ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι δημόσιες υπηρεσίες ως η ραχοκοκαλιά της ανοιχτής διακυβέρνησης: Το παράδειγμα του Καναδά

Τον Οκτώβριο του 2015,  έγινε μια αλλαγή στην κυβέρνηση  του Καναδά καθώς οι Καναδοί ψήφισαν τον Justin Trudeau και το Φιλελεύθερο Κόμμα. Χτισμένο σε μια πλατφόρμα “πραγματικής αλλαγής“, η νίκη του κόμματος μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στις δεσμεύσεις του για μια πιο ανοικτή και διαφανή κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτό που θεωρείται ανοικτή διακυβέρνηση. Ορισμένα από τα πιο αξιοσημείωτα στοιχεία είναι: η διαφάνεια, η λογοδοσία, η πρόσβαση σε πληροφορίες, τα ανοιχτά δεδομένα και η συμμετοχή των πολιτών. Ωστόσο, ένα από τα βασικά κομμάτια που λείπουν από τις περισσότερες συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η δημόσια υπηρεσία στην εφαρμογή της ανοικτής διακυβέρνησης.

Η δημόσια υπηρεσία, είναι μια γραφειοκρατική δομή και αποτελείται από διάφορα τμήματα. Στις δημοκρατίες  τύπου Westminster, όπως ο Καναδάς, το μη κομματικό σώμα, έχει αναπόσπαστο ρόλο στη στήριξη της ανάπτυξης, της εφαρμογής και της επιβολής των κυβερνητικών πολιτικών. Δεδομένου του ουσιώδους ρόλου που διαδραματίζει η δημόσια υπηρεσία στη χάραξη πολιτικής, η δημόσια υπηρεσία είναι ένα βασικό κομμάτι του παζλ της ανοικτής διακυβέρνησης – ο ενεργός ρόλος της συμβάλλει στη δημιουργία πολιτικών βασισμένων στις αρχές της ανοικτής διακυβέρνησης.

Για να μπορούν όμως οι δημόσιοι υπάλληλοι να εφαρμόζουν πολιτικές που καθοδηγούνται από αυτές τις αρχές, πρέπει να έχουν μια κατανόηση για το τι συνεπάγεται η ανοιχτή διακυβέρνηση. Κάθε δημόσιος υπάλληλος πρέπει να έχει μια σταθερή βάση για τις αρχές στις οποίες θα οικοδομηθεί το έργο του, για τα εργαλεία κάνει την δουλειά του και για κάθε οργανισμό πρέπει να υπάρχει μια θετική στάση που να συνδέεται με την ανοικτή διακυβέρνηση. Εάν θέλουμε να δούμε μια ανοιχτή κυβέρνηση, πρέπει να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την αλλαγή του πολιτισμού που θα το κάνει να συμβεί.

Ευτυχώς, δεν είμαι ο μόνος που αισθάνεται αυτό τον τρόπο: η κυβέρνηση του Καναδά έχει επίσης εντοπίσει αυτήν την αναγκαιότητα. Έχει αρχίσει να εφαρμόζει αλλαγές που αφορούν την οικοδόμηση αυτού του ιδρύματος, το οποίο θα είναι προσβάσιμο για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Συγκεκριμένα, σημαντική πρόοδος απορρέει από το τρίτο διετές σχέδιο που υποβλήθηκε στο OGP. Η γραμματεία του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών του Καναδά (TBS), εξ ονόματος της κυβέρνησης του Καναδά, δεσμεύτηκε να προωθήσει την ανοικτή διακυβέρνηση μέσω ενός φιλόδοξου στόχου είκοσι δύο δεσμεύσεων που υποβλήθηκαν κάτω από πέντε προτεραιότητες:

Όπως περιγράφεται από την TBS, αυτή η δέσμευση αναφέρει ότι “οι δημόσιοι υπάλληλοι στην κυβέρνηση του Καναδά πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουν και παρέχουν προγράμματα και υπηρεσίες για να στηρίξουν τις δεσμεύσεις του Καναδά για διαφάνεια και δημόσια εμπλοκή. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση του Καναδά πρότεινε να υποστηρίξει μια στροφή προς μεγαλύτερη διαφάνεια και εμπλοκή στο πλαίσιο της δημόσιας υπηρεσίας μέσω μαθησιακού υλικού και ευκαιριών “.

Η σημασία αυτής της δέσμευσης επαναλήφθηκε σε επιστολή της Suzanne Legault, του Επιτρόπου Πληροφόρησης του Καναδά, προς τον Scott Brison, τον Πρόεδρο του Υπουργείου Οικονομικών του Καναδά. Η επιστολή αυτή εκφράζει ότι «αυτή η δέσμευση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση». Επιπλέον, εκφράζει ότι η δέσμευση «θα εξασφαλίσει ότι η κυβέρνηση θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο όραμα για ανοιχτή κυβέρνηση έτσι ώστε η εφαρμογή όλων των πολιτικών που είναι εγγενώς συνδεδεμένες με την ανοικτή κυβέρνηση όπως οι επικοινωνίες, η διαχείριση πληροφοριών και η πρόσβαση σε πληροφορίες λειτουργούν άψογα μαζί. ”

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση του Καναδά έχει εφαρμόσει τις ακόλουθες πρωτοβουλίες:

  1. Παροχή ενισχυμένης διαχείρισης πληροφοριών και πρόσθετων υλικών για την ευαισθητοποίηση και κατανόηση των δημοσίων υπαλλήλων σχετικά με τις αρχές και τις πρακτικές ανοιχτής διακυβέρνησης
  2. Διοργάνωση και / ή συμμετοχή σε εκπαιδευτικά φόρουμ και σε εργαστήρια με σκοπό την περαιτέρω κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα αυξηθεί η διαφάνεια της κυβέρνησης και θα ενισχυθεί η συμμετοχή των πολιτών
  3. Να ζητήσει σχόλια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι λύσεις λογισμικού, συμπεριλαμβανομένου του ανοιχτού κώδικα, μπορούν να αξιοποιήσουν καλύτερα τους στρατηγικούς της στόχους

Πιστεύω ότι με αυτή τη δέσμευση, βασισμένη στις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη καθιερωθεί, η κυβέρνηση του Καναδά βρίσκεται σε καλό δρόμο στην παροχή των εργαλείων για να είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι  καλύτερα εξοπλισμένοι για την εφαρμογή ανοικτών κυβερνητικών αρχών στην καθημερινή τους εργασία. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει την ευκολότερη πρόσβαση των πολιτών στην κυβέρνηση. Προχωρώντας, πιστεύω ότι αυτή η δέσμευση για την ανοικτή διακυβέρνηση και η παροχή αυτών των  ενεργειών πρέπει να διατηρηθεί από όλους τους σημερινούς και μελλοντικούς κυβερνητικούς ηγέτες κατά την ανάληψη των καθηκόντων τους, ανεξάρτητα από την πολιτική τους σχέση.

Από την πλευρά του Καναδά, η χώρα μας έχει ένα ανοιχτό κυβερνητικό πλαίσιο και μια έξυπνη και αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία: δεν υπάρχει δικαιολογία για την κακή κατανόηση της ανοιχτής διακυβέρνησης εντός του θεσμικού οργάνου. Από την πλευρά ενός ατόμου που αναγνωρίζει τη σημασία της ανοικτής διακυβέρνησης, πιστεύω ότι όλοι έχουμε την υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις μας θα εκπληρώσουν τις υποσχέσεις που μας δίνουν – αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι που κάνουν το έργο να έχουν εργαλεία που χρειάζονται. Δεν μπορούμε πλέον να κλείνουμε τα μάτια στη ραχοκοκαλιά της ανοικτής διακυβέρνησης.

Πηγή: https://www.opengovpartnership.org/

 

Leave a Comment