ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ συμφωνούν σε νέους κανόνες για την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων του δημόσιου τομέα

 

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Επιτροπής κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με μια αναθεωρημένη οδηγία που θα διευκολύνει τη διαθεσιμότητα και την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων του δημόσιου τομέα.

Τα δεδομένα είναι το “καύσιμο” που οδηγεί στην ανάπτυξη πολλών ψηφιακών προϊόντων και υπηρεσιών. Η διασφάλιση ότι τα υψηλής ποιότητας και υψηλής αξίας δεδομένα από δημόσιες χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες, είναι ευρέως και ελεύθερα διαθέσιμα αποτελεί βασικό παράγοντα για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής καινοτομίας σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη που απαιτεί πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων υψηλής ποιότητας.

Σε πλήρη συμμόρφωση με τον κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων, η νέα οδηγία για τα ανοιχτά δεδομένα και την πληροφόρηση του δημόσιου τομέα (PSI) – που μπορεί να είναι για παράδειγμα, οτιδήποτε από ανώνυμα προσωπικά δεδομένα σχετικά με τη χρήση της οικιακής ενέργειας σε γενικές πληροφορίες σχετικά με την εθνική εκπαίδευση ή τα επίπεδα αλφαβητισμού το πλαίσιο που καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα δεδομένα του δημόσιου τομέα πρέπει να διατίθενται για επαναχρησιμοποίηση, με ιδιαίτερη έμφαση στην αυξανόμενη ποσότητα δεδομένων υψηλής αξίας που είναι τώρα διαθέσιμα.

Ο Αντιπρόεδρος για την ενιαία ψηφιακή αγορά Andrus Ansip δήλωσε: “Τα δεδομένα είναι ολοένα και περισσότερο η ψυχή της σημερινής οικονομίας και η απελευθέρωση του δυναμικού των ανοιχτών δημόσιων δεδομένων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Η συνολική άμεση οικονομική αξία των πληροφοριών του δημόσιου τομέα και των στοιχείων των δημόσιων επιχειρήσεων αναμένεται να αυξηθεί από 52 δις ευρώ το 2018 σε 194 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030. Με αυτούς τους νέους κανόνες θα διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την αύξηση ”

Η Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία Mariya Gabriel δήλωσε: “Οι πληροφορίες του δημόσιου τομέα έχουν ήδη καταβληθεί από τον φορολογούμενο. Το να είναι πιο ανοικτό για επαναχρησιμοποίηση ωφελεί την ευρωπαϊκή οικονομία δεδομένων επιτρέποντας νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, για παράδειγμα με βάση τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά πέρα ​​από την οικονομία, τα ανοικτά δεδομένα από τον δημόσιο τομέα είναι επίσης σημαντικά για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας, διότι αυξάνουν τη διαφάνεια και υποστηρίζουν μια δημόσια συζήτηση που βασίζεται σε γεγονότα ».

Στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τα ανοιχτά δεδομένα, έχουν θεσπιστεί κανόνες για την ενθάρρυνση των κρατών μελών να διευκολύνουν την επαναχρησιμοποίηση δεδομένων από τον δημόσιο τομέα με ελάχιστους ή καθόλου νομικούς, τεχνικούς και οικονομικούς περιορισμούς. Αλλά ο ψηφιακός κόσμος έχει αλλάξει δραματικά από την πρώτη εισαγωγή τους το 2003.

Τι καλύπτουν οι νέοι κανόνες;

Το σύνολο του περιεχομένου του δημόσιου τομέα, το οποίο μπορεί να προσεγγιστεί βάσει των εθνικών κανόνων πρόσβασης σε έγγραφα, διατίθεται κατ ‘αρχήν δωρεάν για επαναχρησιμοποίηση. Οι φορείς του δημόσιου τομέα δεν θα μπορούν να χρεώνουν περισσότερο από το οριακό κόστος για την περαιτέρω χρήση των δεδομένων τους, εκτός από πολύ περιορισμένες περιπτώσεις. Αυτό θα επιτρέψει σε περισσότερες ΜΜΕ και νεοσύστατες επιχειρήσεις να εισέλθουν σε νέες αγορές όσον αφορά την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών με βάση τα δεδομένα.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε σύνολα δεδομένων υψηλής αξίας, όπως στατιστικά στοιχεία ή γεωχωρικά δεδομένα. Αυτά τα σύνολα δεδομένων έχουν υψηλό εμπορικό δυναμικό και μπορούν να επιταχύνουν την εμφάνιση μιας ευρείας ποικιλίας προϊόντων και υπηρεσιών πληροφόρησης προστιθέμενης αξίας.

