ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Ανοιχτό λογισμικό στη Δημόσια Διοίκηση: Το παράδειγμα του κρατιδίου του Schleswig-Holstein

Από τότε που ξεκίνησε την ιδέα το 2012, το κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χολστάιν στην Γερμανία προχώρησε αργά αλλά σταθερά προς λύσεις ανοιχτού κώδικα στο δημόσιο τομέα. Μαζί με άλλα κρατίδια στη Γερμανία, το Schleswig-Holstein εργάζονται για την ψηφιακή τους ανεξαρτησία.

Λογότυπο

«Τον Ιούνιο του 2012, η ​​νεοεκλεγμένη κυβέρνηση δήλωσε στη συμφωνία συνασπισμού της ότι θα αυξήσει τη χρήση λύσεων ελεύθερου λογισμικού από τη δημόσια διοίκηση», είχε αναφερθεί σε παλιότερο άρθρo. Οι γενικοί λόγοι για τους οποίους άλλαξαν σε FLOSS (Ελεύθερο λογισμικό ανοικτού κώδικα) ήταν η μείωση του κλειδώματος από προμηθευτή, η μείωση του κόστους και των συνδρομών και η αποφυγή διαρροής δεδομένων.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της περιόδου 2019-2021, το Schleswig-Holstein τρέχει ένα τοπικό πιλοτικό πρόγραμμα όπου όλοι οι υπολογιστές της διοίκησης δοκιμάζονται να λειτουργούν με λογισμικό ανοιχτού κώδικα.

Το μέλλον και ο ανοιχτός κώδικας

Ο δρόμος του Schleswig-Holstein για ανεξαρτησία από τους τεχνολογικούς γίγαντες ξεκίνησε με τη μείωση των προϊόντων της Microsoft στο δημόσιο τομέα το 2020.

Ο Υπουργός Ψηφιοποίησης Jan Phillip Albrecht δήλωσε ότι το επίπεδο ασφάλειας αυξήθηκε επίσης επειδή με τον ανοιχτό κώδικα το κρατίδιο έχει καλύτερες δυνατότητες να αναπτύξει και να προστατεύσει τα δεδομένα των πολιτών.

Περίπου 25.000 διοικητικοί υπολογιστές στο κρατίδιο του Schleswig-Holstein έχουν εγκατεστημένα προϊόντα Microsoft. Το ετήσιο κόστος ήταν 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε συνδρομές. Πέρυσι, το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν μείωσε τη συμφωνία του με τη Microsoft με σκοπό να εξοικονομήσει 6,8 εκατομμύρια ευρώ έως το 2025.

Το LibreOffice είναι η επιλεγμένη εφαρμογή αντί για την σουίτα της Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι το διοικητικό προσωπικό χρειάζεται κάποια εκπαίδευση για το Libre. Αν και άλλα γερμανικά κρατίδια (όπως το Ντόρτμουντ και το Μόναχο) έχουν επίσης εφαρμόσει λογισμικό ανοιχτού κώδικα, το Σλέσβιχ-Χολστάιν είναι το πρώτο με τη μεγάλη φιλοδοξία να το εφαρμόσει σε ολόκληρη τη διοίκηση. Το Αμβούργο ακολούθησε το παράδειγμα και η Cathrin Schaer έγραψε το 2020 για το ZDNet ότι το Αμβούργο θα προσθέσει την προτίμηση για λογισμικό ανοιχτού κώδικα στις δημόσιες προσφορές. Σκοπεύουν να το μοιραστούν με άλλους που μπορούν να επαναχρησιμοποιήσουν αυτές τις αλλαγές στις δικές τους προσφορές.

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu/

Leave a Comment