Ο Υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Margus Tsahkna ανακοίνωσε την επένδυση στο Σαββατοκύριακο δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τους ΣΒΑ.
«Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα αναπτυχθούν και θα διατεθούν ως ψηφιακά δημόσια αγαθά ανοιχτού κώδικα, επαναχρησιμοποιήσιμα δομικά στοιχεία λύσης τεχνητής νοημοσύνης, συνολικού προϋπολογισμού 20 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο υπουργός Tsahkna. Η ανακοίνωση ευθυγραμμίζεται με την εσθονική στρατηγική τεχνητής νοημοσύνης 2022-2023 και τα πρόσφατα έργα. Ωστόσο, η ακριβής χρηματοδότηση που κατευθύνθηκε προς την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης ανοικτού κώδικα κατά τη διάρκεια της περιόδου δεν είχε προσδιοριστεί προηγουμένως.
Η στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη, που ονομάστηκε kratt από έναν φύλακα θησαυρών από την εσθονική λαογραφική παράδοση, περιγράφει τον στόχο της ανάπτυξης επαναχρησιμοποιήσιμων στοιχείων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για τη διευκόλυνση της εφαρμογής και της περαιτέρω ανάπτυξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η δράση πρέπει να καθοδηγείται από δημόσιους οργανισμούς. Η ειδική ομάδα του Υπουργείου Οικονομίας και Επικοινωνιών της Εσθονίας για την ΤΝ επεξεργάζεται επί του παρόντος στρατηγική για την περίοδο 2024-2026.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, πριν από το United Nations SDG Summit, το οποίο έχει ως στόχο να προωθήσει τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ. Η ανακοίνωση του υπουργού Tshakna ήταν μέρος μιας συνόδου που οδήγησε στη χρηματοδότηση των ψηφιακών δημόσιων υποδομών. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, τόνισε επίσης τη δέσμευση της Εσθονίας σε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως η GovStack. Η GovStack, μια πρωτοβουλία των κυβερνήσεων της Γερμανίας και της Εσθονίας μαζί με την ITU, τη Συμμαχία Ψηφιακών Δημόσιων Αγαθών και την Digital Impact Alliance, στοχεύει στην επιτάχυνση της υιοθέτησης ανοικτού κώδικα από τις κυβερνήσεις.
Η Εσθονία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που βασίζεται στον ανοικτό κώδικα ως καταλύτης για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής τεχνητής νοημοσύνης. Νωρίτερα φέτος, η Γαλλία ανακοίνωσε μια επένδυση ύψους 40 εκατ. ευρώ στην τεχνητή νοημοσύνη ανοιχτού κώδικα, ελπίζοντας να διευκολύνει τον ανταγωνισμό εναντίον των αναδυόμενων αμερικανικών εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης.
Ενώ η χρηματοδότηση επιταχύνεται, η κοινότητα ανοιχτού κώδικα έθεσε το ερώτημα τι σημαίνει για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης να είναι «ανοικτός κώδικας». Ο ορισμός ισχύει συνήθως για το λογισμικό, αλλά η συνιστώσα λογισμικού ενός συστήματος ΤΝ είναι πολύ μικρή σε σύγκριση με τη συνιστώσα δεδομένων. Όπως ανέφερε το OSOR νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επιβλέπων του ορισμού ανοιχτού κώδικα, Open Source Initiative (OSI), ήδη αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση του ζητήματος σε μια σειρά από διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/