ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εξοικονόμηση δημόσιου χρήματος με ανοιχτό λογισμικό


Μάθε για το Ανοιχτό Λογισμικό και βοήθησε!


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεγάλη κινητικότητα στο δημόσιο τομέα στην Ευρώπη αναφορικά με το ανοιχτό λογισμικό. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα του CNLL, του συνεταιρισμού εταιριών ανοιχτού λογισμικού της Γαλλίας, οι θέσεις εργασίας ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη θα αυξηθούν 8% τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι το 2020 αναμένεται να δημιουργηθούν έσοδα €25δις από τη βιομηχανία ανοιχτού λογισμικού στην Ευρώπη, το 25% της παγκόσμιας αγοράς. [1]

Πηγή: [1]

Στη Γαλλία από το 2012 έχουν μεταφερθεί πάνω από 500.000 υπολογιστές του δημόσιου τομέα σε LibreOffice. [2] Στη Δανία 66 από τους 98 Δήμους χρησιμοποιούν ανοιχτό λογισμικό για τη διαχείριση των διαδικασιών τους. Μέσα στο 2020 το ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο CERN ετοιμάζεται να μεταφέρει 40.000 χρήστες σε email server ανοιχτού λογισμικού, το υπουργείο άμυνας της Ιταλίας θα μεταφέρει 100.000 υπολογιστές σε LibreOffice, 25.000 υπολογιστές σε νοσοκομεία της Κοπεγχάγης θα μεταβούν επίσης σε ανοιχτό λογισμικό, ενώ η κυβέρνηση της Ν. Κορέας διερευνά τη μεταφορά 3.3 εκ. υπολογιστών του δημόσιου τομέα από Windows 7 στο λειτουργικό σύστημα Linux. [3] Και αυτά είναι ελάχιστα μόνο από τα παραδείγματα που μπορεί να βρει κανείς για το τι συμβαίνει με το ανοιχτό λογισμικό στο δημόσιο τομέα της Ευρώπης και άλλων περιοχών του κόσμου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δε, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα δηλώνει στη σχετική στρατηγική 2014-2017 [4] ότι:

4. Για την ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων [..] θα προτιμάται το ανοιχτό λογισμικό, όπου αυτό είναι δυνατόν

Το πνεύμα της ΕΕ αναφορικά με το λογισμικό που χρησιμοποιείται στο δημόσιο τομέα προωθεί το διαμοιρασμό και κοινή χρήση εργαλείων που αναπτύσσονται ως ανοιχτό λογισμικό.

Για ποιο λόγο, όμως, γίνονται όλα αυτά; Ποια είναι η κινητήριος δύναμη πίσω από το ανοιχτό λογισμικό που οδηγεί αυτή την επιλογή στην κορυφή του ψηφιακού μετασχηματισμού;

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα αναφορικά με τη χρήση ανοιχτού λογισμικού στο δημόσιο τομέα είναι ότι αναπτύσσεται τεχνογνωσία που μένει στη χώρα. Οι τεχνικοί που δουλεύουν σε αντίστοιχα έργα είναι νέοι που παραμένουν στη χώρα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, σε μια εποχή έντονης μεταναστευτικής πίεσης λόγω των οικονομικών συνθηκών. Και αν λάβει κανείς υπόψη και το κόστος εκπαίδευσης αυτών των ανθρώπων, το οποίο βαρύνει τον εθνικό προϋπολογισμό, αντιλαμβάνεται ότι τα οφέλη παραμονής τους στη χώρα είναι πολλαπλά.

Για να δούμε την πρακτική πλευρά του παραπάνω, ας κάνουμε την ακόλουθη άσκηση: ας πούμε ότι διαθέτουμε 34εκ. δολάρια, δηλαδή περίπου 30εκ. ευρώ, για τρία χρόνια, άρα €10εκ. ανά έτος (τα νούμερα εντελώς τυχαία). Ας υποθέσουμε περαιτέρω ότι το κόστος εκπαίδευσης ενός νέου σήμερα στην Ελλάδα είναι €20.000 (πολύ συντηρητικά) και ότι ένας καλός μικτός μισθός για ένα developer είναι €36.000/έτος. Με τα διαθέσιμα χρήματα μπορούν να προσληφθούν 278 developers ανά έτος. Με αυτό το “στρατό” από προγραμματιστές θα μπορούσαν να προσαρμοστούν ανοιχτά λογισμικά για τις ανάγκες του ελληνικού δημόσιου τομέα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όλες οι υπηρεσίες: από τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ως την τελευταία υπηρεσία του μικρότερου Δήμου. Τα χρήματα που θα εξοικονομούσε το δημόσιο είναι πολλαπλάσια του κόστους (πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο ποσό εγκρίθηκε προς δαπάνη από την ΚτΠ μόνο σε άδειες προϊόντων μίας γνωστής εταιρίας λογισμικού). Επιπλέον αυτών εξοικονομούνται περισσότερα από €5,5εκ. σε κόστος εκπαίδευσης ανθρωπίνου δυναμικού που παραμένει στη χώρα καθώς και πολλαπλάσια αυτών σε αξία που παράγεται εγχώρια με την ανάπτυξη του λογισμικού.

Τα πλεονεκτήματα χρήσης και ανάπτυξης ανοιχτού λογισμικού είναι πάρα πολλά για να εξαντληθούν σε ένα άρθρο. Στην Ευρώπη αναγνωρίζονται από όλο και περισσότερους Δήμους, οργανισμούς, Υπουργεία και κράτη, τα οποία υιοθετούν αντίστοιχες λύσεις επενδύοντας στην ανάπτυξη του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού προγραμματιστών. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχουμε δει να συμβαίνει κάτι αντίστοιχο, αλλά, αντίθετα, το δημόσιο χρήμα φεύγει από τη χώρα με τη μορφή αγοράς αδειών κλειστού λογισμικού. Παράλληλα χιλιάδες νέοι προγραμματιστές αναζητούν κάθε χρόνο μια αξιοπρεπή επαγγελματική αποκατάσταση σε χώρες του εξωτερικού.

Η ευκαιρία είναι μπροστά μας. Ας μην πρωτοτυπήσουμε αυτή τη φορά. Ας ακολουθήσουμε τις τάσεις που διαμορφώνονται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.

Πηγές αναφορών:
[1] https://cnll.fr/media/2019_CNLL-Syntec-Systematic-Open-Source-Study.pdf
[2] https://wiki.documentfoundation.org/LibreOffice_Migrations
[3] https://www.zdnet.com/article/south-koreas-government-explores-move-from-windows-to-linux-desktop/
[4] https://ec.europa.eu/info/departments/informatics/open-source-software-strategy_en

Πηγή άρθρου: https://www.fossoffice.com/

Leave a Comment