ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Νέα έρευνα για την χρήση του Ανοιχτού Κώδικα στη Γερμανική Δημόσια Διοίκηση

Η πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα Bitkom Open Source Monitor 2023 υπογραμμίζει την αύξηση της υιοθέτησης λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) σε διάφορους τομείς στη Γερμανία, ιδίως στο πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης. Η μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από την PwC Germany και σχεδιάστηκε σχολαστικά από εμπειρογνώμονες της βιομηχανίας, παρέχει ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τις τάσεις και τις εξελίξεις που περιβάλλουν τον Ανοιχτό Κώδικα στη Γερμανία.

Μία από τις βασικές αποκαλύψεις της μελέτης είναι η σημαντική αύξηση της ενσωμάτωσης του ανοιχτού κώδικα στη δημόσια διοίκηση. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, ένα αξιοσημείωτο 59 % των δημόσιων αρχών που συμμετείχαν στην έρευνα εκμεταλλεύονται ενεργά το λογισμικό ανοιχτού κώδικα στις δραστηριότητές τους. Αυτή η στατιστική υπογραμμίζει μια σαφή πορεία ανάπτυξης και αποδοχής των λύσεων ανοιχτού κώδικα σε κυβερνητικούς φορείς, σηματοδοτώντας μια απόκλιση από τις συμβατικές πρακτικές ιδιόκτητου λογισμικού προς πιο ευέλικτες, οικονομικά αποδοτικές και καινοτόμες λύσεις.

Οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη αύξηση της συμμετοχής τους στην ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα. Από το 2021 έως το 2023, υπήρξε ένα σημαντικό άλμα, με το 60 % των ερωτηθέντων να συμμετέχει ενεργά στην πρόοδο των έργων ανοικτού κώδικα. Η τάση αυτή καταδεικνύει μια προορατική στάση των δημόσιων φορέων όσον αφορά τη συμβολή και την αξιοποίηση του συνεργατικού χαρακτήρα της ανάπτυξης ανοικτού κώδικα, προωθώντας ένα περιβάλλον κοινής καινοτομίας και αμοιβαίας ανάπτυξης.

Εκτός από τα αποτελέσματα της έρευνας που καταδεικνύουν την αυξανόμενη υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα στη δημόσια διοίκηση, η μελέτη αποκάλυψε επίσης σημαντικά δεδομένα σχετικά με διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ασφάλειας, των πλαισίων συμμόρφωσης και του αντίκτυπου των επερχόμενων κανονιστικών πράξεων στη διαμόρφωση του τοπίου της ανάπτυξης ανοικτού κώδικα. Συγκεκριμένα, προσδιόρισε τα αντιληπτά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης του ανοιχτού κώδικα στη γερμανική διοίκηση. Εκεί, διαπιστώνουμε ότι οι δημόσιες διοικήσεις χρησιμοποιούν τον ανοιχτό κώδικα για τη μείωση του κόστους, την υποστήριξη των ανοικτών προτύπων, το ευρύ φάσμα επιλογών των στοιχείων ανοικτού κώδικα και τις ευκολότερες δυνατότητες προσαρμογής της.

Τα συμπεράσματα της μελέτης υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ο ανοιχτός κώδικας στην αναδιαμόρφωση της ψηφιακής υποδομής της δημόσιας διοίκησης. Με τη δυνατότητά του να προωθεί την αποτελεσματικότητα, να ενθαρρύνει τη συνεργασία και να παρέχει οικονομικά αποδοτικές λύσεις, ο ανοιχτός κώδικας αποτελεί κρίσιμο πυλώνα στην εξέλιξη των σύγχρονων πρακτικών διακυβέρνησης. Καθώς οι δημόσιοι φορείς εξακολουθούν να υιοθετούν λύσεις ανοικτού κώδικα, είναι προφανές ότι το τοπίο της υιοθέτησης της τεχνολογίας στον δημόσιο τομέα υφίσταται μια μετασχηματιστική στροφή προς τον ανοικτό χαρακτήρα, την καινοτομία και την ανθεκτικότητα.

Ωστόσο, η μετατόπιση αυτή περιορίζεται επίσης από διάφορους παράγοντες που παρεμποδίζουν την υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα. Συγκεκριμένα, οι δημόσιες διοικήσεις έχουν εντοπίσει διάφορες ανησυχίες που περιορίζουν τη χρήση του ανοιχτού κώδικα. Μεταξύ των διοικήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα, το 28 % των ερωτηθέντων περιέγραψε την έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων ως περιοριστικό παράγοντα. Επιπλέον, περίπου το 20 % των ερωτηθέντων προσδιόρισε την ασφάλεια ως πηγή ανησυχίας κατά την ανάπτυξη του ανοιχτού κώδικα.

Συνολικά, η παρούσα μελέτη επισημαίνει ένα αξιοσημείωτο γεγονός: Το 29 % των διοικήσεων που απάντησαν έχουν εφαρμόσει μια στρατηγική για τη χρήση ανοιχτού κώδικα στις οργανώσεις τους.

Έρευνα λήψης οθόνης σχετικά με τη χρήση του OSS στους Γερμανούς διαχειριστές
Πηγή: Λογισμικό ανοιχτού κώδικα — Aktuelle Trends und Entwicklungen Bitkom Open-Source-Monitor 2023

Πηγή άρθρου:https://joinup.ec.europa.eu/collection/open-source-observatory-osor

Leave a Comment