Οι επιχειρήσεις παροχής δημόσιας υπηρεσίας στον τομέα των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας παράγουν πολύτιμα δεδομένα. Η απόφαση σχετικά με το εάν τα δεδομένα τους πρέπει ή όχι να τεθούν στη διάθεσή τους καλύπτεται από διαφορετικούς εθνικούς ή ευρωπαϊκούς κανόνες, αλλά όταν τα δεδομένα τους είναι διαθέσιμα για επαναχρησιμοποίηση, θα καλύπτονται τώρα από την οδηγία για τις ανοικτές πληροφορίες και τον δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συμμορφώνονται με τις αρχές της οδηγίας και να εξασφαλίζουν τη χρήση κατάλληλων μορφών δεδομένων και μεθόδων διάδοσης, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να καθορίζουν εύλογα τέλη για την ανάκτηση των σχετικών δαπανών.

Ορισμένοι δημόσιοι φορείς αντιμετωπίζουν πολύπλοκες συναλλαγές δεδομένων με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες ενδέχεται να οδηγήσουν σε «κλειδωμένη» ενημέρωση του δημόσιου τομέα. Επομένως, θα θεσπιστούν μέτρα διασφάλισης για την ενίσχυση της διαφάνειας και τον περιορισμό της σύναψης συμφωνιών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποκλειστική επαναχρησιμοποίηση δεδομένων του δημόσιου τομέα από ιδιώτες εταίρους.
Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία διατίθενται μέσω των Διεπαφών Προγραμματισμού Εφαρμογών (APIs), θα επιτρέψουν σε εταιρείες, ιδίως νεοϊδρυόμενες εταιρίες, να αναπτύξουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, π.χ. εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας. Τα ερευνητικά δεδομένα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο εμπλέκονται επίσης στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας: Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αναπτύξουν πολιτικές για την ανοικτή πρόσβαση σε ερευνητικά δεδομένα που χρηματοδοτούνται από δημόσιους πόρους, ενώ εναρμονισμένοι κανόνες για την περαιτέρω χρήση θα εφαρμόζονται σε όλα τα ερευνητικά δεδομένα που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο γίνεται διαθέσιμο μέσω αποθετηρίων.
Επόμενα βήματα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ θα πρέπει τώρα να εγκρίνουν επίσημα τους αναθεωρημένους κανόνες. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να τα εφαρμόσουν εντός δύο ετών πριν τεθούν σε ισχύ. Η Επιτροπή θα αρχίσει να συνεργάζεται με τα κράτη μέλη για τον προσδιορισμό των συνόλων δεδομένων υψηλής αξίας που θα καθοριστούν σε εκτελεστική πράξη.

Ιστορικό

Η επαναχρησιμοποίηση δεδομένων που παράγονται από φορείς του δημόσιου τομέα (π.χ. νομικά, κυκλοφοριακά, μετεωρολογικά και οικονομικά κ.λπ.) για εμπορικούς και μη εμπορικούς σκοπούς διέπεται επί του παρόντος από την οδηγία 2003/98 / ΕΚ σχετικά με την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, η οποία αναθεωρήθηκε το 2013.

Στις 25 Απριλίου 2018, η Επιτροπή ενέκρινε το πακέτο δεδομένων 2018, εξετάζοντας για πρώτη φορά διάφορους τύπους δεδομένων (δημόσιο, ιδιωτικό, επιστημονικό) εντός ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικής, χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτής της δέσμης μέτρων, η αναθεώρηση της οδηγίας για τις δημόσιες υπηρεσίες πληροφοριών αποτέλεσε το αντικείμενο εκτεταμένης διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης. Κάθε επαναχρησιμοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σύμφωνα με την οδηγία για τα ανοικτά δεδομένα και την πληροφόρηση του δημόσιου τομέα πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που περιέχονται στον γενικό κανονισμό της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δελτίο Τύπου: Δεδομένα στην ΕΕ: Η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες για αύξηση της διαθεσιμότητας και τόνωση της ανταλλαγής δεδομένων για την υγειονομική περίθαλψη
Ενημερωτικό δελτίο: Οικοδόμηση μιας οικονομίας που βασίζεται στα δεδομένα στην ΕΕ
Μελέτη Ευρωπαϊκής Αγοράς Δεδομένων

Πηγή άρθρου: http://europa.eu/

 

Leave a Comment