ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

UK GDS: Πως οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια για την υιοθέτηση ανοιχτού λογισμικού

Η Ψηφιακή Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου (GDS) μοιράζεται τις συστάσεις της, για το πώς οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη λογισμικού, ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Σε μια ανάρτηση ιστολογίου, το GDS συνοψίζει τις απαντήσεις του σε 11 “εμπόδια” που συχνά συναντήθηκαν. Οι συστάσεις τους είναι χρήσιμες για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της Ευρώπης.

Η δημοσίευση του ιστολογίου της GDS παραθέτει 11 εμπόδια, μεταξύ των οποίων: “Θα μας χακάρουν” και “Τι γίνεται αν οι χρήστες εντοπίσουν σφάλματα;”. Ανάλογα με την περίπτωση, οι απαντήσεις του GDS περιλαμβάνουν συνδέσμους προς κυβερνητικές πολιτικές που υποστηρίζουν την ανάπτυξη λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Ορισμένες από τις απαντήσεις περιλαμβάνουν επίσης παραδείγματα δημόσιων υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου που δείχνουν ήδη τον τρόπο για την ανάπτυξη προς την ανοιχτότητα.

Ένα εμπόδιο που έχει συναντήσει  το Open Source Observatory  σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ο αριθμός 8 στον κατάλογο της  GDS: “Θα ανοίξουμε το έργο όταν  το τελειώσουμε”. Το GDS είναι ενάντια με αυτή τη δικαιολογία: “Μπορεί να έχετε τις καλύτερες προθέσεις, αλλά κατά πάσα πιθανότητα ο οργανισμός σας δεν θα ανοίξει τον πηγαίο κώδικα όταν ολοκληρωθεί”. Η απάντηση GDS επισημαίνει τον κανονισμό του Ηνωμένου Βασιλείου που ορίζει ότι όλος ο νέος κώδικας πρέπει να είναι ανοιχτός και προσθέτει συμβουλές πώς να ανοίξετε τον κλειστό κώδικα.

Μια εναλλακτική λύση για την υπέρβαση αυτού του εμποδίου, έρχεται  από τη Βουλγαρία. Η χώρα διαθέτει παρόμοιους κανόνες για την κοινή χρήση νέου λογισμικού ως ανοιχτού κώδικα, αλλά προσθέτει ότι ο κώδικας πρέπει να δημοσιεύεται στο εθνική αποθετήριο ανοιχτού λογισμικού από την αρχή.

Το εμπόδιο 6: “Τι γίνεται αν οι άνθρωποι βρουν σφάλματα;” αναφέρεται επίσης από τις δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη. GDS: “Όλες οι εταιρείες έχουν σφάλματα στον κώδικα τους και οι κυβερνητικές οργανώσεις δε διαφέρουν. Ο οργανισμός σας δεν πρέπει να κρατήσει κλεισμένο τον κώδικα επειδή ανησυχεί για τους ανθρώπους που βρίσκουν σφάλματα.”

Αντίστροφα, οι δημόσιες υπηρεσίες μπορούν να προσκαλέσουν τους πολίτες να βρουν σφάλματα και να βοηθήσουν στη βελτίωση των έργων. Αυτός είναι ο δρόμος που ανέλαβε, για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σχέδιο EU-FOSSA 2, έχει ξεκινήσει μια σειρά αδειών σφαλμάτων ανοιχτού κώδικα. Το έργο θα επιβραβεύει τους ερευνητές λογισμικού που ανακαλύπτουν ευπάθειες, σε μια σειρά εφαρμογών λογισμικού ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται από την Επιτροπή.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/news/should-be-faq

 

Leave a Comment