ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Απολογισμός του webinar του OSOR σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα

Στις 23 Μαΐου, η κοινότητα OSOR πραγματοποίησε το διαδικτυακό σεμινάριο για τις δημόσιες συμβάσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα. Ξεκίνησε με μια επισκόπηση των ενημερωμένων κατευθυντήριων γραμμών για τις δημόσιες συμβάσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα που πρόκειται να δημοσιευθούν σύντομα και ακολούθησαν παρουσιάσεις από τον Johan Linåker, ανώτερο ερευνητή στο Ινστιτούτο Ερευνών της Σουηδίας (RISE), τον Rasmus Frey, επικεφαλής γραμματείας στο OS2 (Δανία), και τον Patrice-Emmanuel Schmitz, νομικό εμπειρογνώμονα και έναν από τους συντάκτες των αρχικών κατευθυντήριων γραμμών για τις δημόσιες συμβάσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα. Σύνδεσμοι για την καταγραφή της εκδήλωσης και τις υποστηρικτικές παρουσιάσεις είναι διαθέσιμοι στο κάτω μέρος αυτής της σελίδας.

Οι επικαιροποιημένες κατευθυντήριες γραμμές για τις δημόσιες συμβάσεις λογισμικού ανοικτού κώδικα θα παρέχουν στους αναγνώστες μια περιγραφή του ευρωπαϊκού νομοθετικού και πολιτικού πλαισίου που υποστηρίζει τις διαδικασίες δημόσιων συμβάσεων, τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Οι κατευθυντήριες γραμμές θα διερευνήσουν επίσης τις ορθές πρακτικές που μπορούν να αξιοποιήσουν οι δημόσιες διοικήσεις για κάθε στάδιο της διαδικασίας σύναψης δημόσιων συμβάσεων, οι οποίες χωρίζονται σε τέσσερα στάδια: σχεδιασμός, προετοιμασία των τευχών δημοπράτησης, αξιολόγηση και ανάθεση και διαχείριση της σύμβασης.

Johan Linaker

Η παρουσίαση του Johan περιγράφει τη διαδικασία απόκτησης και ανάπτυξης του OSS στον σουηδικό δημόσιο τομέα. Σε συνεργασία με ειδικούς στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, το έργο του Johan ως ερευνητή επικεντρώνεται στον τρόπο παροχής στήριξης στις δημόσιες διοικήσεις που επιθυμούν να αποκτήσουν OSS χρησιμοποιώντας τα ισχύοντα πλαίσια δημόσιων συμβάσεων.

Ο Johan τόνισε ότι, σε κάθε σύμβαση, οι δημόσιες διοικήσεις θα πρέπει να έχουν μια συνολική γενική στρατηγική για τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζουν του OSS και θα επιτρέπουν συνέργειες μεταξύ των έργων που μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους, καθιερώνοντας διαδικασίες μεταξύ των επιχειρήσεων, των αρχιτεκτόνων, των ιδιοκτητών προϊόντων και των υπευθύνων προμηθειών με κοινά μοντέλα διακυβέρνησης. Η Σουηδία ξεκινά επίσης ένα περιβάλλον δοκιμών και επίδειξης για τους δήμους και τους οργανισμούς για να δοκιμάσουν τοOSS και να δουν πώς λειτουργεί στην πράξη. Οι πόροι δοκιμής και επίδειξης θα παρέχονται κεντρικά.

Rasmus Frey

Ο Rasmus παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο το OS2 προσεγγίζει και υποστηρίζει τη διαδικασία σύναψης συμβάσεων OSS των δήμων της Δανίας. Το OS2 καθοδηγεί τον δανικό δημόσιο τομέα να κατανοήσει καλύτερα τα πλεονεκτήματα της OSS και να αντιμετωπίσει τις παρανοήσεις γύρω από αυτό. Τα εργαλεία που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το OS2 για την επίτευξη αυτού του στόχου περιλαμβάνουν το σημείωμα ανοικτού κώδικα για ερωτήσεις σχετικά με τη νομιμότητα της χρήσης αδειών ανοικτού κώδικα, έναν κατάλογο αξιόπιστων ιδιωτικών εταιρειών πληροφορικής που συνεργάζονται με τον οργανισμό και τη λύση OS2kravmotor, για την αξιολόγηση των μη λειτουργικών απαιτήσεων ενός έργου που σχεδιάζει να αγοράσει ο δήμος.

Το OS2 διενεργεί ελέγχους σε κάθε έργο για να ελέγξει τη συμμόρφωσή του με το GDPR και οι χρήστες βοηθούν στην αξιολόγηση της ποιότητας του έργου. Επιπλέον, η έκθεση για τη διακυβέρνηση του OS2 επισημαίνει στην κοινότητα τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ιδιωτικότητα και η ποιότητα ενός λογισμικού κατά την ανάπτυξη ενός νέου έργου ανοικτού κώδικα.

Patrice-Emmanuel Schmitz

Η παρουσίαση του Patrice-Emmanuel υπογράμμισε ότι μια άδεια ανοιχτού κώδικα είναι μια νομική σύμβαση στην οποία ένας χρήστης δεσμεύεται κατά την επαναχρησιμοποίηση λογισμικού. Η αδειοδότηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αναδιανομή του λογισμικού και δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από τις δημόσιες συμβάσεις, δεδομένου ότι αμφότερες αντιπροσωπεύουν δύο στάδια της ίδιας διαδικασίας απόκτησης. Πτυχές όπως η συμβατότητα του λογισμικού, των συστατικών στοιχείων και των αδειών χρήσης θα πρέπει να εξετάζονται κατά τρόπο ώστε να παραμένει δυνατή η αναδιανομή του λογισμικού, επιτρέποντας στην κοινότητα να επωφεληθεί από μελλοντικές βελτιώσεις και εξελίξεις του λογισμικού. Για να βοηθήσει αυτή την ανάλυση, η Patrice-Emmanuel παρουσίασε δύο χρήσιμα εργαλεία: ο βοηθός χορήγησης αδειών συμμετοχής (JLA), τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι δημόσιες διοικήσεις για να βρουν, να συγκρίνουν και να ελέγξουν τη συμβατότητα των αδειών, και ο ελεγκτής συμβατότητας της JLA, ο οποίος επιτρέπει τη συγχώνευση κώδικα, την απόκτηση του με διάφορες άδειες και τη διανομή των αποτελεσμάτων σε τρίτους, επιλέγοντας τις εισερχόμενες και τις εξερχόμενες άδειες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις ανοικτού κώδικα, δείτε το βίντεο του διαδικτυακού σεμιναρίου :

Πηγή άρθρου: https://joinup.ec.europa.eu

Leave a Comment