ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόοδο και τις τάσεις στις εθνικές πολιτικές και τα νομικά πλαίσια για τον ανοιχτό κώδικα

Μια νέα έκθεση από το Παρατηρητήριο Ανοικτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέχει μια εις βάθος ποιοτική ανάλυση της πολιτικής ανοικτού κώδικα σε 15 ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές χώρες. Βασίζεται στην έρευνα που διεξήχθη για τη σειρά εκθέσεων Open Source  Country Intelligence Reports από την ομάδα του OSOR. Υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη σημασία των τεχνολογιών ανοικτής πηγής στον δημόσιο τομέα, η έκθεση προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τους αξιωματούχους της δημόσιας διοίκησης και την κοινότητα ανοικτού κώδικα.

Τα βασικά ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στην ΕΕ, υιοθετούν ανοικτό κώδικα για την ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας, της ιδιωτικότητας των δεδομένων και του ελέγχου των ψηφιακών υποδομών. Ο ανοικτός κώδικας έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια κρίσεων όπως η πανδημία COVID-19, βελτιώνοντας τη διαφάνεια και επιταχύνοντας την ανάπτυξη βασικών ψηφιακών υπηρεσιών.

Η έκθεση υπογραμμίζει τον ρόλο των πόλεων, των περιφερειών και των δήμων στην προώθηση της υιοθέτησης ανοικτού κώδικα λόγω της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας και της τοπικής προσαρμοστικότητας. Οι συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ αυτών των οντοτήτων και των περιφερειακών παρόχων ΤΠ είναι απαραίτητες για την υλοποίηση περιφερειακών ψηφιακών υπηρεσιών.

Σε εθνικό επίπεδο, αναδύονται καινοτόμοι μηχανισμοί πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας γραφείων προγραμμάτων ανοικτού κώδικα (ospos) και νέων στρατηγικών χρηματοδότησης. Οι διεθνείς πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ επηρεάζουν επίσης τις εθνικές πολιτικές, προωθώντας έννοιες όπως τα ψηφιακά δημόσια αγαθά και τα ψηφιακά κοινά.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στις τάσεις της πολιτικής ανοιχτού κώδικα. Οι κυβερνήσεις προχωρούν πέρα από τα νομικά ζητήματα που επικεντρώνονται στις δημόσιες συμβάσεις στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων στρατηγικών με τη συμμετοχή διαφόρων ενδιαφερόμενων μερών. Η εξέλιξη αυτή αφορά βασικές πτυχές της κυριαρχίας, της διαφάνειας και της συνεργατικής εφαρμογής.

Η έκθεση σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται και εφαρμόζονται οι πολιτικές ανοικτής πηγής, αντανακλώντας μια ευρύτερη και χωρίς αποκλεισμούς προσέγγιση της ψηφιακής διακυβέρνησης.

Διαβάστε όλη την έκθεση εδώ

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment