ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Εθνικό Παρατηρητήριο Πλαισίου Διαλειτουργικότητας: Ενδυνάμωση της ψηφιακής συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη

Το Εθνικό Παρατηρητήριο Πλαισίου Διαλειτουργικότητας (NIFO) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την ενίσχυση της ψηφιακής συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη. Παρέχοντας μια ολοκληρωμένη επισκόπηση των δραστηριοτήτων διαλειτουργικότητας, το NIFO υποστηρίζει την ευθυγράμμιση των εθνικών πλαισίων στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Διαλειτουργική Ευρώπη, και παλαιότερα στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας. Αυτή η ευθυγράμμιση προωθεί τις απρόσκοπτες ψηφιακές αλληλεπιδράσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δημόσιων διοικήσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Ο ρόλος του NIFO εκτείνεται πέρα ​​από έναν ρόλο παρατηρητή. Συνεργάζεται με 35 ευρωπαϊκές χώρες για να διασφαλίσει ότι τα πρότυπα διαλειτουργικότητας όχι μόνο πληρούνται αλλά και παρουσιάζονται συνεχώς. Με το Digital Policy Hub, το NIFO παρέχει εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες και πόρους από κάθε κράτος μέλος σε ενημερωτικά δελτία ψηφιακής δημόσιας διοίκησης και μελέτες περιπτώσεων ανά χώρα. Για παράδειγμα, αυτό το Ολλανδικό γράφημα δείχνει την κατάσταση της διαλειτουργικότητας στις Κάτω Χώρες σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. 

Επιπλέον, το NIFO φιλοξενεί μια σελίδα  διαλειτουργικότητας σε εθνικό επίπεδο. Εδώ, εμφανίζονται οι πρωτοβουλίες διαλειτουργικότητας κάθε χώρας, μαζί με τα αρμόδια μέρη για τις πολιτικές διαλειτουργικότητας. Η ενότητα «καλές πρακτικές» παρέχει παραδείγματα που σχετίζονται με θέματα NIFO, ένα από τα οποία είναι το άνοιγμα δεδομένων. Περιλαμβάνει μια επιλεγμένη πρωτοβουλία από την Ιταλία που αυτή καθιστά τα δεδομένα που δημιουργούνται για δημόσιες συμβάσεις διαθέσιμα ως ανοιχτά δεδομένα, ενώ η Πορτογαλία φιλοξενεί την Διαδικτυακή πύλη MOSAICO που προωθεί τη χρήση ανοιχτών δεδομένων παρέχοντας εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες. Η πύλη data.europa.eu διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το ανοιχτό οικοσύστημα δεδομένων παρέχοντας ένα ενιαίο σημείο πρόσβασης σε μια τεράστια γκάμα δημόσιων δεδομένων από όλη την Ευρώπη. 

Κοιτάζοντας το μέλλον, το NIFO συνεχίζει να είναι διευκολυντής στο ψηφιακό μέλλον της Ευρώπης. Καθώς οι δημόσιες διοικήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο σε διαλειτουργικά συστήματα, τα οφέλη από το έργο του NIFO θα γίνουν ακόμη πιο ορατά, οδηγώντας σε μια πιο συνδεδεμένη και αποτελεσματική ψηφιακή Ευρώπη.

Πηγή άρθρου: https://data.europa.eu/

Leave a Comment