ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

European GovTech Technology Scanning| Μια μελέτη της  Κοινοπραξίας GovTech Connect

Η Κοινοπραξία GovTech Connect  εκπόνησε την μελέτη “Technology Scanning Study to support the development of a Foresight Study within the GovTech Connect Pilot Project,”   για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή GD CNECT τον Φεβρουάριο του 2024.

Στην προκαταρκτική της  έκδοση για πρόωρη δημοσίευση, η μελέτη στοχεύει να εξερευνήσει το τεχνολογικό τοπίο στον ευρωπαϊκό δημόσιο τομέα, εστιάζοντας στην ενσωμάτωσή του με το οικοσύστημα GovTech. Η μελέτη αξιολογεί τον αντίκτυπο διαφόρων τεχνολογιών στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα GovTech μέσω μιας ολοκληρωμένης εξέτασης των κύριων κατηγοριών τεχνολογίας: Τεχνητή Νοημοσύνη, Τεχνολογίες Επικοινωνίας, Υπολογιστικές Υποδομές, Τεχνολογίες Κατανεμημένης Λογιστικής, Ψηφιακή Ταυτότητα και Ασφάλεια, Immersive Technologies, Διαδίκτυο των Πραγμάτων και Έξυπνες Συσκευές και Τεχνολογίες Λογισμικού και Υπηρεσιών.

Τα βασικά ευρήματα περιλαμβάνουν:

  • Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναδειχθεί ως κομβική δύναμη, οδηγώντας τις προόδους στην εξατομίκευση των δημόσιων υπηρεσιών, τη λήψη αποφάσεων και τη συμμετοχή των πολιτών. Ωστόσο, υπάρχουν κινδύνους που σχετίζεται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ο τρόπος μετριασμού αυτών των κινδύνων κατά τη συνεργασία με μικρούς προμηθευτές παραμένει μια σημαντική πτυχή.
  • Η ενσωμάτωση των δικτύων  5G μεταμορφώνει τις κυβερνητικές λειτουργίες διευκολύνοντας την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο σε πληροφορίες και υποστηρίζοντας μια σειρά άλλων τεχνολογιών.
  • Υπολογιστικές υποδομές όπως το cloud computing επιτρέπει την ευελιξία, την ανθεκτικότητα και την εξοικονόμηση κόστους, ενώ η Distributed Ledger Technologies υπόσχεται ενισχυμένη διαφάνεια και εμπιστοσύνη στις δημόσιες λειτουργίες.
  • Στη σφαίρα της  Ψηφιακής Ταυτότητας και Ασφάλειας, οι εξελίξεις εξορθολογίζουν τις αλληλεπιδράσεις κυβέρνησης-πολίτη, με πρωτοβουλίες όπως η Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ταυτότητα να πιέζουν τα όρια της προσβασιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών μελών.
  • Η Immersive Technologies ανοίγει νέους δρόμους για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας, και το Διαδίκτυο των Πραγμάτων ενισχύει την ανάπτυξη πρωτοβουλιών για έξυπνες πόλεις, αντικατοπτρίζοντας μια αυξανόμενη τάση προς ένα πιο διασυνδεδεμένο πλαίσιο δημόσιας υπηρεσίας.
  • Το λογισμικό και οι τεχνολογίες υπηρεσιών συνεχίζουν να στηρίζουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, διευκολύνοντας ισχυρά ψηφιακά οικοσυστήματα σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη δυναμική και γεμάτη δυνατότητες φύση του ευρωπαϊκού οικοσυστήματος GovTech, προτείνοντας συστάσεις πολιτικής:

  • Ενσωμάτωση AI και Ηθικά Πλαίσια: Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να προωθεί την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα, αναπτύσσοντας παράλληλα ισχυρά δεοντολογικά πλαίσια για να διασφαλίσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διαχείριση δεδομένων και την αλληλεπίδραση των πολιτών. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να εξετάσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που δεν εμποδίζει την καινοτομία νέων και μικρών εταιρειών όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις.
  • Ανάπτυξη 5G και ψηφιακό χάσμα: Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ανάπτυξη της υποδομής 5G, διασφαλίζοντας ισότιμη πρόσβαση σε όλες τις περιοχές και προωθώντας τη διαλειτουργικότητα των δικτύων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του σοβαρού περιφερειακού ψηφιακού χάσματος στην Ευρώπη.
  • Παροχή κινήτρων για Cloud και Edge Computing: Επένδυση στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της χρήσης του cloud και της υιοθέτησης υπολογιστών αιχμής στον δημόσιο τομέα, και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και της κυριαρχίας των δεδομένων. Παροχή κινήτρων για τα test beds και τα ρυθμιστικά sandbox ως ασφαλή περιβάλλοντα για την κατανόηση των κινδύνων και των οφελών της τεχνολογίας.
  • Blockchain για τη διαφάνεια: Προσεκτική μελέτη της εφαρμογής των Τεχνολογιών Κατανεμημένης Λογιστικής για τη βελτίωση της διαφάνειας στις δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού και στα δημόσια αρχεία. Πλαίσιο ρυθμιστικών εκ των προτέρων πολιτικών που μπορούν να δώσουν κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις να γίνουν παίκτες στην αγορά.
  • Καθολική Ψηφιακή Ταυτότητα: Εξετάστε την καθολική υιοθέτηση και τυποποίηση πλαισίων ψηφιακής ταυτότητας για τον εξορθολογισμό της παροχής δημόσιων υπηρεσιών και την προώθηση μιας ψηφιακής ενιαίας αγοράς.
  • Επενδύσεις Έξυπνης Πόλης: Υποστήριξη πρωτοβουλιών IoT σε έργα αστικής και αγροτικής ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία έξυπνων πόλεων που μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο μέσω καλύτερης διαχείρισης πόρων.
  • Εφαρμογές επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας: Επένδυση και υποστήριξη των τεχνολογιών  AR και VR για σκοπούς κατάρτισης, εκπαίδευσης και αφοσίωσης των πολιτών, ευθυγραμμίζοντας με το ευρύτερο όραμα μιας ψηφιακά χωρίς αποκλεισμούς κοινωνίας. Ενθάρρυνση της εκπαίδευσης των περιθωριοποιημένων και
  • Ασφάλεια Δεδομένων και Απόρρητο: Ενίσχυση της εστίασης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές, διασφαλίζοντας το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων των πολιτών μέσω αυστηρών πολιτικών και της ανάπτυξης προηγμένων λύσεων ασφάλειας.
  • Διατομεακή Συνεργασία: Ενθάρρυνση της διατομεακής συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, αξιοποιώντας κοινές ερευνητικές πρωτοβουλίες και πιλοτικά έργα για τη δοκιμή.

Διαβάστε το προσχέδιο της μελέτης εδώ

Leave a Comment