ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας επιλέγει λογισμικό ανοιχτού κώδικα

Κατά την διαδικασία προμήθειας νέων λύσεων πληροφορικής, το γερμανικό ομόσπονδο κρατίδιο της Θουριγγίας θα επιλέγει λογισμικό ανοιχτού κώδικα όπου αυτό είναι τεχνικά εφικτό και οικονομικό.

Η αλλαγή στους κανόνες προμήθειας λογισμικού της Θουριγγίας έγινε δεκτή σε ψηφοφορία από το κοινοβούλιο του κράτους νωρίτερα αυτό το μήνα και θα είναι επίσημα διαθέσιμη μέσα τον Αύγουστο.

Η ώθηση για τον  ανοιχτό κώδικα είναι μια πρωτοβουλία του κόμματος των Πρασίνων του κρατιδίου. “Αυτό θα συμβάλλει στις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της ψηφιακής ανθεκτικότητας”, γράφει η Madeleine Henfling, μέλος του Κοινοβουλίου, στο blog της. Για το Κόμμα των Πράσινων, η ιδέα της ψηφιακής ανθεκτικότητας περιλαμβάνει τον έλεγχο του λογισμικού και του υλικού. Επιπλέον, η Henfling γράφει ότι ο ανοιχτός κώδικας θα μειώσει το κόστος, θα διευκολύνει τη μεταφορά γνώσεων και θα επιτρέψει στο κράτος να συνεισφέρει στο κοινό καλό.

Προσθέτει ότι οι Πράσινοι θέλουν να απομακρυνθούν από συστήματα που δεν είναι ελεύθερα και ανοιχτά. Το κόμμα θέλει να αυξήσει τη χρήση λογισμικού ελεύθερου και ανοιχτού κώδικα στα σχολεία και στα γυμνάσια, καθώς και στις δημόσιες υπηρεσίες. «Η ψηφιοποίηση θα πρέπει να εξυπηρετεί τους ανθρώπους και όχι μόνο να βοηθήσει μερικούς στην εξουσία», γράφει ο βουλευτής.

Ο νέος κανόνας προμηθειών θα περιλαμβάνει έναν ορισμό του ανοικτού κώδικα: λύσεις λογισμικού των οποίων ο πηγαίος κώδικας είναι προσβάσιμος στο κοινό και των οποίων οι άδειες δεν περιορίζουν τη χρήση, τη διανομή και την τροποποίησή τους.

Επιπλέον, όσου υποβάλλουν προσφορές για λύσεις λογισμικού,  πρέπει τώρα να λάβουν υπόψη την μελλοντική ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα λύσεων λογισμικού.

Τον Ιανουάριο, το κράτος ξεκίνησε το Thuringian Open Source Award (Thuringian Open Source Award) για να αυξήσει την προβολή του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού. Η πρωτοβουλία συνδέεται με τις αλλαγές στις προμήθειες, εξηγεί η κ. Henfling στο blog post της. Χρησιμοποιώντας, συμβάλλοντας και προτιμώντας το λογισμικό ανοιχτού κώδικα θα συμβάλει στην προώθηση της Θουριγγίας ως μια  πληροφορικής.

Βραβεία ύψους 7500, 5000 και 2500 ευρώ δόθηκαν σε τρεις τοπικούς παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής:  Τις Tritium, Xceptance Software Technologies και GraphDefined αντίστοιχα. Ένα ειδικό βραβείο σχετικό με τα hackathons δόθηκε στο OpenSourceFirst και στο Roland F. Teichert.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment