ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Τα οικονομικά κέρδη της μετάβασης σε Ανοιχτό κώδικα: Η πόλη της Νάντ και το LibreOffice

Τον Απρίλιο, η πόλη της Nantes, η 6η μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας,  ολοκλήρωσε με επιτυχία τη μετάβασή της στο LibreOffice, την σουίτα παραγωγικότητας γραφείου ελεύθερου και ανοικτού κώδικα. Το LibreOffice χρησιμοποιείται στους 5.000 σταθμούς εργασίας σε όλες υπηρεσίες του Δήμου της Ναντ, εξοικονομώντας ήδη 1,6 εκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της πόλης.

scaled_full_ac0635879b1cb66b5bb9

“Αυτή είναι μια άμεση απόδοση της επένδυσης (ROI)», λέει ο διευθυντής του προγράμματος  Eric Ficheux.  Επιπρόσθετα, με το LibreOffice, η πόλη θα εξοικονομεί EUR 260.000 ετησίως. «Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε ανοικτού κώδικα, τόσο περισσότερο θα εξοικονομούμε”. Αυτή η μετάβαση στον ανοιχτό κώδικα σημαίνει και το τέλος των περιοδικών χρεώσεων από προμηθευτές ιδιοκτησιακού λογισμικού, λέει ο Eric Ficheux.

opensource_cover_250pxΟ Ficheux ακόμα τόνισε ότι οι δημόσιες διοικήσεις που στρέφονται σε ελεύθερο και ανοικτό κώδικα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους προς τη διατήρηση των κοινοτήτων ελεύθερου λογισμικού. Συγκεκριμένα, η πόλη της Ναντ, εκτός από το να χρησιμοποιεί το LibreOffice, βοηθά στον εντοπισμό σφαλμάτων και στην προσθήκη νέων χαρακτηριστικών στην σουίτα. Για αυτόν τον λόγο αποφάσισε να διαθέτει  30.000 ευρώ ετησίως, για να ενισχύει το LibreOffice.

Η πόλη της Ναντ άρχισε τη μετάβασή της σε LibreOffice το 2013. Αναγνωρίζοντας τη σημασία της διαχείρισης της αλλαγής, ο  Ficheux και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν με πιλότους μικρής κλίμακας με τους βασικούς παράγοντες της δημόσιας διοίκησης. Για την  υποστήριξη του  LibreOffice, η Ναντ χρησιμοποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για τις δημόσιες συμβάσεις ελεύθερου λογισμικού που καταρτίζονται από την κρατική υπηρεσία προμηθειών της Γαλλίας (SAE), το Υπουργείο Πολιτισμού και Επικοινωνίας, το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Οικονομίας . Οι κατευθυντήριες γραμμές βοηθούν τις δημόσιες διοικήσεις να αποφύγουν προβλήματα με την πνευματική ιδιοκτησία και εξηγούν τους τρόπους ενημέρωσης και συμβολής στο upstream έργο λογισμικού από τις προσθήκες που γίνονται από τις δημόσιες διοικήσεις.

 

 

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment