ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

1&2 Απριλίου 2017 : Εκδήλωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και τον ρόλο των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος

Το Σάββατο και Κυριακή, 1 & 2 Απριλίου 2017,  στις 6.00μμ στο Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ,  (Κοδριγκτώνος 21 και Πατησίων 101 (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια) διεξάγεται ένα διήμερο Φεστιβάλ με θέμα “Σπάζοντας τον κύκλο της διαφθοράς Ο ρόλος των πληροφοριοδοτών δημοσίου συμφέροντος”.

Σε έναν κόσμο στον οποίο η διαφάνεια δεν είναι πάντα ο κανόνας και στον οποίο η θεσμοθετημένη μυστικότητα εξακολουθεί να επιτρέπει σε κάποιους να δράσουν ενάντια στο δημόσιο συμφέρον χωρίς το φόβο της σύλληψης ή της προσαγωγής στη δικαιοσύνη, οι πληροφοριοδότες είναι απαραίτητοι για την προστασία των δημοκρατιών μας. Αρκετά σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας – όπως τα έγγραφα του Παναμά, τα SwissLeaks, LuxLeaks, ή ακόμη και οι περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης στην Κεντρική Αφρική – πιθανώς θα  παρέμεναν άγνωστα, χωρίς το θάρρος γενναίων γυναικών και ανδρών που επέλεξαν να  υψώσουν τη φωνή τους και να υπερασπιστούν το δημόσιο συμφέρον. Καθώς δεν υπάρχει ισχυρή νομική προστασία, οι πληροφοριοδότες συχνά διακινδυνεύουν την καριέρα τους, τη φήμη τους και την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα των αποκαλύψεών τους, οι οποίες περιλαμβάνουν ποινικές και αστικές διαδικασίες, είναι μια σαφής ένδειξη ότι οι δημοκρατίες μας δεν έχουν ακόμη αναπτύξει ικανοποιητικά νομικά μέσα για την προστασία όσων αποκαλύπτουν πληροφορίες προς το δημόσιο συμφέρον.

Το φεστιβάλ ταινιών αποσκοπεί στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με αυτά τα θέματα, ενώ η εκδήλωση θέτει ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους, τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νομική προστασία των πληροφοριοδοτών. Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ πιστεύει ότι αυτή η συζήτηση μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επωφελής και χρήσιμη, στα πλαίσια της προετοιμασίας νομοσχεδίου με αντικείμενο την προστασία των whistleblowers από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Κατά την διάρκεια του διημέρου θα προβληθούν οι ταινίες:“A leak in Paradise” του David Leloup με θέμα τη ζωή του πληροφοριοδότη Rudolf Elmer από τη στιγμή που αποφάσισε να αποκαλύψει τα μυστικά της ελβετικής τράπεζας Julius Bär.Η προβολή θα γίνει παρουσία του Rudolf Elmer, ο οποίος στη συνέχεια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού.

“Citizenfour» της Laura Poitras
“Whistleblowers, the modern heroes” του Στέλιου Κούλογλου
“A Good American” του Friedrich Moser

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 1η Απριλίου και ώρα 7.30 μμ θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

Η προστασία των whistleblowers, όπλο κατά της διαφθοράς και η σημασία της για την αντιμετώπιση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών
 
Θα μιλήσουν

Χριστόφορος Βερναρδάκης, υπουργός Επικρατείας
Ρούντολφ Έλμερ (Rudolf Elmer), whistleblower (Swiss Bank, Julius Bär )

Στέλιος Κούλογλου, ευρωβουλευτής GUE/NGL, μέλος της εξεταστικής
επιτροπής για τη φοροαποφυγή & φοροδιαφυγή του Ε.Κ.

Βιρζινί Ροζιέρ (Virginie Rozière), ευρωβουλευτής S&D, μέλος της εξεταστικής
επιτροπής για τη φοροαποφυγή & φοροδιαφυγή του Ε.Κ.

(θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία)

 

Διαβάστε περισσότερα για το φεστιβάλ εδώ

Leave a Comment