ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Διαφθορά και COVID-19

Καθώς οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια κρίση για την υγεία με την ταχεία εξάπλωση της πανδημίας COVID19, η πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων πρέπει να είναι η προαγωγή της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών.

Αλλά οι έκτακτες εστίες όπως αυτή, έχουν επίσης την τάση να εκθέτουν ρωγμές στα συστήματα υγείας μας, υπογραμμίζοντας τους πιθανούς κινδύνους και ευκαιρίες για διαφθορά – μια διαφθορά που μπορεί να υπονομεύσει την ανταπόκριση στην πανδημία και να στερήσει τους ανθρώπους από την υγειονομική περίθαλψη.

Ακόμη και σε συνηθισμένες εποχές, η διαφθορά στον τομέα της υγείας προκαλεί απώλειες άνω των 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ κάθε χρόνο .

Coronavirus. Background with viruses. Influenza viruses on colorful background. 3D illustration

Τα συστήματα υγείας βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης

Σε ολόκληρη την υφήλιο , πάνω από 164 χώρες αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν αυτή την πανδημία. Ένας τεράστιος όγκος ασθενών που αναζητούν ιατρική περίθαλψη απειλεί να συντρίψει ήδη εύθραυστα εθνικά συστήματα υγείας. Πολλές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε υγιείς ιατρικούς επαγγελματίες που μπορούν να παρέχουν σωστικές υπηρεσίες και έχουν περιορισμένες δυνατότητες δοκιμών και θεραπείας διαθέσιμες για τη θεραπεία του κοροναϊού.

Οι κίνδυνοι διαφθοράς

Δυστυχώς, η διαφθορά συχνά αναπτύσσεται σε περιόδους κρίσης, ιδιαίτερα όταν τα θεσμικά όργανα και η εποπτεία είναι αδύναμα και η δημόσια εμπιστοσύνη είναι χαμηλή.

Έχουμε μάθει από προηγούμενες παγκόσμιες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία, όπως ο ιός Ebola και η γρίπη των χοίρων, ότι ακόμη και σε περιόδους κρίσης υπάρχουν άνθρωποι που σκοπεύουν να επωφεληθούν από την ατυχία των άλλων.

Ο εντοπισμός αυτών των κινδύνων διαφθοράς προτού συμβούν μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της παγκόσμιας αντίδρασής και στην παροχή φροντίδας υγείας σε εκείνους που την χρειάζονται περισσότερο.

Προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού

Η προμήθεια φαρμάκων και προμηθειών στα συστήματα υγείας είναι συνήθως ένας από τους πιο ευάλωτους τομείς για τη διαφθορά.

Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC), περίπου το 10-25% όλων των χρημάτων που δαπανώνται για τις προμήθειες παγκοσμίως χάνεται από τη διαφθορά . Στην ΕΕ, το 28% των υποθέσεων διαφθοράς στον τομέα της υγείας συνδέονται ειδικά με την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού .

Και αυτό είναι κατά τη διάρκεια των κανονικών περιόδων.

Έλεγχος των τιμών

Σε όλο τον κόσμο, οι χώρες αναφέρουν ελλείψεις τόσο στα φάρμακα όσο και στις ιατρικές προμήθειες λόγω του κοροναϊού. Αυτό δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στις ήδη εύθραυστες διαδικασίες προμηθειών και αυξάνει τον κίνδυνο του να απαιτούν οι προμηθευτές υψηλότερες τιμές.

Η ύπαρξη ανοικτών και διαφανών διαδικασιών σύναψης συμβάσεων συμβάλλει στη μείωση των κινδύνων αυτών και έτσι δεν θα είναι σε θέση οιι προμηθευτές να ασκούν πρακτικές αύξησης τιμών.

Η παράνομη αποθήκευση προμηθειών, όπως μάσκες, γάντια και απολυμαντικά χεριών, συμβάλλει επίσης στην έλλειψη ιατρικών προμηθειών. Σε προσπάθειες να επωφεληθούν από τον δημόσιο πανικό, ορισμένοι έμποροι έχουν φουσκώσει τις τιμές για τους απλούς καταναλωτές.

Στην Ινδία, η κυβέρνηση απάντησε δημιουργώντας μια ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τους πολίτες να αναφέρουν τα στοιχεία που πωλούνται πάνω από τη συνιστώμενη λιανική τιμή . Στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο, η Amazon απομακρύνει ενεργά τις λίστες ή ψευδή προϊόντα που ισχυρίζονται ότι θεραπεύουν ή προστατεύουν από τον ιό.

Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την ανήθικη κερδοσκοπία και ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να αποκομίσει κέρδος πριν από όλα.

Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με ελλείψεις

Ως αποτέλεσμα του COVID-19, οι κατασκευαστές φαρμάκων στην Κίνα, την Ινδία και άλλες χώρες μειώνουν επίσης την παραγωγή άλλων φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών, καθώς και βασικά συστατικά για άλλα φάρμακα.

Ωστόσο, παρά αυτές τις ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων, κυβερνητικές υπηρεσίες, όπως η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δεν θα κυκλοφορήσουν τα ονόματα αυτών των φαρμάκων. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας είναι ιδιαίτερα απογοητευτική για τους παρόχους, τους ασθενείς και τους καταναλωτές που βασίζονται σε αυτά τα κρίσιμα φάρμακα.

Χωρίς διαφανείς πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις, τα συστήματα υγείας δεν έχουν τρόπο να προετοιμάσουν άλλες λύσεις, όπως η εξεύρεση εναλλακτικών κατασκευαστών.

Σε περιόδους κρίσης, αντί να προστατεύουν τα εταιρικά συμφέροντα, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δημοσιοποιούν τις πληροφορίες σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων, προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε φάρμακα που σώζουν ζωές.

Χρηματοδότηση για θεραπεία και ανάπτυξη εμβολίων

Καθώς οι χώρες συνεχίζουν να αγωνίζονται για να συμβαδίσουν με την πανδημία, ο αγώνας γίνεται για τους ερευνητές και τους επιστήμονες να αναπτύξουν φάρμακα και εμβόλιο κατά του COVID-19. Ως αποτέλεσμα, οι κυβερνήσεις επενδύουν περισσότερο στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, από το 2002, οι ΗΠΑ δαπάνησαν σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για την έρευνα για κοροναϊούς, συμπεριλαμβανομένου του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και του αναπνευστικού συνδρόμου στη Μέση Ανατολή (MERS). Πιο πρόσφατα, το Ηνωμένο Βασίλειο υποσχέθηκε έρευνα ύψους 20 εκατομμυρίων λιρών στερλινών για την έρευνα σχετικά με το κορωναϊό και η ΕΕ αύξησε τον προϋπολογισμό της σε 47,5 εκατομμύρια ευρώ .

Ενώ πολλές κυβερνήσεις αυξάνουν τα κονδύλια που διανέμουν σε εθνικό επίπεδο, καθώς και μεταξύ κρατών, επαρχιών και τοπικών κοινοτήτων, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης, πρέπει να προσέχουν να μειώσουν τους κινδύνους διαφθοράς.

Με τόσο μεγάλες εκροές χρημάτων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργάζονται για την παρακολούθηση και την παρακολούθηση των κονδυλίων για να εξασφαλίσουν ότι δεν χρησιμοποιούνται για τη διαχείρηση διεφθαρμένων τσεπών.

Διαφάνεια των δεδομένων κλινικών δοκιμών

Η ανάπτυξη των φαρμάκων και των εμβολίων COVID-19 είναι κρίσιμη, καθώς και η δημοσίευση αποτελεσμάτων κλινικών δοκιμών για να δείξει τι είναι αποτελεσματικό – και εξίσου σημαντικό – τι όχι, έτσι ώστε οι ερευνητές να μπορούν να μάθουν από τις υπάρχουσες μελέτες και να μην χάσουν χρόνο να κυνηγούν λύσεις σε λάθος δρόμους.

Ωστόσο, τα ποσοστά δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της κλινικής μελέτης είναι χαμηλά , ιδιαίτερα για την έρευνα που χρηματοδοτείται από το δημόσιο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ.

Ενώ οι ιδιωτικά χρηματοδοτούμενες κλινικές δοκιμές έχουν ένα ελαφρώς καλύτερο ποσοστό δημοσίευσης, πολλές εκθέσεις περιλαμβάνουν μεγάλο ποσοστό επεξεργασμένου κειμένου για την προστασία εμπορικά ευαίσθητων δεδομένων.

Μια έκθεση του 2009 από τα Αμερικανικά Ινστιτούτα Ιατρικής (IOM) διαπίστωσε εκτεταμένες οικονομικές συγκρούσεις συμφερόντων σε θέματα ιατρικής έρευνας, εκπαίδευσης και πρακτικής εξαιτίας της ιδιωτικής επιρροής. Άλλες μελέτες ιδιωτικής έρευνας υπογραμμίζουν ότι τα ίδια τα δεδομένα μπορούν να χειραγωγηθούν για να παράγουν ευνοϊκά αποτελέσματα σε κλινικές δοκιμές. Αυτή η επίδραση της ιδιωτικής βιομηχανίας στη δημόσια υγεία υποσκάπτει τη διαφάνεια σημαντικής έρευνας και θέτει σε κίνδυνο την υγεία των αμέτρητων ατόμων, οικογενειών και κοινοτήτων.

Η ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίου κατά του κοροναϊού πρέπει να είναι μια διαφανής και συνεργατική προσπάθεια, όχι ένας μυστικός ανταγωνισμός μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών ή ακόμη και εθνικών κυβερνήσεων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης υπογράμμισαν την κόντρα  Η.Π.Α.και Γερμανίας σχετικά με την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κοροναϊού , και θέτει ένα κακό παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τον τρόπο δράσης σε περιόδους κρίση.

Μαθήματα από τη γρίπη των χοίρων

Σύμφωνα με το βρετανικό ιατρικό περιοδικό (BMJ) , η επιδημία της γρίπης των χοίρων κατά την περίοδο 2009-2010 είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι παγκόσμιες δαπάνες σε ύψος περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για την αποθεματοποίηση του Tamiflu, της προβλεπόμενης θεραπείας για την επιδημία.

Ωστόσο, μετά από επιστημονική επισκόπηση των δεδομένων από κλινικές δοκιμές που περιλαμβάνουν μια τετραετή παρατεταμένη προσπάθεια για την απόκτηση πληροφοριών από τον κατασκευαστή φαρμακευτικών προϊόντων Roche, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Tamiflu δεν ήταν καλύτερο από την παρακεταμόλη στη θεραπεία της γρίπης των χοίρων .

Αποτροπή γενικής παραπληροφόρησης και προστασία των καταγγελιών

Στη μέση αυτής της αυξανόμενης παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διάδοση της παραπληροφόρησης και την πραγματική απειλή κατά των επαγγελματιών υγείας για να μιλήσουν για την πραγματικότητα του COVID-19.

Στο Wuhan, η Κίνα, το επίκεντρο της πανδημίας, ο  Li Wenliang, προσπάθησε να δώσει έγκαιρες προειδοποιήσεις σχετικά με τη σοβαρότητα της πανδημίας, αλλά σιωπήθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαδραματίζεται η ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του αντιπροέδρου Mike Pence, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την απάντηση της κυβέρνησης στο COVID-19, καθώς και κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της υγείας, συμπεριλαμβανομένων επαγγελματιών όπως ο διευθυντής του National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID).\.

Η ανταλλαγή μηνυμάτων μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και στη διάδοση ψεύτικων ειδήσεων, μια εξέλιξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που χαρακτηρίζεται ως «infodemic» .

Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να ενεργούν με ανοικτό και διαφανή τρόπο, προκειμένου να οικοδομήσουν και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Κίνδυνοι δωροδοκίας

Καθώς τα νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το COVID-19 και αντιμετωπίζουν αυξανόμενες ελλείψεις προσωπικού, κλινών, ανεμιστήρων και άλλου εξοπλισμού, οι κίνδυνοι δωροδοκίας αποτελούν μείζονα ανησυχία.

Οι ιατρικοί πάροχοι αντιμετωπίζουν επί του παρόντος πολύ δύσκολες αποφάσεις σχετικά με το ποιοι ασθενείς πρέπει να θεραπευτούν με βάση το ποιος χρειάζεται τη μεγαλύτερη φροντίδα.

Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον ώριμο για δωροδοκία.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2017 , το 19% των πολιτών της ΕΕ αναφέρουν ότι πληρώνουν δωροδοκίες για την υγειονομική περίθαλψη, ποσοστό που αυξάνεται στο 29% στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ομοίως, το 2019, το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική (MENA) διαπίστωσε ότι τα ποσοστά δωροδοκίας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι 14% το καθένα. Στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική το ποσοστό είναι 10%.

Οι ασθενείς που επιθυμούν να καταβάλουν δωροδοκία για να λάβουν ιατρική περίθαλψη το συντομότερο δυνατό θα μπορούσαν να αφήσουν τους πιο ευάλωτους και ανίκανους να πληρώσουν στο κάτω μέρος της λίστας αναμονής.

Μαθήματα από τον Έμπολα

Το ξέσπασμα, η εξάπλωση και η αργή συγκράτηση του ιού Ebola από το 2014 έως το 2016 παρέχει μαθήματα διαφθοράς σε περιόδους κρίσης.

Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός εκτιμά ότι το κόστος της διαφθοράς στην έξαρση στη Γουινέα και τη Σιέρρα Λεόνε είναι πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ . Οι εκθέσεις δείχνουν ότι η επιδημία Ebola είχε ως αποτέλεσμα την εκτροπή και κακοδιαχείριση των κεφαλαίων, την εσφαλμένη αναφορά των μισθών, τις πληρωμές για διπλές προμήθειες και τη δωροδοκία των επαγγελματιών του τομέα της υγείας για να λάβουν ιατρική περίθαλψη και να εγκαταλείψουν τις ζώνες που βρίσκονται σε καραντίνα.

Μαθήματα από το SARS

Ως αποτέλεσμα της έκρηξης του SARS το 2003, η Ταϊβάν δημιούργησε ένα εθνικό κέντρο διοίκησης για να συμβάλει στον συντονισμό και την αντιμετώπιση των μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας. Με την ενίσχυση της διαφάνειας, την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και την ανάπτυξη ενός ισχυρού σχεδίου πρόληψης, η χώρα είναι καλύτερα σε θέση να ανταποκριθεί σε πανδημίες μεγάλης κλίμακας, όπως ο κοροναϊός.

Μετά τα κρούσματα τόσο της Ebola στη Δυτική Αφρική όσο και του SARS στην Ασία, η υποδομή για την υγειονομική περίθαλψη βελτιώθηκε χάρη στον αυξημένο έλεγχο και τους πρόσθετους πόρους που αφιερώθηκαν στην ενίσχυση των συστημάτων υγείας.

Μια κατεύθυνση προς τα εμπρός

Καθώς η πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να εξαπλώνεται, είναι σημαντικό να έχουμε ανοικτές και ειλικρινείς συζητήσεις για τα τρωτά σημεία των συστημάτων υγείας που τα καθιστούν πιο ευάλωτα στη διαφθορά.

Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν με μεγαλύτερη διαφάνεια για να βελτιώσουν την προμήθεια φαρμάκων και εμβολίων για τη διάσωση της ζωής, να προωθήσουν σε ανοιχτές και διαφανείς συμβάσεις, να εμποδίσουν τη αύξηση των τιμών των φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών και να ανταλλάξουν εγκαίρως πληροφορίες για τις σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων.

Επιπλέον, οι κυβερνήσεις πρέπει να βελτιώσουν τη διαφάνεια των δεδομένων των κλινικών δοκιμών έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να βασιστούν στην υπάρχουσα έρευνα αντί να ξεκινήσουν από το μηδέν.

Εξίσου σημαντικό είναι ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της παραπληροφόρησης, να προστατεύσουν τους καταγγέλλοντες στην προσπάθειά τους να σώσουν ζωές και να μειώσουν τον κίνδυνο δωροδοκίας στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.

Τέλος, η μείωση της επιρροής μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων είναι απαραίτητη προκειμένου οι κυβερνήσεις να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για το δημόσιο συμφέρον. Η δημόσια υγεία, όχι τα πολιτικά ή εταιρικά συμφέροντα, πρέπει πάντα να είναι στην κορυφή.

Πρόκειται για μια εκτεταμένη έκδοση ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε στο παρελθόν στo  Transparency International Health Initiative από την Natalie Rhodes .

Πηγή άρθρου: https://www.transparency.org/

Leave a Comment