Ο Οργανισμός Agenzia per l’Italia Digitale (AGID) επικαιροποίησε τη στρατηγική για την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης για την περίοδο 2024-2026. Το πρόσφατο τριετές σχέδιο για την τεχνολογία των πληροφοριών στη δημόσια διοίκηση, ενισχύει τις κατευθυντήριες γραμμές για τη διαλειτουργικότητα και, για πρώτη φορά, προετοιμάζεται για την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.
Η AGID είναι υπεύθυνη για την επίτευξη των στόχων του ιταλικού ψηφιακού θεματολογίου και συντονίζει το έργο μεταξύ και μεταξύ των διαφόρων επιπέδων δημόσιας διοίκησης. Το νέο σχέδιο είναι το κύριο έγγραφο για τον καθορισμό στόχων και κατευθύνει 23,000 ιταλικούς οργανισμούς δημόσιας διοίκησης στις προσπάθειές τους για ψηφιοποίηση. Γράφτηκε σε συνεργασία με δημόσιες διοικήσεις, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις και εμπορικές ενώσεις.
Το νέο τριετές πληροφοριακό σχέδιο συνεχίζει τη δέσμευση της ιταλικής κυβέρνησης για ανοιχτό κώδικα ως μία από τις κατευθυντήριες αρχές για τις δημόσιες συμβάσεις και την ανάπτυξη ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Μαζί με τις κατευθυντήριες γραμμές για τις δημόσιες συμβάσεις, κατευθύνει τον ιταλικό κώδικα δημόσιας διοίκησης για την επαναχρησιμοποίηση, την ανάπτυξη και τη διανομή.
Το Σχέδιο συνιστά τη μεγιστοποίηση της επαναχρησιμοποίησης λογισμικού ανοιχτού κώδικα, θέτοντας φιλόδοξους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης τουλάχιστον 125 διοικήσεων να διαθέτουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα και τουλάχιστον 2.800 οντοτήτων που επαναχρησιμοποιούν λογισμικό ανοικτού κώδικα στην Developers Italia το 2025.
«Ένα βασικό μέρος των οδηγιών της είναι αφιερωμένο στον ανοικτό κώδικα, προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα και η διαφάνεια της ιταλικής δημόσιας διοίκησης και να αποφευχθεί ο κίνδυνος τεχνολογικού εγκλωβισμού», εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής του AGID, Mario Nobile.
“Στόχος είναι η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης λύσεων ανοιχτού κώδικα για τη βελτίωση της ποιότητας των εφαρμογών και υπηρεσιών της δημόσιας διοίκησης, η επίτευξη σημαντικής εξοικονόμησης κόστους και η προώθηση της δημιουργίας κοινοτήτων επαναχρησιμοποίησης μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων που υιοθετούν κοινόχρηστο και ανοικτό λογισμικό.”
Βελτίωση της διαλειτουργικότητας και προετοιμασία για την ΤΝ
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαλειτουργικότητας, η νέα έκδοση έχει τη διαλειτουργικότητα ως οριζόντια αρχή. Η διαλειτουργικότητα των ψηφιακών υπηρεσιών ενισχύεται σε δύο επίπεδα — μέσω της ενσωμάτωσης ανοικτών δεδομένων και API, καθώς και με το σύστημα σχεδιασμού ανοικτού κώδικα της χώρας, που αναπτύχθηκε για τη βελτίωση της προσβασιμότητας από προεπιλογή.
Για πρώτη φορά, το έγγραφο εισάγει επίσης ένα σχέδιο για την τεχνητή νοημοσύνη, βοηθώντας τις δημόσιες διοικήσεις να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη. Με τον οδηγό, η Ιταλία θέλει να αυξήσει την αυτοματοποίηση για να απελευθερώσει πόρους, να βελτιώσει τη λήψη αποφάσεων με βάση τα δεδομένα και να παράσχει εξατομικευμένες δημόσιες υπηρεσίες. Η AGID θα δημοσιεύσει κατευθυντήριες γραμμές για την προμήθεια και την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στις ιταλικές δημόσιες υπηρεσίες πριν από το τέλος του έτους.
«Για μερικές από τις πιο πρωτοποριακές διοικήσεις, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη πραγματικότητα», δήλωσε ο Nobile. «Λαμβάνοντας υπόψη την πορεία ψηφιακού μετασχηματισμού της ιταλικής δημόσιας διοίκησης, η εφαρμογή του προτύπου ανοικτής πηγής μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τη διευκόλυνση της συνεχούς εξέλιξης των λύσεων ΤΠΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό θα ωφελήσει την ενίσχυση των δημόσιων πληροφοριακών στοιχείων και την ανταγωνιστικότητα του ιταλικού συστήματος.»
Με στόχο την ανταπόκριση στην ταχεία τεχνολογική ανάπτυξη, η στρατηγική θα επικαιροποιείται σε ετήσια βάση, με την ελπίδα να δώσει μέσα και χρόνο στις δημόσιες διοικήσεις να προσαρμοστούν στο ταχέως εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον. Η πρώτη ενημέρωση αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2024.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/