Στις 21 Νοεμβρίου 2023, στην καρδιά των Βρυξελλών, μια εκδήλωση ορόσημο γιόρτασε τη 15η επέτειο του Παρατηρητηρίου Ανοικτού Κώδικα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (OSOR). Το συνέδριο, με τίτλο «OSOR Turns 15: From Pioneering to Mainstreaming Open Technologies in Public Services», συγκέντρωσε τα λαμπρότερα μυαλά στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Μια πλήρης αίθουσα συνεδρίων με 274 συμμετέχοντες έγινε μάρτυρας του μετασχηματιστικού ταξιδιού του ανοιχτού κώδικα στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εκδήλωση ανέδειξε τα σημαντικά επιτεύγματα των κοινοτήτων ανοιχτού κώδικα, αποτίοντας φόρο τιμής στους καινοτόμους και οραματιστές που έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτού του τοπίου. Επιπλέον, έθεσε τις βάσεις για μελλοντικές καινοτομίες στον τομέα της τεχνολογίας ανοικτού κώδικα στις δημόσιες υπηρεσίες.
Σε ένα ειδικό μήνυμα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Διοίκησης Johannes Hahn συνεχάρη την κοινότητα OSOR για τον αξιόπιστο κόμβο γνώσης που έχει γίνει από την έναρξή της και για την αξιοσημείωτη επέκταση της κοινότητας εμπειρογνωμόνων και ενθουσιωδών της.
Τόσο ο Επίτροπος Hahn όσο και η Γενική Διευθύντρια Ψηφιακών Υπηρεσιών της Επιτροπής Veronica Gaffey τόνισαν τον θεμελιώδη ρόλο του ανοικτού κώδικα στην επίτευξη μεγαλύτερης ψηφιακής κυριαρχίας, της διαλειτουργικότητας εκ σχεδιασμού και του ψηφιακού μετασχηματισμού των δημόσιων διοικήσεων. Και οι δύο δήλωσαν ότι το OSOR θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη δομή διακυβέρνησης της διαλειτουργικότητας που θα στηρίξει την εφαρμογή της πρόσφατα επιτυχώς διαπραγματευθείσας πράξης για τη διαλειτουργική Ευρώπη.
Πάνελ υψηλού επιπέδου
Στην κεντρική της ομιλία, η Francesca Bria, καθηγήτρια του University College London στο Institute for Innovation and Public Purpose, χαρακτήρισε τον νόμο εξαιρετικό παράδειγμα επίτευξης ψηφιακών δικαιωμάτων για τους πολίτες, αντί να περιορίζει τους πολίτες σε «εξαγωγισμό δεδομένων», τη χρήση των δεδομένων των πολιτών ως πρώτων υλών. Στο πλαίσιο της επιδίωξης ενός πιο κυρίαρχου και ανοικτού ψηφιακού ευρωπαϊκού θεματολογίου, η Bria ζήτησε (μεταξύ άλλων) να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ελεύθερη τεχνολογία ανοικτού κώδικα, στη φορητότητα των δεδομένων και στην ανταλλαγή προτύπων και πρωτοκόλλων για τη διατήρηση της ιδιωτικής ζωής μέσω πρόσθετων υποχρεώσεων στις συμφωνίες προμηθειών και στους δημόσιους διαγωνισμούς. Επίσης, ένα νέο πανευρωπαϊκό τεχνολογικό ταμείο (στον απόηχο του Ταμείου Κυρίαρχης Τεχνολογίας της Γερμανίας) ήταν ψηλά στη λίστα επιθυμιών της.
Για την υπουργό ψηφιοποίησης της Ολλανδίας , Alexandra Van Huffelen, η ουσία της ολλανδικής πολιτικής Ψηφιοποίησης θα πρέπει πάντα να είναι «ανοικτή κώδικας… εκτός». Αλλά, σύμφωνα με τον Van Huffelen, τα πλήρη οφέλη του ανοιχτού κώδικα μπορούν να υλοποιηθούν μόνο εάν τα κράτη μέλη συνεργαστούν στενά σε επίπεδο ΕΕ. «Αν δεν μοιραζόμαστε την εμπειρία μας, δεν θα πάμε πουθενά».
Για την Ολλανδό υπουργό, ο ανοιχτός κώδικας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ψηφιοποίηση με γνώμονα την αξία, η οποία αντικατοπτρίζει τις αξίες και ωφελεί τόσο την κοινωνία όσο και την οικονομία. Το ζήτημα της ευθυγράμμισης των πρακτικών ανοιχτού κώδικα με τις αξίες είναι επίσης σημαντικό για τον Τεχνολογικό Απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών Amandeep Gill. Επέμεινε να μην παραβλέψουμε τις κοινότητες όσον αφορά τη συνεργασία ανοικτού κώδικα: «Γνωρίζουν πολύ καλά ποια προβλήματα θέλουν να λύσουν και έχουν τα δεδομένα».
Η Γενική Διευθύντρια της DG -DIGIT for Digital Enablers & Innovation Natalia Aristimuno συμφώνησε με το σημείο αυτό, τονίζοντας παράλληλα ότι, εκτός από τις τεχνικές λεπτομέρειες, εξακολουθεί να απαιτείται σε πολλές διοικήσεις μια αλλαγή νοοτροπίας στον ανοικτό κώδικα εξ ορισμού. Από αυτή την άποψη, μπορούν να αντληθούν διδάγματα από την εμπειρία της Γαλλίας. Η Stéphanie Schaer, Γαλλίδα Διυπουργική Διευθύντρια Ψηφιακών Υποθέσεων (DINUM), κατέθεσε για τη μακρά παράδοση πολιτικής της χώρας στον ελεύθερο και ανοικτό κώδικα για τουλάχιστον 20 χρόνια. Παρουσίασε επίσης μια νέα ψηφιακή στρατηγική από το γαλλικό υπουργείο για την προώθηση της χρήσης ελεύθερου και ανοικτού κώδικα λογισμικού σε όλες τις δημόσιες διοικήσεις.
Ο Βούλγαρος βουλευτής και πρώην υπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Μποζίνταρ Μποζχάνοφ δήλωσε στο ακροατήριο για μια πρόσφατη πρακτική σε ανοιχτό κώδικα από τη χώρα του. Ο Bozhanov εργάστηκε σε ένα βουλγαρικό νόμο που εισήχθη το 2016 και ορίζει ότι, όταν η κυβέρνηση προμηθεύεται προσαρμοσμένο λογισμικό, η κώδικας θα πρέπει να είναι ανοιχτός. Σύμφωνα με τον Bozhanov, ο νόμος αυτός είχε ως αποτέλεσμα πολλαπλά οφέλη στις καθημερινές λειτουργίες των διοικήσεων, όπως καλύτερη ελεγξιμότητα, διαφάνεια και εξοικονόμηση κόστους.
Τα βραβεία OSOR
Το «Osor Turns 15» ολοκληρώθηκε με την απονομή των βραβείων OSOR, ενός διαγωνισμού που δημιουργήθηκε ειδικά για να τιμήσει τις καλύτερες λύσεις και πρωτοβουλίες ανοιχτού κώδικα που δημιουργήθηκαν από ή για τις δημόσιες διοικήσεις στην Ευρώπη. Συνολικά, υποβλήθηκαν 101 λύσεις και πρωτοβουλίες ανοικτού κώδικα.
Το βραβείο για τη λαϊκή ψήφο απονεμήθηκε στην Blue Hats, μια ενεργή κοινότητα με περισσότερους από 2.000 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα που εργάζεται για την προώθηση λογισμικού ανοιχτού κώδικα στον δημόσιο τομέα. Η Geotrek.Com, μια παγκόσμια βάση δεδομένων και διαδικτυακή εφαρμογή για τη διαχείριση και την προώθηση της πεζοπορίας στο Εθνικό Πάρκο Ecrins της Γαλλίας, κέρδισε το βραβείο για την καλύτερη πρωτοβουλία ανοιχτού κώδικα. Τέλος, το βραβείο για την καλύτερη λύση Ανοικτού Κώδικα απονεμήθηκε στην GvSIG Suite, μια πλατφόρμα γεωχωρικών πληροφοριών ανοιχτού κώδικα που σχεδιάστηκε για να παρέχει προηγμένες λύσεις στον τομέα των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS).
Οι άλλοι, άξιοι κοινοποίησης, φιναλίστ των βραβείων OSOR ήταν η πρωτοβουλία OS2, μια κοινότητα δημόσιων φορέων που συνεργάζονται για την ανάπτυξη και την ανταλλαγή ψηφιακών λύσεων στη Δανία, και η Démarches Simplifiées, ένας ιστότοπος ανοικτού κώδικα μέσω του οποίου οι διοικήσεις μπορούν να ψηφιοποιήσουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους με εύκολο, μη τεχνικό τρόπο.
Η Monika Sowinska, υπεύθυνη έργου της Interoperable Europe υπεύθυνη για το OSOR και κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από το συνέδριο, ευχαρίστησε όλες τις ομάδες που έκαναν το «OSOR Turns 15». «Αυτή η ειδική εκδήλωση αφορούσε την αναγνώριση των επιτευγμάτων των κοινοτήτων ανοικτού κώδικα. Αποτέλεσε ένα πολύ καλό πρόσχημα για να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον ανοικτό κώδικα στην Ευρώπη. Με τα ενθουσιώδη σχόλια που λάβαμε από τους συμμετέχοντες και τους ομιλητές, βεβαιωνόμαστε ότι αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν», σχολίασε μετά το συνέδριο.
Ενώ θα δημοσιευτούν περισσότερα οπτικά υλικά για το «OSOR Turns 15», μπορείτε να παρακολουθήσετε εκ νέου την εκδήλωση ήδη στο σύνολό της (συμπεριλαμβανομένου του πάνελ υψηλού επιπέδου, άλλων πάνελ και του βραβείου) μεταβαίνοντας στη σελίδα ζωντανής μετάδοσης της εκδήλωσης.
Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/