ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Πως τα Γραφεία Ανοιχτού Κώδικα (OSPO) συμβάλλουν στο ψηφιακό μετασχηματισμό των κυβερνήσεων

Τα OSPOs (Open Source Program Offices – Γραφεία Ανοιχτού Κώδικα) γίνονται ο κανόνας σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με λογισμικό και σταδιακά ο δημόσιος τομέας αρχίζει και τα υιοθετεί.

Γιατί οι κυβερνήσεις δημιουργούν OSPO τώρα και τι ελπίζουν να επιτύχουν;

Μια κεντρική μονάδα που είναι υπεύθυνη για το λογισμικό ανοιχτού κώδικα δεν είναι κάτι νέο σε μια κυβέρνηση. Ωστόσο, εάν κάποιος προσπαθούσε να βρει ένα OSPO σε κάποια κυβέρνηση, θα έβρισκε μόνο λίγες, πιο πρόσφατες δημιουργίες. Ο όρος του OSPO είναι σχετικά νέος στο πλαίσιο των κυβερνήσεων και ιστορικά ένας οργανισμός με παρόμοιο, αλλά όχι ταυτόσημο, σκοπό θα ονομαζόταν Κέντρο Ικανότητας Ανοιχτού Κώδικα.

Μια Εξέλιξη από Κέντρο Ικανοτήτων

Πολλές κυβερνήσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο έχουν, ή είχαν, ένα κέντρο ικανοτήτων ανοιχτού κώδικα. Παραδείγματα είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βραζιλία και η Νότια Κορέα. Τα κέντρα ικανοτήτων έχουν συνήθως περιορισμένο πεδίο και εστιάζονται σε εσωτερικές διεργασίες. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους περιλαμβάνεται η νομική συμμόρφωση με τη χρήση και την ενσωμάτωση στοιχείων λογισμικού Open Source και την παροχή υπηρεσιών helpdesk και καθοδήγησης για τη χρήση του Open Source εντός του οργανισμού.

Ωστόσο, καθώς ο Ανοιχτός Κώδικας έχει γίνει πανταχού παρών στο λογισμικό, έτσι και ο ρόλος του ανοιχτού κώδικα σε οργανισμούς εξελίσσεται. Ένα OSPO στο δημόσιο τομέα θα πρέπει να συμβάλει στους μεγαλύτερους στόχους της οργανωτικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας του προσωπικού απορρήτου, της ασφάλειας, της εμπιστοσύνης, της συνεργασίας και της συμμετοχής.

Τα OSPO είναι κάτι παραπάνω από κώδικα

Όταν μια κυβέρνηση αποφασίζει να δημιουργήσει ένα Γραφείο Ανοιχτού Κώδικα , αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως μια νέα φάση κατανόησης της δύναμης του Ανοιχτού Κώδικα για μια κυβερνητική οργάνωση.

Φυσικά, τα OSPO εξακολουθούν να αναλαμβάνουν τον παραδοσιακό ρόλο του κέντρου ικανοτήτων, προσδιορίζοντας το βασικό λογισμικό που πρέπει να ενσωματωθεί και να συντηρηθεί, αλλά προσθέτει επίσης σε αυτό ένα εξωτερικό στοιχείο της δικτύωσης με άλλα OSPO, για την οικοδόμηση κοινοτήτων γύρω από λογισμικό προτεραιότητας και υποδομών.

Τα OSPO είναι κάτι παραπάνω από κώδικα. Ένα OSPO στοχεύει να εξελίξει την κουλτούρα του οργανισμού προς την ανοιχτή συνεργασία και την καινοτομία, λαμβάνοντας από τις αρχές και τις μεθοδολογίες της ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Ένα OSPO πρέπει να είναι ένα εργαλείο για τη μετατροπή του οργανισμού.

Ιδιαίτερα τα ιδρύματα του δημόσιου τομέα δυσκολεύονται συχνά να υλοποιήσουν τη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών. Με την ψηφιοποίηση σήμερα να είναι ένα οριζόντιο ζήτημα και να αγγίζει όλες τις διαδικασίες, τους κανόνες και τους κανονισμούς, μια ανοιχτή προσέγγιση στην ψηφιοποίηση διαμορφώνει έτσι τον τρόπο που ένας οργανισμός λειτουργεί και εσωτερικά.

Οι πρωτοπόροι στον τομέα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε ένα πρωτοποριακό βήμα και ξεκίνησε αυτό το ταξίδι τον Οκτώβριο του 2020. Αναγνώρισε τον ρόλο του OSPO στη «δημιουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας παγκόσμιας κλάσης», στη στρατηγική Ανοιχτού Κώδικα 2020-2023, αποκαλώντας το Γραφείο Προγράμματος Ανοιχτού Κώδικα «Το κεντρικό σημείο». Αυτό όμως συμβαίνει και αλλού. Η πόλη του Παρισιού και η Βαλτιμόρη βρίσκονται στη διαδικασία κυκλοφορίας των δικών τους OSPO.

Όλο και περισσότεροι οργανισμοί του δημόσιου τομέα συνειδητοποιούν την αξία ενός Open Program Office Office όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων της ψηφιακής πολιτικής τους, αλλά και για τη μετατροπή των οργανισμών τους προς την επίτευξη αυτών των στόχων.

Διαβάστε περισσότερα για την στρατηγική ανοιχτού κώδικα της ΕΕ εδώ

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment