ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτός κώδικας και ψηφιακή ανεξαρτησία: Η νέα ψηφιακή στρατηγική της Γαλλίας

«Ανοικτός κώδικας, ανεξαρτησία… Αυτά είναι στοιχεία που θέλουμε να υλοποιήσουμε στην υπηρεσία που πρόκειται να δημιουργήσουμε». Την Πέμπτη 1 Ιουνίου, ο Florian Delezenne, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής του Διυπουργικού Φορέα Υπηρεσιών της Γαλλικής Διεύθυνσης Ψηφιακών Υπηρεσιών (DINUM) παρουσίασε το νέο οδικό χάρτη του οργανισμού για μια ψηφιακή στρατηγική με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δράσεων της δημόσιας διοίκησης στη Γαλλία. 

Η στρατηγική επικεντρώνεται σε τέσσερις προτεραιότητες. Πρώτα ζητά τον μετασχηματισμό των δημόσιων οργανισμών, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και την αξιοποίηση των δεδομένων για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους. Η τέταρτη προτεραιότητά της δίνει έμφαση στη διατήρηση της ψηφιακής κυριαρχίας μέσω επενδύσεων σε κοινά ψηφιακά εργαλεία που βασίζονται σε λογισμικό ανοικτού κώδικα. Με την εφαρμογή αυτών των προτεραιοτήτων, το DINUM έχει ως στόχο να καταστήσει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική, εξορθολογισμένη και ψηφιακά εξουσιοδοτημένη, βελτιώνοντας τελικά τις δημόσιες υπηρεσίες και τις πολιτικές.

Όσον αφορά τα κοινά ψηφιακά εργαλεία, το DINUM λειτουργεί διάφορα ψηφιακά προϊόντα στη Γαλλία, συμπεριλαμβανομένου του Κρατικού Διυπουργικού Δικτύου (RIE), του FranceConnect, του Démarches Simplifiées, του Tchap και του Διυπουργικού Καταλόγου Ελεύθερου Λογισμικού. Το DINUM επιδιώκει τώρα να αναπτύξει περαιτέρω και να ενοποιήσει την προσφορά κοινών ψηφιακών εργαλείων για να φέρει σαφήνεια στους χρήστες τους. Σχεδιάζει να γίνει φορέας εκμετάλλευσης διυπουργικών ψηφιακών προϊόντων, προσφέροντας ανταγωνιστικές και κλιμακούμενες εναλλακτικές λύσεις για εργαλεία γραφείου και διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών. Η DINUM θα συνεργαστεί στενά με τον γαλλικό Εθνικό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας (ANSSI) για να διασφαλίσει ότι τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας ενσωματώνονται στην ανάπτυξη λύσεων υπολογιστικού νέφους προσαρμοσμένων στις ανάγκες της συγκεκριμένης διοίκησης. Επιπλέον, η μονάδα ελεύθερου λογισμικού της DINUM θα παρέχει υποστήριξη στο τμήμα Διυπουργικού Διαχειριστή Υπηρεσιών, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους σε αυτόν τον τομέα. Η δέσμευση αυτή σημαίνει επίσης ότι το DINUM θα συνεχίσει να προωθεί την υιοθέτηση και χρήση τεχνολογιών ανοικτής πηγής μεταξύ άλλων υπουργείων.

Ένας από τους βασικούς στόχους που ανακοινώθηκαν είναι η ενίσχυση της συνεργασίας με άλλες κυβερνήσεις για την ανταλλαγή αποδεδειγμένου λογισμικού ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται ήδη σε άλλες διοικήσεις. Η στρατηγική αυτή έχει ως στόχο να ωφελήσει το ευρύτερο ευρωπαϊκό ψηφιακό οικοσύστημα σε μια προσπάθεια για την ενίσχυση της ψηφιακής κυριαρχίας. Και στην πραγματικότητα, τα γαλλικά τμήματα πληροφορικής σε όλους τους τομείς ανησυχούν για την αύξηση των τιμών του λογισμικού που προσφέρεται από μεγάλους κυρίως Αμερικανούς εκδότες. «Το πλεονέκτημα του Open Source είναι ότι μπορεί να φέρει κοντά έναν μεγάλο αριθμό παραγόντων γύρω από μια κοινή πρωτοβουλία», τόνισε ο Florian Delezenne.

Ο υφυπουργός Ψηφιακών Υποθέσεων της Γερμανίας, Markus Richter, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της 1ης Ιουνίου «υποστήριξε επίσης την ιδέα» «Ο ανοικτός κώδικας δεν είναι ο μόνος τρόπος για τη δημιουργία ψηφιακής κυριαρχίας, αλλά είναι ο καλύτερος τρόπος. Επιπλέον, αν παραμείνουμε σε εθνικό επίπεδο, δεν θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε μια αγορά για αυτές τις λύσεις».

Αυτή η νέα στρατηγική και ο στόχος της βρίσκονται ήδη στο στάδιο της προετοιμασίας. Τον Απρίλιο, η Bpifrance, η δημόσια τράπεζα επενδύσεων, επέλεξε κοινοπραξίες για χρηματοδότηση για την ανάπτυξη συνεργατικών χώρων εργασίας. Οι πρωτοβουλίες αυτές αφορούν συνολικά 18 επιχειρήσεις και θα λάβουν στήριξη ύψους 23 εκατ. ευρώ. Οι προσπάθειες αυτές έχουν ως στόχο να προσφέρουν μια σειρά από ελεύθερου και ανοικτού κώδικα εργαλεία για συνεργατική εργασία, την προώθηση της ψηφιακής κυριαρχίας και την παροχή ελκυστικών εναλλακτικών λύσεων για τους δημόσιους υπαλλήλους.

ηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment