ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το 80% των επενδύσεων πληροφορικής της Βαρκελώνης συνδέεται με τον ανοιχτό κώδικα

Φέτος, η πόλη της Βαρκελώνης επενδύει το 78,7% του προϋπολογισμού πληροφορικής της στον τομέα του ανοιχτού κώδικα. Μέχρι το 2020, η Βαρκελώνη αναμένει σχεδόν όλες τις επενδύσεις της σε τεχνολογίες πληροφορικής να συνδεθούν με έργα ανοιχτού κώδικα, λέει ο Xavier Roca, διευθυντής ανάπτυξης της πληροφορικής στην πόλη.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ιδιόκτητες λύσεις λογισμικού, καθώς έχουμε συστήματα που απαιτούν συντήρηση”, δήλωσε ο κ. Roca. “Μια μέρα ελπίζουμε ότι όλα θα είναι ανοιχτά, αλλά σήμερα είναι αδύνατο”.

Η Βαρκελώνη έχει δημοσιεύσει με ανοιχτές άδειες μέχρι στιγμής οκτώ έργα IT και σύμφωνα με τον διευθυντή Roca θα προστεθούν άλλα επτά χρόνια τα επόμενα δύο χρόνια. Όλα αυτά τα έργα δημοσιεύονται ως ανοιχτού κώδικα, στο αποθετήριο GitHub της πόλης. Η πόλη κάνει επίσης διαθέσιμες αυτές τις λύσεις χρησιμοποιώντας το εθνικό αποθετήριο της Ισπανίας για λύσεις πληροφορικής, καθώς και στην πύλη Joinup της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μιλώντας στη Μπιενάλε της Βαρκελώνης στις 18 Οκτωβρίου, ο κ. Roca δήλωσε, ότι η χρήση ανοιχτού κώδικα από την πόλη καθιστά εύκολη τη συνεργασία με άλλες δημόσιες υπηρεσίες: είτε αυτές είναι τοπικές, περιφερειακές, εθνικές ή διεθνείς. Στο έργο Cloud4Cities, η πόλη συνεργάζεται με 23 άλλους δήμους, περιφερειακές και εθνικές αρχές.

Η Βαρκελώνη έχει επίσης συνεργαστεί με το δημοτικό συμβούλιο της Σαραγόσα για το σχέδιο μετάβασης των σταθμών εργασίας σε Linux, συμμετέχει στο Free Software Lab στην πόλη Rivas-Vaciamadrid και εργάζεται σε έργα ανοιχτού κώδικα μαζί με την πόλη του Άμστερνταμ, την πόλη του Λονδίνου (Ηνωμένο Βασίλειο) και την περιφέρεια Bourgogne-Franche-Comté στη Γαλλία.

Η πρωτεύουσα της αυτόνομης περιφέρειας της Καταλονίας ξεκίνησε μια στρατηγική ανοικτού  κώδικα το 2017. Η νέα στρατηγική τονίζει τη συνεργασία με τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ΤΠΕ και τη συμμετοχή περισσότερων μικρών επιχειρήσεων στις δημόσιες προκηρύξεις.

Περισσότερες πληροφορίες:

Digital cities, digital freedoms: digital commons, ethical standards and open-source software for cities
Barcelona’s GitHub repository
Barcelona’s free software guidelines

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/news/growing-100-2020

 

Leave a Comment