ΕΛ/ΛΑΚ | creativecommons.gr | mycontent.ellak.gr |
freedom

Η Ελβετία απαιτεί πλέον όλο το λογισμικό για την κυβέρνηση να είναι ανοιχτού κώδικα

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες στηρίζουν τη ψηφιακή τους ανεξαρτησία σε λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Στα τελευταία νέα η Ελβετία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός με τον “Ομοσπονδιακό νόμο για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την εκπλήρωση των κυβερνητικών καθηκόντων» (EMBAG). Αυτή η πρωτοποριακή νομοθεσία επιβάλλει τη χρήση λογισμικού ανοιχτού κώδικα (OSS) στον δημόσιο τομέα.

Αυτός ο νέος νόμος απαιτεί από όλους τους δημόσιους φορείς να αποκαλύπτουν τον πηγαίο κώδικα του λογισμικού που έχει αναπτυχθεί από ή για αυτούς, εκτός εάν το εμποδίζουν δικαιώματα τρίτων ή ανησυχίες για την ασφάλεια. Αυτή η προσέγγιση “δημόσιο χρήμα, δημόσιος κώδικας” στοχεύει να ενισχύσει τη διαφάνεια, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των κυβερνητικών λειτουργιών.

Δεν ήταν εύκολη αυτή η κίνηση. Ξεκίνησε το 2011 όταν το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας δημοσίευσε την δικαστική της εφαρμογή, Open Justitia, με άδεια OSS. Η εταιρεία νομικού λογισμικού Weblaw δεν ήταν ευχαριστημένη για αυτό. Υπήρχαν έντονες πολιτικές και νομικές μάχες για περισσότερο από μια δεκαετία. Τελικά, το EMBAG ψηφίστηκε το 2023. Τώρα, ο νόμος όχι μόνο επιτρέπει την απελευθέρωση του OSS από την ελβετική κυβέρνηση ή τους εργολάβους της, αλλά απαιτεί επίσης την κυκλοφορία του κώδικα με άδεια ανοιχτού κώδικα «εκτός εάν τα δικαιώματα τρίτων ή λόγοι που σχετίζονται με την ασφάλεια θα το απέκλειαν ή θα το περιόριζαν.”

Ο καθηγητής Δρ. Matthias Stürmer, επικεφαλής του Ινστιτούτου Μετασχηματισμού του Δημόσιου Τομέα στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Βέρνης, ηγήθηκε του αγώνα για αυτόν τον νόμο. Το χαιρέτισε ως «μια μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, τη βιομηχανία πληροφορικής και την κοινωνία». Ο Stürmer πιστεύει ότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτόν τον κανονισμό, καθώς μειώνει το κλείδωμα των πωλητών για τον δημόσιο τομέα, επιτρέπει στις εταιρείες να επεκτείνουν τις ψηφιακές επιχειρηματικές τους λύσεις και δυνητικά οδηγεί σε μειωμένο κόστος πληροφορικής και βελτιωμένες υπηρεσίες για τους φορολογούμενους.

Εκτός από την επιβολή του OSS, το EMBAG απαιτεί επίσης τη δημοσιοποίηση μη προσωπικών και μη ευαίσθητων στην ασφάλεια κρατικών δεδομένων ως Open Government Data (OGD). Αυτή η διπλή προσέγγιση “ανοιχτή από προεπιλογή” σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή παραδείγματος προς μεγαλύτερο άνοιγμα και πρακτική επαναχρησιμοποίηση λογισμικού και δεδομένων.

Η εφαρμογή του EMBAG αναμένεται να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες χώρες που εξετάζουν παρόμοια μέτρα. Στοχεύει στην προώθηση της ψηφιακής κυριαρχίας και στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και της συνεργασίας στον δημόσιο τομέα.

Η Ελβετική Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (BFS) ηγείται της εφαρμογής του νόμου, αλλά οι οργανωτικές και οικονομικές πτυχές των εκδόσεων OSS πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν.

Άλλες χώρες στην Ευρώπη υποστηρίζουν εδώ και καιρό τον ανοιχτό κώδικα. Για παράδειγμα, το 2023, Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε: «Αγαπάμε τον ανοιχτό κώδικα» ενώ η Εθνικής Χωροφυλακή της Γαλλίας (Σκεφτείτε το FBI αν είστε Αμερικανός) χρησιμοποιεί Linux στους υπολογιστές της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εργάζεται εδώ και πολύ καιρό για την εξασφάλιση του OSS μέσω της έργου  Free and Open Source Software Auditing (FOSSA) .

Βέβαιας, δεν είναι όλα ανθηρά ΕΕ. Υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα το κάνει περικοπή χρηματοδότησης για το NGI Zero Commons Fund, μια σημαντική πηγή χρηματοδότησης για έργα OSS.

Στις ΗΠΑ, υπάρχει κάποια υποστήριξη για ανοιχτό κώδικα, αλλά όχι τόσο όσο στην Ευρώπη. Η Ομοσπονδιακή πολιτική πηγαίου κώδικα, για παράδειγμα, απαιτεί από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον το 20% του νέου προσαρμοσμένου κώδικα που έχει αναπτυχθεί ως λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, δεν επιβάλλει τη χρήση ανοιχτού κώδικα.

Ομοίως, η Διοίκηση Γενικών Υπηρεσιών (GSA) διαθέτει μια πολιτική OSS που απαιτεί από τους οργανισμούς GSA να λογοδοτούν και να δημοσιεύουν τον κώδικα ανοιχτού κώδικα τους. Αυτή η πολιτική προωθεί μια προσέγγιση “ανοιχτή πρώτα” για την ανάπτυξη νέου προσαρμοσμένου κώδικα.

Έτσι, ενώ αυτή η νομοθετική κίνηση τοποθετεί την Ελβετία στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου κινήματος ανοιχτού κώδικα, χρειάζεται να γίνει περισσότερη δουλειά τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Πηγή άρθρου: https://www.zdnet.com/

Leave a Comment