ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η πόλη του Ντόρτμουντ επιλέγει ανοιχτό λογισμικό

Πριν από λίγους μήνες το δημοτικό συμβούλιο του Ντόρτμουντ ενέκρινε δύο ψηφίσματα, με στόχο να κάνει τη χρήση και την ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα κανόνα έως το 2025. Με αυτήν την απόφαση , που υιοθετήθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και δημοσιεύθηκε αργότερα, η πόλη θα κάνει ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο της υποδομής πληροφορικής της πόλης.

Η απόφαση συνδέεται με την υιοθέτηση του νέου σχεδίου ψηφιακής ψηφιοποίησης «Ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση – Εργασία 4.0» της πόλης, αλλά ορίζει ότι θα προχωρήσει περισσότερο από ό, τι αποφασίστηκε σε αυτό το σχέδιο. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της πόλης αποφάσισε να «χρησιμοποιήσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα όπου είναι δυνατόν. Το λογισμικό που αναπτύχθηκε ή ανατέθηκε για ανάπτυξη από τη διοίκηση θα διατίθεται στο ευρύ κοινό. «

Η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σημαίνει ότι μια απόφαση για την προμήθεια ιδιόκτητου λογισμικού πρέπει τώρα να αιτιολογηθεί, συμπεριλαμβανομένου του λόγου για τον οποίο δεν υπήρχε διαθέσιμο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Έτσι, αξιωματούχοι που εργάζονται με λογισμικό στα γραφεία της πόλης δεν θα αισθανθούν την αλλαγή αμέσως, αλλά θα την παρατηρήσουν καθώς η πόλη προμηθεύεται νέο λογισμικό.

Η απόφαση της πόλης βασίζεται σε σημαντική δουλειά που έχει γίνει στο παρελθόν. Ήδη, από το 2016, η πόλη αποφάσισε να υπάρχουν ίδιοι όροι στους διαγωνισμούς για προμήθεια λογισμικού μεταξύ κλειστού λογισμικού και λογισμικού ανοιχτού κώδικα. Το 2018, στο σχεδιασμό της πόλης προστέθηκε το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και την ίδια χρονιά, η πόλη εξέδωσε απόφαση για το Ελεύθερο Λογισμικό και Ανοικτά Πρότυπα, αναφέροντας λεπτομερώς το σχέδιο ψηφιοποίησης της πόλης.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment