ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

To “Citizen sourcing” μπορεί να βελτιώσει τις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης

Η πρόθεση των πολιτών ή η πρόσκληση κάποιων κατοίκων να συμβάλλουν στη χάραξη πολιτικής και στον προγραμματισμό των δράσεων της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την θετική τους γνώμη για τα τοπικά συμβούλια, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την παροχή υπηρεσιών, σύμφωνα με τα ευρήματα  μιας έρευνας που δημοσιεύθηκαν στο International Journal of Public Sector Management.

Η χρήση διαδικτυακών πλατφορμών για την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της τοπικής αυτοδιοίκητης αυξάνει την εμπιστοσύνη και την ικανοποίηση της τοπικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την συντάκτρια της έκθεσης Dr Lisa Schmidthuber, μεταδιδακτορικό ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Johannes Kepler στην Αυστρία.

Η έρευνα μέτρησε τις δημόσιες απαντήσεις στην MyLinz, μια αυστριακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους πολίτες να υποβάλλουν ιδέες για την αστική ανάπτυξη και το σχεδιασμό. Διαπίστωσε ότι οι αντιλήψεις της κυβέρνησης βελτιώθηκαν κατά πολύ με την εμπλοκή της πλατφόρμας.

Οι συμμετέχοντες είχαν βελτιωμένη εικόνα για την τοπική διοίκηση όλους τους τομείς, όπως:

  • Βελτιωμένη ροή πληροφοριών μεταξύ των τοπικών αρχών και των πολιτών-
  • Αυξημένη εμπιστοσύνη και ικανοποίηση με την τοπική κυβέρνηση, και
  • Βελτιωμένες αντιλήψεις για τη νομιμότητα των αποφάσεων του συμβουλίου και την επιχειρησιακή του ικανότητα.

Η χρήση των ηλεκτρονικών πλατφορμών “μειώνει την απόσταση μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης”, κατέληξε η έρευνα, επιτρέποντας στους πολίτες να συμβάλλουν ενεργότερα στη λήψη αποφάσεων από το δημόσιο και να μειώσουν τη δυσαρέσκεια με την κυβέρνηση.

“Οι πολίτες εκτιμούν αυτές οι νέες μορφές αλληλεπίδρασης με τους δημόσιους υπαλλήλους ανεξάρτητα από το χρόνο και τον τόπο. Παίρνουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με την κυβέρνηση online και να ανταποκριθούν στην πρόσκληση συμμετοχής. Αυτή η ενεργή αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης μπορεί επίσης να αυξήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση », υποστηρίζει ο δρ. Schmidthuber.

Βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών

Το “citizen sourcing” μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών στο εσωτερικό της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιτρέποντας στα συμβούλια να συνδιαμορφώνουν λύσεις με τους πολίτες και ενδεχομένως να βελτιώσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες, αναφέρει η ανάλυση.

Η μεγαλύτερη διαφάνεια στο εσωτερικό της διοίκησης και οι πιο δραστήριες μορφές δέσμευσης μπορούν να βελτιώσουν την παροχή υπηρεσιών, λέει η κ. Schmidthuber, επιτρέποντας στα συμβούλια να αναπτύξουν λύσεις που υποστηρίζονται από δημόσια στήριξη. Για παράδειγμα, οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να εφαρμόσουν «πλατφόρμες παραγωγής ιδεών» και να καλέσουν τους πολίτες για τα σχόλιά τους. Η ενσωμάτωση  ιδεών από την τοπική κοινότητα μπορεί να αυξήσει την καινοτομία των τοπικών συμβουλίων και να προσθέσει νομιμοποίηση σε νέες υπηρεσίες ή πολιτικές, λέει.

Ζητήστε συνεργασία

Η άνοδος των νέων μορφών μέσων ενημέρωσης δίνει στα τοπικά συμβούλια μια ανεκτίμητη ευκαιρία να συνεργαστούν με τους πολίτες, υποστηρίζει η δρ Schmidthuber. Οι δημόσιοι διευθυντές πρέπει να αξιοποιούν τα διαδικτυακά κανάλια και να αναπτύσσουν προγράμματα ανοιχτής διακυβέρνησης για να βελτιώσουν τις αντιλήψεις της κυβέρνησης και να βελτιστοποιήσουν την παροχή υπηρεσιών, υποστηρίζει το έγγραφο.

Η συνεργασία με τις πιο έμπειρες τοπικές κυβερνήσεις για την ανάπτυξη ιδεών για δημόσια εμπλοκή είναι ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης, λέει η δρ Schmidthuber.

Προσθέτει: “Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι μόχλευσης της σύγχρονης τεχνολογίας για τη διαφάνεια των δημόσιων διαδικασιών λήψης αποφάσεων, την ενσωμάτωση των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη στενότερη συνεργασία με τους εξωτερικούς παράγοντες”.

Οι ντόπιοι μοιράζονται ιδέες στην πλατφόρμα

Στην Αυστρία, η πλατφόρμα MyLinz παρουσιάζει τις δυνατότητες μιας ανοικτής κυβερνητικής πλατφόρμας για τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση και τη βελτιστοποίηση της παροχής υπηρεσιών, λέει η δρ. Schmidthuber. Το εργαλείο, που διευθύνεται από την πόλη του Λιντζ στην Αυστρία, επιτρέπει στους κατοίκους να μοιράζονται ιδέες με τα συμβούλια, προκειμένου να αντιμετωπίσουν θέματα που σχετίζονται με τον τοπικό σχεδιασμό. Μετά την εγγραφή, οι χρήστες μπορούν να υποβάλουν ιδέες για την αστική ανάπτυξη και να σχολιάσουν τις ιδέες των άλλων χρηστών, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών αξιολόγησης.

Οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν τις υποβολές, να αναπτύξουν περαιτέρω ιδέες, να θέσουν ερωτήσεις και να συζητήσουν τις έννοιες. Στο τέλος των διαγωνισμών, μια κριτική επιτροπή επιλέγει τις καλύτερες ιδέες που ανταμείβονται “, λέει η δρ Schmidthuber.

Η πλατφόρμα ενθαρρύνει τη συμμετοχή, δίνοντας στους χρήστες την ευκαιρία να κερδίσουν βραβεία για συχνή αλληλεπίδραση με την πλατφόρμα, ακόμη και την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω ιδέες σε offline εργαστήρια.

Πηγή: https://www.governmentnews.com.au

Leave a Comment