ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιέζει για περισσότερα συμμετοχικά εργαλεία για τους Ευρωπαίους πολίτες

 Στις 14 Σεπτεμβρίου η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της ΕΕ ενέκρινε μια έκθεση που ζητά περισσότερα συμμετοχικά εργαλεία σε επίπεδο ΕΕ. Η έκθεση, η οποία δεν έχει άμεσο νομοθετικό αντίκτυπο, πέρασε με 316 ψήφους υπέρ, 137 κατά και 47 αποχές.

«Στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα για την αναβάθμιση της δημοκρατίας μας, μια νέα Αγορά της ΕΕ που εμπλέκει τους πολίτες στην ευρωπαϊκή δημοκρατική ζωή», δήλωσε ο Alin Mituța , συνεισηγητής στον φάκελο, μετά την έγκριση της έκθεσης.

Στην έκθεση, το Κοινοβούλιο ζήτησε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αγοράς, ενός ετήσιου «δομημένου μηχανισμού συμμετοχής» που θα αποτελείται από πολίτες, οι οποίοι θα εξετάζουν τις προτεραιότητες της ΕΕ για το επόμενο έτος, παρέχοντας στοιχεία για το σχέδιο εργασίας της Επιτροπής.

Επιπλέον, οι νομοθέτες της ΕΕ ζήτησαν τη δημιουργία μιας ενιαίας θυρίδας για όλα τα υπάρχοντα μέσα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε αυτά.

Η έκθεση ενθαρρύνει επίσης την αυξημένη χρήση των mini-public καθώς και τη θεσμοθέτηση άλλων διαβουλευτικών διαδικασιών, όπως οι ομάδες ευρωπαίων πολιτών, οι οποίες συστάθηκαν από την Επιτροπή ως συνέχεια του δημοκρατικού πειράματος σε ολόκληρη την ΕΕ, γνωστό ως Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης ( CoFoE ).

Αυτές οι ομάδες, που αποτελούνταν από τυχαία επιλεγμένους πολίτες, κλήθηκαν να συζητήσουν σχετικά με την επερχόμενη νομοθεσία νωρίτερα φέτος.

Άλλα συμμετοχικά εργαλεία που προτείνονται στην έκθεση περιλαμβάνουν δημοψηφίσματα σε ολόκληρη την ΕΕ για βασικές πολιτικές της ΕΕ καθώς και πανευρωπαϊκές διαδικτυακές διαβουλεύσεις πολιτών για να αυξηθεί η γνώση των πολιτών για την ΕΕ καθώς και η εμπιστοσύνη τους στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ.

Τέλος, το Κοινοβούλιο ζήτησε να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στον αντίκτυπο των πολιτικών της ΕΕ στη νεολαία, προτείνοντας τη χρήση του ‘youth check’, ενός εργαλείου παρακολούθησης που προωθήθηκε από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας και περιλαμβάνεται στις συστάσεις του CoFoE.

Άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα πειραματίζονται ήδη με τον έλεγχο της νεολαίας, όπως η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), της οποίας ο πρόσφατα διορισμένος πρόεδρος  συμπεριέλαβε ένα τεστ για τη νεολαία  στις προτεραιότητες της θητείας του.

Σύμφωνα με τους νομοθέτες της ΕΕ, η συμμετοχή των πολιτών διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ενίσχυση της δημοκρατίας και η Επιτροπή της ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει μια «συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του πολίτη στην ΕΕ»

Πηγή άρθρου: https://www.euractiv.com

Leave a Comment