ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Code.gov : Το αποθετήριο της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προώθηση του ανοιχτού κώδικα στην δημόσια διοίκηση

Το Code.gov, ο διαδικτυακός τόπος ανοικτού κώδικα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την προώθηση της της κοινής χρήσης του λογισμικού, ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα,  με μια λίστα περίπου 50 έργων ανοικτού κώδικα από διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες.

Η κίνηση αυτή είναι αποτέλεσμα της  Ομοσπονδιακής πολιτικής πηγαίου κώδικα που ανακοινώθηκε τον Αύγουστο, και αφορά κυρίως την ανάπτυξη πηγαίου κώδικα που αναπτύσσεται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Ενθαρρύνει τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να μοιράζονται κώδικα σε όλους τους οργανισμούς ώστε να κάνουν πιο αποτελεσματική χρήση των πόρων των φορολογουμένων. Επίσης, εισάγει ένα νέο πιλοτικό τριετές πρόγραμμα που απαιτεί από τις υπηρεσίες να απελευθερώσουν τουλάχιστον το 20% των νέων εφαρμογών που αναπτύσσονται ως Λογισμικό Ανοικτού Κώδικα.

code-gov_

“Χτισμένος σε ανοιχτό κώδικα , ο νεοσύστατος Code.gov διαθέτει ήδη πρόσβαση σε σχεδόν 50 έργα ανοικτού κώδικα από πάνω από 10 οργανισμούς – και αναμένουμε ο αριθμός αυτός να αυξηθεί τους επόμενους μήνες,», δήλωσε ο ο Διευθυντής συστημάτων πληροφορικής των ΗΠΑ, Tony Scott.

Ήδη 13 φορείς, μεταξύ των οποίων το Γραφείο Καταναλωτή Χρηματοπιστωτικής Προστασίας, τμήματα του εμπορίου, της ενέργειας, της εργασίας, του ταμείου, η γεωργία και η Υποθέσεων Βετεράνων, η NASA, το γραφείο του Προέδρου, την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος και Γενικών Υπηρεσιών Διοίκησης, μοιράζονται ανοιχτά τα έργα τους στο Code.gov.

Η πολιτική πηγαίου κώδικα παροτρύνει τα ομοσπονδιακά  γραφεία, να χρησιμοποιούν αρθρωτή αρχιτεκτονική,  να προτιμούν υβριδικές λύσεις με  μείγμα υφιστάμενων και custom-made κώδικα, να αξιολογούν τις επιλογές του cloud computing και χρησιμοποιούν ανοικτά πρότυπα. Αυτές οι οδηγίες στοχεύουν στην αύξηση της διαλειτουργικότητας, καθώς και στη δυνατότητα να μοιράσματος και επαναχρησιμοποίησης κώδικα, γεγονός που καθιστά επίσης ευκολότερη την αλλαγή προμηθευτών από την κυβέρνηση, όταν απαιτείται.

«Με το να ανοίξουμε τον κώδικα μας στα λαμπρότερα μυαλά εντός και εκτός της κυβέρνησης, μπορούμε να τους επιτρέψουμε να εργαστούν από κοινού για να εξασφαλίσουν ότι ο κώδικας είναι αξιόπιστος και αποτελεσματικός στην προώθηση των εθνικών μας στόχων», τονίζει ο Scott. «Και μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά ενώ παραμένουμε συνεπείς με τη μακροχρόνια πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, για τεχνολογική ουδετερότητα, μέσω της οποίας θα επιδιώξουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι ομοσπονδιακές επενδύσεις στον τομέα της πληροφορικής είναι αξιοκρατικές, και οδηγούν  στη βελτίωση των επιδόσεων της κυβέρνησής μας, και τη δημιουργία αξίας για τους τον αμερικάνικο λαό ».

«Αυτός είναι ο Κώδικας του Λαού» είπε ο Scott. «Εξερευνήστε τον. Μάθετε από αυτόν. Βελτιώστε τον. Χρησιμοποιήστε τον για να βοηθήσετε στην επόμενη σημαντική ανακάλυψη της Αμερικής στον τομέα της καινοτομίας.»

Πηγές άρθρου: http://www.infoworld.com   , Code.gov ,

Leave a Comment