Ανοιχτό λογισμικό, ανοιχτή διακυβέρνηση, ανοιχτά δεδομένα και ανοιχτές εγκυκλοπαίδειες. Η “ανοιχτότητα” διάγει μια περίοδο διάδοσης. Ξεκίνησε με το ανοιχτό λογισμικό και με το μαγικό χεράκι του Διαδικτύου αλλάζει βασικούς τομείς της ζωής μας. Οι μαθητές συν-γράφουν σε εγκυκλοπαίδειες και οι κυβερνήσεις μοιράζονται τα βιβλία εσόδων και εξόδων τους.
Κάπως έτσι ήρθε και η σειρά του προϋπολογισμού -αυτής της θεμελιώδους κρατικής διαδικασίας- να ανοίξει προς το κοινό.
Αλλά αρκεί να αποθέτουν οι κυβερνήσεις τα ψηφιακά αρχεία τους στο Διαδίκτυο; Εμείς, όλοι οι υπόλοιποι, τι κάνουμε με αυτά;
Μια πρώτη απάντηση έρχεται από την διεθνή πρωτοβουλία, η οποία έχει αναλάβει την συνεχή παρακολούθηση της ορθής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (περισσότερες πληροφορίες στο www.obstracker.org).
Στην ΕΕΛ/ΛΑΚ, αποφασίσαμε να γίνουμε μέρος της προσπάθειας αυτής και υλοποιούμε ένα κοινό έργο διάρκειας ενός έτους για τους τρόπους βελτίωσης και τα οφέλη από την ανοιχτότητα, την διαφάνεια και την συμμετοχή των πολιτών στις διαδικασίες εκτέλεσης του προϋπολογισμού φορέων του δημοσίου. Θα συζητήσουμε, θα γράψουμε και θα δημιουργήσουμε λύσεις για να βελτιωθεί, έστω και λίγο, η αντίληψη μας και η ικανότητα αξιοποίησης του προϋπολογισμού.
Αρχικά, αναζητούμε τον κύκλο του προϋπολογισμού και για αυτό συναντηθήκαμε με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και την πρωτοβουλία vouliWatch. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και συντονίζουμε τις προσπάθειες μας για να επιτύχουμε αφενός, καλύτερα δεδομένα από τους φορείς και αποτελεσματική χρήση από τους πολίτες.
Η πρόσκληση μας είναι ανοιχτή προς όλους και διαρκής. Οι δράσεις είναι στοχευμένες και απευθύνονται σε στελέχη του δημόσιου τομέα, σε ερευνητές, σε δημοσιογράφους και σε κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να καταλάβει, να αξιοποιήσει και να βελτιώσει την ροή των χρημάτων μας προς και από το δημόσιο ταμείο.