ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Γερμανία χρηματοδοτεί τον έλεγχο ασφαλείας ανοικτού κώδικα για τις Μικρές και Μεσαίες Επχειρήσεις

Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας χρηματοδοτεί ένα 26μηνο πρόγραμμα για να βοηθήσει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να αποφύγουν ζητήματα ασφάλειας της τεχνολογίας των πληροφοριών όταν χρησιμοποιούν συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοικτού κώδικα. Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2016 και θα ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Το πρόγραμμα αναζητά πλέον χορηγούς για να συνεχίσει την ηλεκτρονική υπηρεσία. “Το κόστος είναι χαμηλό, καθώς είναι κυρίως το κόστος φιλοξενίας “, λέει ο David Jardin, ένας από τους εμπλεκόμενους προγραμματιστές.

Το Siwecos – το ακρωνύμιο σημαίνει “Sichere websiten und content management systeme” (Ασφαλείς ιστότοποι και συστήματα διαχείρισης περιεχομένου) – διαθέτει όλο τον κώδικα που έχει αναπτυχθεί για το έργο και την υπηρεσία δημόσια ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Η υπηρεσία σάρωσης ευπάθειας είναι ένα από τα αποτελέσματα της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων του Υπουργείου για το 2015 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας IT-Sicherheit in der Wirtschaft (ασφάλεια της πληροφορίας στη βιομηχανία και το εμπόριο). Τα έργα στα οποία χορηγείται χρηματοδότηση πρέπει να εξυπηρετούνται απευθείας από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). Σύμφωνα με τον David Jardin, το Siwecos είναι μέχρι στιγμής ένα από τα μοναδικά έργα ανοιχτού κώδικα για χρηματοδότηση από τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η κοινοπραξία εξέτασε επίσης την προσφορά συνδρομών επί πληρωμή για άλλους τύπους σαρώσεων ευπάθειας. “Προς το παρόν, προτιμούμε να διατηρήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα”, δήλωσε ο Jardin στο Παρατηρητήριο Ανοικτής Κέντρου (OSOR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Η ύπαρξη ανοιχτού κώδικα και η κοινή χρήση του κώδικα μας ανοιχτά μας βοηθά να γίνουμε αποδεκτοί από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Βοηθά επίσης να γίνει αποδεκτό το έργο από τις ΜΜΕ και τους παρόχους φιλοξενίας ιστοσελίδων τους. ”

Η κοινοπραξία του έργου πρότεινε να επικεντρωθεί η υπηρεσία σε συστήματα διαχείρισης περιεχομένου ανοικτού κώδικα. “Η μεγάλη πλειοψηφία των γερμανικών ΜΜΕ χρησιμοποιούν ανοιχτό κώδικα για να τρέξουν τις ιστοσελίδες τους”, λέει ο Jardin. Οι γερμανικές ΜΜΕ μπορούν να εγγραφούν δωρεάν στην υπηρεσία Siweco, να λαμβάνουν τακτικά εκθέσεις σχετικά με την κατάσταση ασφάλειας των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους και ειδοποιήσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε φορά που χρειάζονται ενημερώσεις ασφαλείας.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Jardin μίλησε για το έργο Siwecos στο συνέδριο DrupalEurope στο Darmstadt.

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu

 

Leave a Comment