ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το ελεγκτικό συνέδριο της Ιταλίας συμπεριλαμβάνει στους ελέγχους του, την επαναχρησιμοποίηση του λογισμικού του δημόσιου τομέα

Το ελεγκτικό συνέδριο της Ιταλίας (Corte dei conti), το οποίο παρακολουθεί τα δημόσια οικονομικά, θα συμπεριλάβει στους ελέγχους του, τις εξοικονομήσεις που θα προκύψουν από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας, που μοιράζονται το λογισμικό που δημιουργήθηκε από ή για λογαριασμό τους. Η λογική είναι ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που δεν μοιράζονται λύσεις λογισμικού εμποδίζουν τους άλλους να τις επαναχρησιμοποιούν και με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το κόστος για την κοινωνία. Πρόκειται για έναν από τους πολλούς πρόσφατα εισαχθέντες ελέγχους που επικεντρώνονται στην ψηφιακή διακυβέρνηση,

Η εστίαση στην ανταλλαγή και επαναχρησιμοποίηση λύσεων λογισμικού είναι αποτέλεσμα συμφωνίας, με τον Επίτροπο της χώρας για το ψηφιακό θεματολόγιο. Τον Δεκέμβριο ο Επίτροπος ζήτησε από το ελεγκτικό συνέδριο να ελέγξει εάν οι δημόσιες υπηρεσίες χρησιμοποιούν ψηφιακές τεχνολογίες για να μειώσουν το κόστος, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης υπηρεσιών cloud computing, eID και ηλεκτρονικών πληρωμών.

Ο κώδικας ψηφιακής διαχείρισης της Ιταλίας (Codice dell’amministrazione digitale) – και συγκεκριμένα το άρθρο 69 απαιτεί οι δημόσιες υπηρεσίες να μοιράζονται εφαρμογές λογισμικού που δημιουργούνται από ή για λογαριασμό τους.


The Open Source Observatory (OSOR)

Το άρθρο 69 του Codice, που μεταφράζεται στα αγγλικά από την ομάδα εκσυγχρονισμού της κυβέρνησης της Ιταλίας (Team Digitale), έχει ως εξής:

“Οι δημόσιες διοικήσεις που είναι ιδιοκτήτες λύσεων και προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές του δημόσιου πελάτη, έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν το σχετικό πηγαίο κώδικα, να συνοδεύονται από τεκμηρίωση και να διατίθενται σε δημόσιο χώρο αποθήκευσης με ανοικτή άδεια χρήσης, για χρήση από άλλες δημόσιες διοικήσεις ή νομικές οντότητες που επιθυμούν να τις προσαρμόσουν στις δικές τους απαιτήσεις, εκτός εάν υπάρχουν “δικαιολογημένοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, εθνική άμυνα και εκλογικές διαβουλεύσεις”.

“Το δικαστήριο αναλύει τώρα αν οι δημόσιες υπηρεσίες είναι επαρκώς ψηφιακές”, εξηγεί ο Alessandro Ranellucci, πρωτοπόρος στο ανοικτό λογισμικό στην Developers Italia, της ομάδας ανάπτυξης λογισμικού και μέρος της Team Digitale. “Οι δημόσιες υπηρεσίες που υιοθετούν το λογισμικό ανταλλαγής και επαναχρησιμοποίησης λογισμικού της Ιταλίας, μπορούν να επιτύχουν σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας. Ή αντιθέτως, η έλλειψη αποτελεσματικής ψηφιοποίησης δημιουργεί δημοσιονομικές ζημίες. “

Σύμφωνα με τον κ. Ranellucci, ο νέος κύκλος των ελέγχων πρόκειται να αρχίσει. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να αναμένονται στις αρχές του επόμενου έτους.

Περισσότερες πληροφορίες:
Οδηγίες Team Digitale σχετικά με την απόκτηση και επαναχρησιμοποίηση λογισμικού για τις δημόσιες διοικήσεις
Developers Italia, η οποία φιλοξενεί τη στρατηγική open source της Ιταλίας και τον κατάλογο λογισμικού ανοιχτού κώδικα

Πηγή: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment