ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Κατευθυντήριες γραμμές για την Τεχνητή Νοημοσύνη στα κοινοβούλια

Με την πάροδο του χρόνου, όλο και περισσότερα κοινοβούλια έχουν υιοθετήσει ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να επιταχύνει περαιτέρω αυτή την τάση και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετατροπή των νομοθετικών σωμάτων από οργανισμούς που βασίζονται σε χαρτί σε ιδρύματα που βασίζονται σε δεδομένα. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές στοχεύουν στην προετοιμασία των αντιπροσωπευτικών ιδρυμάτων για την εισαγωγή και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κοινοβουλευτικό χώρο εργασίας. Αυτή η δημοσίευση συντάχθηκε από μια διεθνή ομάδα κοινοβουλευτικών μελετητών και επαγγελματιών για μια περίοδο 8 μηνών, από τον Σεπτέμβριο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024, βασισμένη σε παλαιότερες εργασίες στον τομέα. Αναγνωρίζουμε ότι οι κατευθυντήριες γραμμές παραμένουν ένα έργο σε εξέλιξη μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο τεχνολογικό και θεσμικό πλαίσιο. 

Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν τεκμηριωμένη ρύθμιση για την ενδυνάμωση των κοινοβουλίων όσον αφορά τη διαμόρφωση πολιτικής, τη δημόσια δέσμευση, τη δημιουργία ικανοτήτων και πολλά άλλα. Μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση της υπεύθυνης ενσωμάτωσης της τεχνητής νοημοσύνης, αντιμετωπίζοντας τη διαφάνεια και τη δεοντολογία στις πολιτικές και διοικητικές διαδικασίες, ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη του κοινού και προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον. Επιπλέον, αυτές οι οδηγίες μπορούν να βοηθήσουν στην ευθυγράμμιση των εργαλείων και των υπηρεσιών της τεχνητής νοημοσύνης με τις δημοκρατικές αρχές και τις κοινωνικές ανάγκες. Συμβάλλουν επίσης σημαντικά στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και ηθικής συμπεριφοράς, υποστηρίζοντας τελικά την ανάπτυξη της γνώσης και τη συνεργασία μεταξύ της κοινοβουλευτικής κοινότητας. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αφορούν τοπικά, περιφερειακά, εθνικά και υπερεθνικά κοινοβούλια σε ένα πολυεπίπεδο πλαίσιο διακυβέρνησης. Ακολουθούν μια ολιστική προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας την ηθική, το απόρρητο, την ασφάλεια, την επίβλεψη, το σχεδιασμό συστημάτων και την εκπαίδευση. 

Εξετάζουν συγκεκριμένες πτυχές της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στα κοινοβούλια, όπως το πεδίο εφαρμογής, τα παραδείγματα και οι παράγοντες που είναι κρίσιμοι για την επιτυχή εφαρμογή. Αυτό τα καθιστά τόσο χρήσιμα για την αντιμετώπιση σύγχρονων ζητημάτων όσο και χρήσιμα για την αξιολόγηση πιο θεωρητικών, όπως οι επιπτώσεις της τεχνητής γενικής νοημοσύνης (AGI) για τα νομοθετικά σώματα. Η τεχνολογία προχωρά ραγδαία. Ως εκ τούτου, οι κατευθυντήριες γραμμές σχεδιάστηκαν για να είναι τεχνολογικά αγνωστικιστικές – με άλλα λόγια, δεν αφορούν καμία συγκεκριμένη τεχνολογία AI. Ωστόσο, σκιαγραφούνται ενδείξεις σημαντικών τεχνολογικών τάσεων, όπως η δημιουργική και η υβριδική τεχνητή νοημοσύνη. Ελπίζουμε αυτή η δημοσίευση να διαδοθεί όσο το δυνατόν ευρύτερα, ώστε να φτάσει σε κάθε κοινοβούλιο, βουλευτή, διαχειριστή και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται πραγματικά να μεγιστοποιήσει τα θετικά αποτελέσματα της τεχνητής νοημοσύνης στα νομοθετικά σώματα ελαχιστοποιώντας τους πιθανούς κινδύνους. 

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο οι εκδότες και οι άλλοι συγγραφείς δεσμεύονται να συνεργαστούν περαιτέρω με κοινοβουλευτικά και κοινωνικά ενδιαφερόμενα μέρη για να οδηγήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη αυτών των κατευθυντήριων γραμμών. Κοινοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών, συνεργασία και προσαρμογή. θα συμβάλει στη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής και προσαρμογής σε διάφορα θεσμικά πλαίσια. Χαιρετίζουμε τις προτάσεις από όσους ενδιαφέρονται να συνεργαστούν μαζί μας για τη μετάφραση των κατευθυντήριων γραμμών, την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού, την παροχή υποστήριξης για την εφαρμογή τους ή την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την επιτάχυνση της αποτελεσματικής ενσωμάτωσής τους στον κοινοβουλευτικό χώρο εργασίας. Τα αποδεικτικά της ιδέας και τα πιλοτικά έργα, μονομερή, διμερή ή πολυμερή, θα επιτρέψουν την πρακτική δοκιμή και τη βελτίωση των κατευθυντήριων γραμμών σε διάφορα πλαίσια και ανυπομονούμε να μάθουμε από αυτά.

Φώτιος Φιτσιλής, Βουλή των Ελλήνων, Ελλάδα
Jörn von Lucke, Πανεπιστήμιο Zeppelin, Γερμανία
Franklin De Vrieze, Westminster Foundation for Democracy, Ηνωμένο Βασίλειο

Διαβάστε την πλήρη μελέτη εδώ

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment