ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Σε άνοδο ο κλάδος των εταιρειών ΤΠΕ ανοικτών τεχνολογιών, στην χώρα των Βάσκων

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι εταιρείες ΤΠΕ στην χώρα των Βάσκων στην Ισπανία που ειδικεύονται σε ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα ανέφεραν αύξηση εσόδων 8% – πολύ υψηλότερη από τον μέσο όρο της αυτόνομης περιφέρειας – σύμφωνα με έρευνα μέλους της ESLE, της  ομάδας της περιοχής για αυτούς τους παρόχους υπηρεσιών ΤΠΕ. “Η ανάπτυξη του τρέχοντος έτους είναι ίση με το μέσο όρο τα τελευταία έξι χρόνια”, δήλωσε ο πρόεδρος του ESLE, Eneko Astigarraga, στο OSOR της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το νέο ποσοστό αύξησης παρουσιάστηκε στο συνέδριο LibreCon που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο στις 21 και 22 Νοεμβρίου. Το 2016, η ESLE ανέφερε ότι τα μέλη της είχαν διπλασιαστεί σε μέγεθος, τόσο στον κύκλο εργασιών όσο και στον αριθμό των εργαζομένων.

Ο κ. Astigarrage αναφέρει ότι η ανάπτυξη συνδέεται εν μέρει με την πολιτική ΤΠΕ της Χώρας των Βάσκων, η οποία ενθαρρύνει σε μεγάλο βαθμό τη χρήση ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα  από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση της Χώρας των Βάσκων μοιράζεται μεγάλο μέρος του λογισμικού της, ως ανοικτού κώδικα. Ξεκίνησε το 2017, να το κάνει μέσω του καταλόγου OpenApps Euskadi.

Μιλώντας στο συνέδριο, η Ibone Bengoetxea, η Υπουργός Δημόσιας Διοίκησης του Συμβουλίου της Biscay – μία από τις τρεις επαρχίες της Χώρας των Βάσκων – ενθάρρυνε τις δημόσιες υπηρεσίες να αξιοποιήσουν τη δυναμική που δημιουργούν οι ανοιχτές τεχνολογίες. Το Συμβούλιο ανέφερε ότι είχε εξοικονομήσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στη χρήση του ελεύθερου λογισμικού.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δελτίο τύπου ESLE
Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu

 

Leave a Comment