Για την καταγραφή των υπηρεσιών και διαδικασιών Υπ.Π.Ε.Θ. σε συνεργασία με την ομάδα ανοιχτής διακυβέρνησης του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών(ΕΕΛΛΑΚ-https://opengov.ellak.gr/) υλοποιείται το diadikasies.minedu.gov.gr.
Το wiki είναι ένα ελεύθερης χρήσης λογισμικό ανοικτού κώδικα με ιστορία 20 ετών στον χώρο της πληροφορικής με έμφαση στην προσθήκη, μεταβολή και διαγραφή περιεχομένου. Με βάση το wiki έχει αναπτυχθεί η μεγαλύτερη και πληρέστερη εγκυκλοπαίδεια του κόσμου, η wikipedia αλλά και η αντίστοιχη ελληνόφωνη (βικιπαίδεια) εκδοχή της.
Το wiki υπηρεσιών-διαδικασιών εξυπηρετεί τους εξής στόχους:
- Να γνωρίζει κάθε ενδιαφερόμενος πόσες και ποιες υπηρεσίες παρέχει ένας φορέας και με ποιο τρόπο.
- Να βοηθήσει κάθε φορέα στην τυποποίηση των υπηρεσιών που παρέχει έτσι ώστε η ίδια υπηρεσία να έχει την ίδια ονομασία και να παρέχεται με την ίδια διαδικασία παντού.
- Να αποτελέσει ένα πρώτο μεγάλο βήμα για την απλοποίηση των διαδικασιών του δημοσίου. Η απλοποίηση θα εξοικονομήσει πόρους στο δημόσιο και στους πολίτες.
Με στόχο την εκπαίδευση στην συγγραφή λημμάτων που αφορούν στις παρεχόμενες υπηρεσίες και διαδικασίες του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διοργανώνεται ένα σεμινάριο εκμάθησης wiki (σχετική επιστολή Υπουργού) . Το σεμινάριο εκμάθησης στο wiki υπηρεσιών και διαδικασιών, τρίωρης διάρκειας, ξεκίνησε στις 16 Φεβρουαρίου και θα συνεχιστεί στις 22 Φεβρουαρίου και στις 1, 2, 8, 15, 22, Μαρτίου του 2017, ώρες 10:00 – 13:00, στο κεντρικό κτήριο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η βασική δομή του σεμιναρίου θα περιλαμβάνει: ανάλυση των βασικών αρχών του εγχειρήματος, εξειδικευμένη παρουσίαση του λογισμικού και του τρόπου χρήσης του και εργαστήριο συγγραφής λημμάτων με τις παρεχόμενες υπηρεσίες/διαδικασίες του Υπουργείου.
Κάθε υπηρεσία αποτελεί, ένα λήμμα με όρους wikipedia, που στο diadikasies.gr περιέχει:
- επίσημο τίτλο,
- συνοπτική περιγραφή,
- σχετική νομοθεσία στην οποία στηρίζεται,
- πίνακα με τα απαραίτητα έντυπα ή/και ηλεκτρονικές φόρμες, με υποδείγματα,
- πίνακα με τις διαδικασίες παροχής της βήμα-βήμα και
- τα έντυπα με τα οποία παρέχετε στον τελικό χρήστη με υποδείγματα.
Για επιπλέον ενημέρωση όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να παρακολουθήσει τα εισαγωγικά βίντεο για τη σύνταξη λημμάτων στη βικιπαίδεια (wikipedia) καθώς με τον ίδιο τρόπο, τεχνικά, θα γίνονται και οι καταχωρήσεις στο wiki υπηρεσιών και διαδικασιών, υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες εδώ. Επίσης στην αρχική σελίδα του diadikasies υπάρχουν διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση και με τη ρύθμιση παραμέτρων για την καταχώρηση των υπηρεσιών – διαδικασιών.
Στην κατηγορία πλήρη λήμματα μπορείτε να βρείτε τα καλύτερα λήμματα που έχουν καταχωρηθεί στο diadikasies.gr.
Πηγή άρθρου: https://opengov.minedu.gov.gr