Η Nijmegen, η παλαιότερη και μια από τις 10 μεγαλύτερες πόλη της Ολλανδίας, έκανε ξανά σαφή την θέση της , για τη χρήση ανοιχτού κώδικα στις υπηρεσίες της πόλης. Τον περασμένο μήνα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα «Ψηφιακά ανεξάρτητη Nijmegen». Το ψήφισμα βασικά απαιτεί από την πόλη να αναπτύξει τόσο τα υποχρεωτικά όσο και τα συνιστώμενα ανοικτά πρότυπα που απαριθμούνται από το ολλανδικό φόρουμ τυποποίησης για εξωτερικές και εσωτερικές επικοινωνίες. Ταυτόχρονα, η Πόλη θέλει από τους εξωτερικούς προμηθευτές λογισμικού να έχουν επαρκή εμπειρία με τις λύσεις OSS και να συμπεριλάβουν ρητά εναλλακτικές λύσεις OSS στις συμβουλές τους λύσεις πληροφορικής.
“Αντί να απαιτούμε τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα, αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε κυρίως στο να μην χρειάζεται να επιλέγουμε“, εξηγεί ο Joep Bos-Coenraad, σύμβουλος του City for GreenLeft . “Για παράδειγμα, όταν ένας διακομιστής αλληλογραφίας υποστηρίζει μόνο το ιδιόκτητο πρωτόκολλο του Microsoft Exchange, οι χρήστες του Linux δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους πελάτες αλληλογραφίας ανοιχτού κώδικα για να συνδεθούν, οπότε στην περίπτωση αυτή, η επιλογή του λειτουργικού συστήματος επηρεάζεται από την επιλογή του διακομιστή αλληλογραφίας.Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν οι φορητές συσκευές μπορούν να συνδεθούν μόνο σε μια εφαρμογή χρησιμοποιώντας ένα ιδιόκτητο εργαλείο ελέγχου ταυτότητας που περιορίζει την επιλογή λογισμικού και υλικού. να αναγκάσει τη διαλειτουργικότητα του λογισμικού. ”
Σταδιακή μετάβαση
Η στρατηγική OSS του Nijmegen έχει ξεκινήσει από το 2003, όταν μια πλειοψηφία του Συμβουλίου αγκάλιασε μια πρωτοβουλία για την τόνωση της χρήσης του OSS από την πόλη για λόγους διαφάνειας / προστασίας της ιδιωτικής ζωής, βιωσιμότητας / διατηρησιμότητας, ασφάλειας και αποφυγής κλειδώματος τόσο στο λογισμικό όσο και στο υλικό. Το 2006 η πόλη ήταν ένας από τους υπογράφοντες του «Μανιφέστου των ανοιχτών δήμων».
Την ίδια χρονιά, ο Δήμος της Nijmegen ανέθεσε μια μελέτη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μεταναστεύσει από το ιδιόκτητο σε λογισμικό ανοικτού κώδικα. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν ότι το υπάρχον λογισμικό θεωρήθηκε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των χρηστών και είναι αρκετά αξιόπιστο. Έτσι, η σύσταση ήταν να μεταναστεύσουν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου και όχι να σπεύσουν σε νέους προμηθευτές. “Δυστυχώς, αυτή η μετανάστευση δεν κινήθηκε τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσε να έχει,” λέει ο Bos-Coenraad. “Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποβάλαμε αυτό το ψήφισμα, εισάγοντας απαιτήσεις και παρέχοντας πληροφορίες για τις εκτιμήσεις που έγιναν. Επιπλέον, το Συμβούλιο έχει υποσχεθεί ετήσιες ενημερώσεις για το θέμα αυτό”.
Amsterdam
Η ανανεωμένη πολιτική OSS της πόλης του Nijmegen δεν είναι μόνη στην Ολλανδία. Η πόλη του Άμστερνταμ είναι ένας από τους πιο δυνατούς υποστηρικτές της χρήσης ελεύθερου λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Στηρίζεται στο OSS για να δημιουργήσει και να αναπτύξει εφαρμογές που συνδυάζουν γεωγραφικούς χάρτες και άλλα δεδομένα, δημιουργώντας λύσεις για τα συνεργεία συντήρησης της πόλης, την αστυνομία, τις υπηρεσίες πυρόσβεσης και διάσωσης και διευκολύνοντας τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτών και διοίκησης.
Ο Δήμος του Άμστερνταμ συμβάλλει σε έργα ανοικτού κώδικα όπως το Decidim, ένα ηλεκτρονικό εργαλείο για τη συμμετοχή των πολιτών που αναπτύσσεται από την πόλη της Βαρκελώνης (Ισπανία). Το Αμστερνταμ εργάζεται επίσης σε έργα ανοιχτού κώδικα που αφορούν το Aarhus (Δανία), τη Γάνδη (Βέλγιο), το Γκέτεμποργκ (Σουηδία), το Αμβούργο (Γερμανία) και το Ελσίνκι (Φινλανδία).
Τον Νοέμβριο του 2018, το Άμστερνταμ μαζί με την Βαρκελώνη και τη Νέα Υόρκη συμμετέχουν στον «Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Προστασία των Ψηφιακών Δικαιωμάτων», ένα σύνολο αρχών για τη δημιουργία πολιτικών, εργαλείων και πόρων για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων των κατοίκων και των επισκεπτών στο διαδίκτυο.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/