ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Interoperable Europe Act

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε την πρώτη ανάγνωση σχετικά με την πρόταση της Πράξης για τη Διαλειτουργική Ευρώπη τη Δευτέρα 5 και την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου. Με μεγάλη πλειοψηφία, το Κοινοβούλιο ενέκρινε συντριπτικά τον νόμο. 

Από τους 639 βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για τον νόμο για τη διαλειτουργική Ευρώπη την Τρίτη, 524 ευρωβουλευτές υποστήριξαν την Πράξη, ενώ μόνο 18 ψήφισαν κατά. 

Προηγήθηκε συμφωνία σχετικά με την πράξη που επετεύχθη κατά τις τριμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο του 2023. Δεδομένου ότι και τα δύο όργανα είναι έτοιμα να εγκρίνουν επίσημα τη συναίνεσή τους ανεξάρτητα, αναμένεται ότι ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα καταστεί ευρωπαϊκός νόμος μόνο μετά από πρώτη ανάγνωση. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Πράξη το βράδυ της Δευτέρας, ο ορισθείς εισηγητής του Κοινοβουλίου για την Πράξη Ivars Ijabs (Renew Europe, Λετονία) εξέφρασε την αίσθηση ότι ένα νομοθετικό κείμενο όπως ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη θα έπρεπε να υπήρχε ήδη στην ΕΕ εδώ και πολύ καιρό. 

«Οι πολίτες αξίζουν να έχουν τις δημόσιες υπηρεσίες γρήγορα και να είναι σε θέση να τις περάσουν πέρα από τα σύνορα», δήλωσε ο Ijabs. «Δυστυχώς, η ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών μελών είναι συχνά κάτι που υπάρχει σε χαρτί. Καθιστά πολύ δύσκολη την παροχή δημόσιων υπηρεσιών και θέτει τα φρένα στην οικονομική ανάπτυξη. Πράγματι, σε ορισμένα κράτη μέλη, η διαλειτουργικότητα δεν είναι καν εγγυημένη σε εγχώριο επίπεδο. Επομένως, χρειαζόμαστε αυτό το νομοθετικό κείμενο. ” Ijabs δήλωσε επίσης ότι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας θα μπορούσε να επιταχύνει τις δημόσιες υπηρεσίες έως και 25 %: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μελλοντικές ψηφιακές υπηρεσίες είναι πιο αποτελεσματικές και ότι λειτουργούν προς το συμφέρον των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αυτό ισχύει για την οδική ασφάλεια, την υγεία, τις δημόσιες συμβάσεις, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.»

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Υπόσχεση για συνεκτική εφαρμογή 

Στην ίδια συζήτηση τη Δευτέρα, η Ευρωπαία Επίτροπος Mairead McGuinness (Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες και Ένωση Κεφαλαιαγορών) δήλωσε ότι «η σημασία αυτού του νόμου δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Θέτει τις βάσεις για ένα μέλλον στο οποίο οι ψηφιακές υπηρεσίες δεν θα παρεμποδίζονται από γεωγραφικά ή γραφειοκρατικά όρια. Και αυτό θα κάνει πραγματική διαφορά για τους ευρωπαίους πολίτες. Η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι η πρωτοβουλία αυτή υλοποιείται με συνεκτικό τρόπο σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.» 

Η McGuiness ολοκλήρωσε επίσης την ομιλία της δηλώνοντας ότι «η πράξη αυτή αποτελεί ζωτικό βήμα προς ένα πιο ολοκληρωμένο και καινοτόμο ευρωπαϊκό ψηφιακό τοπίο. Θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ανταποκρινόμενου και προωθητικού τοπικού δημόσιου τομέα.» 

Ευρεία έγκριση

Σύμφωνα με τον Ρουμάνο ευρωβουλευτή Gheorghe Falca (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ο νόμος «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ψηφιακού ευρωπαϊκού χώρου και την εδραίωση της ευρωπαϊκής ηγεσίας στον τομέα αυτό. Χρειαζόμαστε σύγχρονες αποτελεσματικές διοικήσεις που λειτουργούν με ελάχιστο κόστος και τώρα έχουμε την ευκαιρία να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο.»  

Ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής Francisco Guerreiro (Πράσινοι/EFA) εξέφρασε την άποψη ότι ο νόμος για τη διαλειτουργική Ευρώπη είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που ασχολείται με τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών της ΕΕ. «Είναι μία από αυτές τις συζητήσεις που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε soundbytes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Ο καταλανός συνάδελφος του Guerreiro, Jordi Solé, πρόσθεσε ότι ο νόμος «θα δημιουργήσει μια ισχυρή βάση για τη χρήση και την ανταλλαγή λύσεων διαλειτουργικότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βασίζονται σε ανοικτό κώδικα». Σύμφωνα με τον Solé, ο νόμος «ενισχύει επίσης την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, όπως ζήτησαν οι πολίτες στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης». 

Η ευρωβουλευτής της Μάλτας Josianne Cutajar (S & D) ήταν επίσης θετική. Σύμφωνα με την ίδια, ένα από τα κύρια οφέλη της διαλειτουργικότητας είναι «η ενίσχυση της αποδοτικότητας και της παραγωγικότητας, η οποία μεταφράζεται σε εξοικονόμηση κόστους και πιο στρατηγική κατανομή των πόρων» και το μεγαλύτερο δυναμικό «των πολιτών και των ΜΜΕ να εξαρτώνται καλύτερα από διαδικτυακές δημόσιες υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ». Ενώ η Cutajar τόνισε την ανάγκη να καταστούν οι βασικές δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες έως το 2030, δήλωσε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα περήφανη για το γεγονός ότι ο νόμος αναφέρει τη σημασία της διατήρησης της προσβασιμότητας των δημόσιων υπηρεσιών εκτός διαδικτύου προς το συμφέρον των λιγότερο ψηφιακών δεξιοτήτων και την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους πόρους των μειονεκτουσών περιοχών. 

Η Πορτογάλος συνάδελφός της Maria Manuel Leitão Marques δήλωσε ότι η χρήση της διαλειτουργικότητας θα επιτρέψει την ανταλλαγή δεδομένων με ασφαλή τρόπο για τις δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες. Για το λόγο αυτό, η Marques πιστεύει ακράδαντα ότι ο νόμος θα μειώσει τον διοικητικό φόρτο για τις εν λόγω εταιρείες.

Επόμενα βήματα  

Το Συμβούλιο αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την προτεινόμενη πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη στα τέλη Φεβρουαρίου. Έκτοτε, και τα δύο θεσμικά όργανα έχουν δώσει την έγκρισή τους για τη δημοσίευση του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνέχεια, θα περάσουν 20 ημέρες πριν από την έναρξη ισχύος του νόμου για τη διαλειτουργική Ευρώπη, και η επίσημη φάση εφαρμογής του νόμου έχει φθάσει για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ.  

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ηχογράφηση από την πραγματική κοινοβουλευτική ψηφοφορία στο Youtube channe l.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment