ήταν δυνατόν μια διοίκηση εκτός Ισπανίας να βρει βοήθεια στην υπηρεσία σας ή να προσθέσει λύσεις λογισμικού σε αυτήν;

Οποιαδήποτε δημόσια διοίκηση, από το εσωτερικό ή το εξωτερικό της Ισπανίας, μπορεί να είναι χρήστης και συνεισφέρων σε οποιαδήποτε από τις ανοικτές πηγές μας λύσεις. Ωστόσο, παρέχουμε υποστήριξη μόνο και προσθέτουμε λύσεις από τις ισπανικές δημόσιες διοικήσεις.

FSFE: Υπάρχει κάποιος τρόπος για τους αναγνώστες μας που δεν εργάζονται σε ισπανική διοίκηση να βοηθήσουν και να συμβάλουν στην αποθήκη του CTT ή των λύσεων λογισμικού που προσφέρονται;

Ναι φυσικά. Πολλές από τις λύσεις βρίσκονται ήδη στο GitHub, όπου μπορείτε να βοηθήσετε και να συμβάλλετε όπως κάνετε σε οποιονδήποτε άλλο. Επιπλέον, μερικές από τις λύσεις ανοιχτού κώδικα λειτουργούν ως μια καθιερωμένη κοινότητα ανοιχτού κώδικα όπου ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει.

Πηγή: https://fsfe.org

 

 

 

Leave a Comment