ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η γερμανική κυβέρνηση επιλέγει ανοιχτό κώδικα για τις υπηρεσίες cloud

Εκτός από το να κοστίζει τόνους χρημάτων, το ιδιόκτητο λογισμικό περιέχει και αρκετά κρυμμένα κενά ασφαλείας. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους το λογισμικό ανοιχτού κώδικα χρησιμοποιείται από δημόσιους οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας αποφάσισε να συνεργαστεί με το Nextcloud, μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα για  συγχρονισμό αρχείων και παροχή συνεργατικών υπηρεσιών. Μέσω αυτής της συμφωνίας, η  γερμανική κυβέρνηση θα αποκτήσει τη δική της πλατφόρμα cloud on-premise.  Έτσι όλος ο κώδικας  του γερμανικού cloud θα είναι ορατός για όλους και οι ερευνητές της ασφάλειας θα είναι σε θέση να εντοπίζουν τα κενά ευκολότερα.

Το Ομοσπονδιακό Κέντρο Πληροφορικής (ITZBund), το οποίο διαχειρίζεται τις υπηρεσίες πληροφορικής της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, διοργάνωσε με επιτυχία μια πιλοτική χρήση από 5.000 χρήστες  από τον Οκτώβριο του 2016 και τώρα η τεχνολογία Nextcloud θα  χρησιμοποιείται από 300.000 χρήστες σε υπουργεία και σε άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Η Nextcloud έχει προσθέσει σημαντικά συνεργατικά χαρακτηριστικά τους τελευταίους μήνες. Στην τελευταία έκδοση, το Nextcloud 13, ανακοίνωσε την  κρυπτογράφηση ανά φάκελο και το Nextcloud Talk, μια ανοιχτού κώδικα πλατφόρμα επικοινωνίας ήχου / εικόνας και κειμένου.

Ο κ. Frank Karlitschek, Διευθύνων Σύμβουλος της Nextcloud GmbH, δήλωσε: “Το Nextcloud είναι πιο ασφαλές από μια public cloud solution, επειδή μπορείτε να εκτελέσετε το λογισμικό στο δικό σας datacenter που εμπιστεύεστε ενώ ο καθένας μπορεί να επιθεωρήσει τον κώδικα, να ελέγξει για ευπάθειες ασφαλείας  ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε και να κάνει όσες αλλαγέςαλλάξει εάν είναι απαραίτητο.”

Όλος ο κώδικας του Nextcloud είναι πλήρως πιστοποιημένος από το OpenChain και υποστηρίζεται από το ένα Security Bug Bounty Program που πληρώνει ειδικούς ασφαλείας για τυχόν ευπάθειες που αποκαλύπτουν.

Πηγή άρθρου: https://www.techradar.com

 

Leave a Comment